„Kríziseken keresztül"

2013. július 03., szerda

Nemzetközi Protestáns Katonai Találkozót tartottak a francia Méjannes-Le-Clap-ben június 20-23 között. Az alkalomra Magyarországról több mint húsz fő érkezett. A konferencia ebben az évben a „kríziseken keresztül" címet viselte.

A különböző alakulatoktól katonák és a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkészei közül  utaztak néhányan a festői Provance-ba  A magyar delegáció vezetője Oláh Emil alezredes, tábori esperes volt, a Lelkészi Szolgálatot Máté Sándor alezredes, Mészáros László alezredes, Szabó György alezredes, Hankóczi Gergely őrnagy és Sajtos Szilárd százados képviselték. A delegáció június 18-án indult el Franciaország felé. ahol a  „Kríziseken keresztül" konferencia keretén belül megismerkedhettek a francia reformátusok, a hugenották történetével, az ellenük folytatott irtó hadjárat, majd szabadságuk elnyerésének körülményeivel is.

Különösen nagy élményt jelentett a résztvevők számára az az istentisztelet, amelyet egy olyan barlangban rendeztek meg, ahol a hugenották bujdostak a legsötétebb évtizedekben. Nagy örömet jelentett mindenki nek a különböző külföldi missziókban megismert tábori lelkészekkel való újbóli találkozás is.

A Katonai Találkozó minden reggelt áhítattal kezdődött, amely néha – a sok utazás, és a nagy távolságok miatt – a buszon hangzott el. Ezeken az áhítatokon egy-egy bibliai krízist értelmeztek a jelen korra, vagy a személyes életre. A lélektani krízisről Sajtos Szilárd százados tartott egy előadást, melyet aztán csoportosan beszéltek meg a magyar csapat tagjai.

A nemzetek estéjén számos szomszédos ország delegációja örömmel látogatta meg a magyarok asztalát, de sok afrikai ország képviselője is érdeklődött hazánk és az itt élő reformátusok iránt. A konferencia úrvacsorás istentisztelettel zárult.

Forrás: taborilelkesz.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió