A reformáció jubileuma "csodát tett" Svájcban

2014. június 23., hétfő

A Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK) büszkén adott hírt arról, hogy 26 egyházának 70 fős taggyűlése június 17-én elfogadta a reformáció jubileuma kapcsán indított kampány közös logóját.

A svájci protestantizmus történetékben először sikerült egyezségre jutnia az ország valamennyi református egyházának az egységes sajtómegjelenésben, amit az reformáció 500 éves jubileuma kapcsán indított kampány közös logója, internetes oldala és kommunikációs terve testesítenek meg. A kampányelemeket a SEK június 15. és 18. között Graubünden kanton Scuol városában ülésező vezetőtestülete fogadta el.

A reformációi megemlékezések immár országszerte egy hivatalos logó alatt zajlanak, ami nem más, mint egy „jelentőségteljes és öntudatos 'R' betű". A logó arra hivatott, hogy a reformáció és az arról való megemlékezés különböző aspektusait egy életteli jelben foglalja össze. Ugyancsak először a svájci reformátusok történelme során az egységes logó egyes kantonokban megjelenő változataiban is sikerült megállapodni. Így a reformáció szimbóluma egész Svájban „otthonra talált" – fogalmaz a sajtónyilatkozat.
 

A reformációi megemlékezésekben a svájciak az evangéliumot akarják a középpontba állítani, hiszen „ez a reformáció felszabadító és boldogító üzenete". Mindebben az a bizonyos 'R' a sokszínűségben megvalósuló egység szimbóluma, az evangélium ünneplésébe a reformátori egyházakon túl valamennyi felekezet meghívást kap. Ugyanis nem a felekezeti határokat, hanem a hit közös alapját, Krisztust állítja középpontba a közelgő jubileum. Az elfogadott logó sokféle módon bevethető, az érdeklődők a jubileumnak szentelt honlapon akár a mintát is letölthetik, hogy saját maguk is „meghajtogathassák" a „misztikus" 'R' betűt.

A honlapon egyben a SEK jubileumi programterve is elérhető. Ezek központjában a reformációhoz kapcsolódó 13 témáról folytatott interaktív vitasorozat áll, amellyel a SEK a gyülekezetek bevonásával „mai evangéliumi alaptételek" közös megfogalmazására hív – utalva a reformációt elindító híres 95 tézisre. A SEK alaposan körülnézett testvéregyházainak tervei között, így kerülhetett sor arra, hogy központi kezdeményezéséhez a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház kreatív ötletét vette és alakította át saját igényei szerint. Az evangéliumi téziseket az őszi taggyűlés véglegesíti, és azokat 2018-ig tervezi megvalósítani a már a szövetségük alkotmányának revíziójával is az egység útjára lépett svájci reformátusság.

További információ, tartalmak és a logó hajtogatási mintája elérhető: www.ref-500.ch

Külügyi Iroda, forrás: www.kirchebund.ch

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.