A diakónia mint identitás

2014. március 10., hétfő

Az első alkalmát rendezték meg a „Diakóniai esték" programsorozatnak február 27-én. A tervek szerint havi rendszerességgel megtartandó esemény célja, hogy a Szeretetszolgálati Iroda figyelemmel kísérje a gyülekezetekben és intézményekben dolgozó diakónusok, munkatársak szolgálatát, ezen túlmenően pedig szakmai és spirituális támogatással erősítse a diakónia testvéri közösséget.

A „Diakóniai esték" első alkalmán szeretetszolgálatunk esszenciáját tárta elénk Dr. Szűcs Ferenc emeritus teológiai professzor „A diakónia mint identitás" címmel. A professzor elmondta, hogy a diakónia Isten lényében ragadható meg: a Szentháromságában Egy Isten személyazonossága, identitása a szeretet. (1Jn.4:8.) A Szentírás bizonyságot tesz arról nekünk, hogy az Atya szereti a Fiút, s ennek a szeretetnek „közege" a Lélek. „Ennek a hármas szeretetkapcsolatnak vagyunk mi a tükörképei, akiket a maga képére és hasonlatosságára teremtett az Úr" – magyarázta.

Az előadó figyelmeztetett arra is, hogy az egyház diakóniájának nem a társadalom bajait kell megoldania. S a diakónia nem is csupán humánumból végzett szociális munka - az a mindenkori állam, a polisz feladata -, s nem tévesztendő össze az altruizmussal a diakónia. Azaz nem csupán együttérzéssel, empátiával segítünk, hanem a mi szeretetszolgálatunk jel és karizma. A szeretetszolgálati munka annak jele, hogy Isten országa jelen van világunkban.

A következő diakóniai összejövetelt 2014. március 27-én (csütörtök) 18 órától tartják az MRE Szeretetszolgálati Irodájában (1146 Budapest, Hungária körút 200. I. emelet, REDIFI előadó terme). A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni az alábbi oldalon lehet 2014. március 25-ig.

Forrás: szeretetszolgalat.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.