9/11 – Legyőzni a rosszat jóval?

2011. szeptember 13., kedd

A szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulóján a Deák téri evangélikus templomban tartott koncerten emlékezett a tragédia áldozataira Schmitt Pál köztársasági elnök, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és a diplomáciai testületek képviselői.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett megtartott emlékkoncerten Bach, Liszt és Dvořak művei hangzottak fel és Schmitt Pál köztársasági elnök beszédét követően, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök tartott igemeditációt.


A köztársasági elnök törékenységünk szimbólumának nevezte a terrortámadás napját. Kiemelte, hogy „a terrorizmus érintettségünk miatt más, mint más fenyegetettség, hiszen az ismérvei a váratlanság, kiszolgáltatottság és a céltalan pusztítás”. Céltalan, hiszen nem valamiért, hanem valójában az emberiség és maga az élet ellen visel háborút – tette hozzá.

Schmitt Pál beszédében hangsúlyozta a transzatlanti értékeken nyugvó NATO-hoz való tartozásunk fontosságát, ami összefogást ad és a biztonságért, cserébe tevékeny részvételt vár a békéért folyó harcban. „Fontos megismerni az indulatok anatómiáját – mondta – hiszen a terrorizmus emberi cselekvés, aminek fel kell tárni az okait, hogy bölcsen, békében és félelem nélkül élhessünk.”

Igemeditációjában – amit a média képviselőinek többsége már nem várt meg – Gáncs Péter Pál apostol szavait idézte: „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval” (Rm 12, 21).

Kiemelte a koncert ívét a Kyrie-től a Dona nobis pacem-ig, vagyis az „Uram irgalmazz – Adj nékünk békét”-ig. Irgalomért és békéért kiáltunk, hiszen pokollá válik a föld nélkülük. Nem külső erők, hanem köztünk élő irgalmatlan és békétlen emberek fenyegetik a világunkat. Felmerül a kérdés, hogy az erőszakot szülő erőszak lavinájából ki lehet-e lépni? Értjük-e Jézus kijózanító szavait, mikor azt mondja: „Akik kardot fognak, kard által vesznek el” (Mt 26,52)?

A püspök hittel vallotta, hogy van remény kitörni az ördögi körből, ahogy arra Pál apostol buzdít. „Felszabadít, hogy ne azt keressük, hogy ki a rossz, ki a gonosz, hol a rossz, hol a gonosz. A gyilkos indulatok nem köthetők csupán egy bizonyos archoz, fajhoz, bőrszínhez vagy valláshoz. Erre keservesen döbbenthetett rá minket az idei nyár véres tömegmészárlása a békesség szigetének vélt Norvégiában…” – mondta. A püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy emeljük fel tekintetünket arra, aki a jó, aki az irgalom és a békesség forrása!

„A nagy titok, hogy lehet jóval, a Jóval legyőzni, meggyőzni a rosszat! Sőt, igazán csak a Jóval, a Jó vezetésével és segítségével lehet hosszú távon felül kerekedni a rosszon. Először is magunkban, azután másokban, szűkebb és tágabb környeztünkben, az egész világban. Ez a mi egyetlen valódi esélyünk a túlélésre a 21. században! Van élő, éltető remény! A neve: Jézus Krisztus. Van remény, mert van, aki meghallja a „kyrie” segélykiáltását. Van remény, mert van, aki válaszként igazi békességet tud teremteni bennünk, közöttünk és általunk. Ennek boldog megtapasztalásáról tett bizonyságot már a zsoltáros Dávid is, aki a 9. zsoltár 11. versében (9. 11.!!!) így énekel: „Benned bíznak, akik ismerik nevedet, nem hagyod el, Uram, azokat, akik hozzád folyamodnak.” Mi is ebben bízunk és reménykedünk, szeptember 11-én és utána is!

Forrás: evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.