A magyar Zwingli-kutató

2015. június 18., csütörtök

Száz éve hunyt el Benke István, kiváló Zwingli-kutató református vallástanár.

Benke István 1849. december 7-én született Brassóban. A gimnáziumot 1869-ben végezte Székelyudvarhelyen, a teológiát 1873-ban Pesten, közben 1869–1870-ben jogot tanult Székelyudvarhelyen. Az 1873–1874-es tanévet az utrechti egyetemen töltötte, honnan Magyarországra történő visszatérése után előbb segéd-, majd rövidesen rendes tanár lett Kunszentmiklóson, ezután 1881 és 1901 között a Sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium vallástanáraként dolgozott. Ebben az időben kiemelkedő egyháztörténészi munkásságot folytatott.

Zwingli születésének 400. évfordulóját számos ünnepi istentisztelet megtartása mellett, három a zürichi reformátorról szóló könyv megjelenésével is ünnepelte a magyar reformátusság. Az évforduló alkalmából magyar nyelven kiadott Zwingli-életrajzok közül Benke István munkája ismerteti legrészletesebben a svájci reformációt elindító fiatal pap életét. A művének címe: "Zwingli Ulrik élete és a helvét reformatio megalapítása" A könyv 183 oldalon hét fejezetben mutatta be a reformátor munkásságát. A kiadványban egyetlenegy ábrázolás található. Zwingli félalakos profilportréja a címlappal szembeni oldalon látható.

Comenius Ámos János a klasszikus-pedagógus és iskolai reformátor címmel a cseh pedagógus születésének 300. évfordulójára mondott emlékbeszéde nyomtatott alakban is megjelent 1892-ben .

A tanári munkálkodása az 1900-as évek elején történt nyugdíjba vonulásával ért véget, ami után a Rákosszentmiháyi Misszió Református Egyházközség lelkipásztoraként kiemelkedő gyülekezetépítő tevékenységet végzet. Jótékonysági koncertet, kultúrestet szervezett az építendő rákosszentmihályi református templom javára, amelynek a felépítését az 1915. június 17-én bekövetkezett halála miatt nem érhette meg. Rákosszentmihályon a reformátusok temploma Árkay Aladár építész tervei alapján csak 1928-ra épült meg.

Millisits Máté

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.