A fekete szalag napja

2015. szeptember 01., kedd

Az edmontoni Kálvin Magyar Református Egyház is delegációval képviseltette magát a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából az albertai parlament épületében tartott megemlékezésen augusztus 23-án. Az emléknap eredetét az 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov-Ribbentrop paktum adja, amely tragikus módon határozta meg a közép-kelet európai népek II. világháború alatti és utáni sorsát. Lányi Gábor lelkipásztor beszámolója a Parókia Portálnak.

„A szomorú dátum évfordulói az elmúlt 76 év alatt többször váltak a kommunizmus elleni tiltakozás alkalmaivá, például 1986-ban, amikor 21 amerikai és ausztráliai városban tartottak megemlékezéseket, vagy például 1989-ben, amikor ezen a napon mintegy kétmillió litván, lett és észt tüntető 675 kilométer hosszú élő láncot alkotva emelte fel szavát a balti államok szovjet megszállása ellen" – írja az Észak-Amerikában szolgáló lelkipásztor.

1939. augusztus 23-án született meg a Molotov-Ribbentrop-paktum, melyben a Szovjetunió és a náci Németország megegyezett a katonai semlegességről, ezenfelül – a szerződés titkos záradékában – a két nagyhatalom felosztotta egymás között Közép- és Kelet-Európát. A szerződés lényegében lehetővé tette a II. világháború kirobbantását. A Az Európai Parlament 2009-ben iktatta törvénybe az emléknap megünneplését, amelyet Kanadában a fekete szalag napjaként (Black Ribbon Day) ismernek és szintén 2009 óta hivatalosan is ünnepelnek, amely elismertség kivívásában fontos szerepe volt a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak is.

Az idei megemlékezésen több albertai parlamenti képviselő mellett a Molotov-Ribentropp paktum által érintett közép és kelet-európai nemzetek: lengyelek, lettek, litvánok, észtek, ukránok és magyarok edmontoni szervezeteinek képviselői voltak jelen és tartottak rövid beszédeket.

A Corvin Történelmi Társaságot Berkes Zoltán elnök, az edmontoni magyar református gyülekezet presbitere képviselte, míg Székely Zsolt, szintén presbiter, a Székely-Magyar Kulturális Egyesület nevében mondott ünnepi szónoklatot. A megemlékezést Ifj. Szajkó László megindító hegedűjátéka zárta.

Forrás: parokia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.