A grazi egyetem lesz az európai teologizálás központja?

2010. július 14., szerda

altA „grazi folyamatról” szóló konzultáció, ami az európai teologizálás fórumát hivatott létrehozni, nemrég ért véget az osztrák egyetemi városban. Az ottani egyetem lesz várhatóan az európai teológiaművelés tudományos központja.

Július első hetének a végén zárult le az osztrák Grazban az Európai Teológiai Fakultások 3. Konzultációja, melyen kontinensünk 22 országából 60 résztvevő vitatta meg ezt a főtémát: „Veszélyeztetve vagy igényelve? – Az akadémiai teológia a képzés, a tudomány és a kutatás között”. A résztvevők megvizsgálták annak az esélyét, miként lehet a felekezeti határokon átlépve létrehozni a teológiai kutatás és tanítás hatékonyabb hálózatát. A tanácskozásról kiadott nyilatkozatban arról olvashatunk, hogy a grazi egyetem ennek a fejlődésnek hatékony motorja kíván lenni a jövőben. A következő években szeretnének olyan európai teológiai kutatási fórumot kialakítani, ami sokfelekezetű, soknyelvű keretben működik majd. A konferencia beleilleszkedik a grazi folyamatba, aminek előzménye volt a 2002-ben és 2006-ban tartott nemzetközi  konzultáció az osztrák egyetemi városban, amit az Európai Egyházak Konferenciája és a grazi egyetem Katolikus Teológiai Fakultása együttesen szervezett. (kathpress.at – 2010-07-14 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.