A keresztyénség a legtöbb európainak jelent valamit

2010. április 22., csütörtök

altAz európaiak kétharmada azt gondolja, hogy a keresztyén  értékeknek van helyük a kortársi életben, és tisztában vannak az egyházak fontosságával – olvasható abban a kutatási beszámolóban, ami a La Croix című francia napilapban jelent meg.

A francia napilap így értékeli a felmérést: „Akár a keresztyénségben gyökereznek, akár nem, az európaiak tisztában vannak a keresztyénség privilégizált helyzetével a kontinensen ezeknek a felekezeteknek a szolgálata révén: katolikusok, protestánsok, ortodoxok”. Természetesen a keresztyénség nem  törekedhet kizárólagosságra, mivel az európaiaknak egyharmada már nem keresztyén. Erre a következtetésre az a kutatás ad alapot, amit a Francia Közügyek Intézete (IFOP) végzett Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A megkérdezetteknek 57 %-a vélekedett úgy, hogy a keresztyének jól érzékelhető és értékelhető módin vannak jelen a társadalomban, 28 % véleménye szerint nem eléggé észrevehető a jelenlétük, 15 % szerint viszont túlzottan is látható. A megkérdezetteknek 61 %-a szerint a keresztyénség üzenete és értékei helyi szinten jelennek meg,  az olaszok szerint nagyon jó a keresztyén kommunikáció, s főként a fiatalokat szólítja meg. Az interjúban részt vevők 58 %-a szerint a keresztyénségnek kulcsszerepe van a különböző kultúrák és vallások közötti párbeszéd szorgalmazásában, valamint a szegények iránti szolidaritásban. 13 % szerint a keresztyén értékeknek szerepük van a bioetikában és az élet tiszteletének kialakításában, valamint a „morális kapitalizmus” gondolatának és gyakorlatának az alakításában. 80 % válaszolta, hogy az egyházi prioritások jótékony befolyást gyakorolhatnak a 21. században a világbékére és az otthoni erőszak legyőzésére. Az angoloknál a vallás inkább magánügy, míg a németeknél az egyházak szociális szerepe és felelőssége szinte állami szinten mozog. Az IFOP intézetet az 1930-as években alapították, azóta számos vizsgálatban, felmérésben elemezték a vallás, illetve a keresztyénség szerepét, helyét, jelenét és jövőjét Európa különböző országában. (eni.ch – 2010-04-22 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.