A Kálvinista Párt nőknek is engedi a politikai szerepvállalást

2010. április 15., csütörtök

altA hollandiai Szigorú Kálvinista Protestáns Pártnak, az SGP-nek is engedélyeznie kell, hogy nők is gyakorolhassanak politikai tisztséget – olvasható a Főtanács, az ország Legfelsőbb Bíróságának döntésében, amit április 10-én hozott nyilvánosságra a taláros testület Den Haagban.

Azért is van nagy jelentősége ennek a döntésnek, mivel Hollandiában június 9-én lesz az általános parlamenti választás, s ez most megnyitja a holland református nők előtt is a politikai tisztségviselés lehetőségét. A Bibliára hivatkozva az SGP ugyanis nem engedte nők felkerülését a választási listára, s így kizárta őket az ország irányításából. Az SPG véleménye szerint közhivatalokat csak férfiak tölthetnek be. Az SGP 1922 óta van jelen a holland Parlamentben, és jelenleg is két helye van az Első és a Második Kamarában. Az EU-ban az ultrakonzervatív párt egy képviselővel van jelen. A holland kormány azonban ezt az álláspontot nem tolerálja tovább – nyilatkoztak a bírák. Ez az álláspont ugyanis ütközik az ENSZ nők jogairól szóló határozatával és a holland Alkotmányban a nőknek biztosított általános választói és válaszhatósági joggal. Ezeknek a demokratikus elveknek van a vallásszabadság elve alárendelve. A nőknek az SGP politikai palettájáról eleve történt kizárása ellen női szervezetek is felemelték szavukat. Ennek következtében 2005-től az állami párttámogatást jelentős mértékben megrövidítették, de ez még így is évente 800 ezer eurót tesz ki. A Legfelsőbb Bíróság döntésével legalább azt el szeretné érni, hogy a holland kis református pártban a nők megkapják a passzív választói és tagsági felhatalmazást. (epd-de – jesus.de – 2010-04-12- dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.