A misszió és az egység lesz a jövő évi ökumenikus imahét főtémája

2009. szeptember 02., szerda

Január 18-tól 25-ig tartják az északi féltekén az imahetet a keresztények egységéért. "Ti tanúi vagytok ezeknek" (Lk 24,48) - ez a Lukács evangéliumából vett idézet ihlette a jövő évi imanyolcad témáját,

melyet a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa, valamint az Egyházak Világtanácsának Hit és Rend Bizottsága határozott meg.
A dokumentum arra buzdít, hogy emelkedjünk felül a múltbeli ellentéten, ami az Evangélium hirdetése és az ökumenikus párbeszéd között fennállt. Nem mindenki társítja a missziós erőfeszítést a keresztények egységének vágyával. Földünk egyes régióiban éppen a különböző felekezetű keresztény misszionáriusok érkezése okozta a legnagyobb nehézséget az elmúlt évtizedek párbeszédében, ugyanis a hithirdetőket mintegy konkurenciának tekintették - olvassuk a dokumentum bevezetőjében. Keresztségünk által már egy testet alkotunk és arra kaptunk meghívást, hogy szeretetközösségben éljünk. Isten Jézusban egymás testvéreinek teremtett minket, tehát ezt az alapvető tanúságot kell bemutatnunk. A legjobb mód a keresztények egységének előmozdítására az, ha széthúzás nélkül Krisztust hirdetjük. A keresztény egységhét előkészítő dokumentumát a skóciai keresztény egyházak vezetőire bízták, a száz évvel ezelőtt tartott edinburghi missziós konferencia emlékére. 1910-ben a konferenciára összegyűltek a protestáns és az anglikán missziós közösségek, valamint az ortodox egyház is elküldte egy képviselőjét. (RV.de – hu – 2009-08-31 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.