A világ minden tájáról érkeztek egyházi vezetők

Nem túl gyakran fordul elő, hogy a világ minden tájáról püspökök gyűljenek össze, azonban Annette Kurschus, a Vesztfáliai Protestáns Tartományi Egyház első női elnökének, prézeszének március negyedikei beiktatásán Bielefedben, a Sion templomban négy földrész közel húsz partneregyházi vezetője tette tiszteletét.

Annette Kurschus az első nő, aki a negyedik legnagyobb tartományi egyház élén áll. Az ünnepi istentisztelet keretében megtartott beiktatási ceremóniát nyugalomba vonuló elődje, Dr. Alfred Buss vezette.

Annette Kurschus prédikációjának középpontjába az erőbe, szeretetbe és a megfontoltságba vetett bizalmat állította, amit csak Istentől kaphatunk. A szenvedés, nyomorúság és halál tekintetében gyakran kerekedik felül a félelem szelleme. Ezzel ellentétbe helyezte az elnök a bizonyosságot, hogy Jézus Krisztus a halál felett győzedelmeskedett. Ez a bizonyosság felülmúlja az emberi felfogást és belátást, azonban ezen szavak igazságát hála Istennek nem kell bizonyítani, nem nekünk kell az igazságot hordozni, az hordoz minket.

Alfred Buss átadja a tisztséget jelképező keresztet utódának

A beiktatás után többen is köszöntötték az új elnököt. Bölcskei Gusztáv is üdvözölte az új prézeszt és beszámolót tartott a két egyház közös kihívásairól. Azt mondta, hogy egyetért Kurschuss-szal, aki az interjújában azt is megemlíti, hogy az egyháznak a szerénységen túl azért az erejét is meg kell mutatnia, nem elfelejtkezve arról, hogy ez az erő nem a sajátja, hanem Isten ajándéka.

Északrajna-Vesztfália miniszterelnöke, Hannelore Kraft saját tapasztalatai alapján állította, hogy első nőként betölteni egy hivatalt hatalmas kihívást jelent, de egyben nagy öröm is. Méltatta Annette Kurschus őszinteségét, amellyel novemberi megválasztása után egyháza helyzetét leírta és az elszántságot, amellyel vezető hivatalát Istenbe vetett bizalomban alakítani fogja.

Nikolaus Schneider, a Németországi Protestáns Egyház Tanácsának elnöke üdvözölte az új elnökasszonyt abban a meggyőződésben, hogy Annette Kurschus az egyházban különleges adottságaival és tehetségével egészen összetéveszthetetlen hangot fog megütni az Evangélium szavakkal és énekkel történő hirdetésében.

Nikolaus Schneider köszöntőjében emlékezett két eddigi mély benyomásra, amelyet találkozásaik során Annette Kurschus tett rá.„Csak Isten tudja, merre megyünk“ – ezzel a mondatával mélyen megérintette Schneidert, hiszen megjelent itt is az Istenbe vetett bizalom, valamint a bizonyosság, hogy Isten minden utunkat ismeri és kíséri. Schneider szerint ez tesz valakit egy nagy tartományi egyház prézeszévé, főként az ilyen nyugtalan időkben.
Második benyomás pedig akkor érte Schneidert, amikor az új elnökasszony a zenét, mint az élet elixírét említette, illetve, hogy hangokkal ki lehet fejezni, amit szavakkal csak nehezen lehet. Nem véletlen szerinte tehát, hogy az új elnök az egyházi zene évében lép hivatalba, hiszen maga is nagyon kötődik a zenéhez.
Üdvözölte kolléganőjét, mint közvetlen szomszédját és reménykedett a gyümölcsöző együttműködésben a rajnai és vesztfáliai tartományi egyházak között.
A Németországi Protestáns Egyház Tanácsának elnökeként szeretettel üdvözölte Kurschust és Pál, filippiekhez írt leveléből vett részlettel kívánt sikeres munkát az újonnan beiktatott elnökasszonynak.

Nikolaus Schneider, az EKD vezetője, Anette Kurschus és Alfred Buss

Schneider megköszönte Alfred Buss-nak a soha sem csüggedő erőfeszítéseit, hogy Isten szavait a társadalmi igazságosság, a béke és a teremtés megőrzésének kérdéseiben is hallassa és a gyakorlatba is áthelyezze.

Hans-Josef Becker paderborni érsek az új elnöknek is felajánlotta a bizalmon alapuló együttműködést, hasonlóan mint a korábbi vezetőségnek. Hangsúlyozta, hogy az ökumené útja megkerülhetetlen és minden keresztény számára szent kötelesség. A keresztények közötti vita ugyanis károsítja és elhomályosítja az Evangélium hirdetését. A párbeszédben kell bízni, nem pedig engedni, hogy a gyanú vezesse tekintetünket.

Dr. Stephen Munga tanzániai püspök történelmi eseménynek nevezte a beiktatást, ahol négy kontinensről 20 vezető képviselő vett részt a globális ernyőszervezetek és egyházak részéről. AZ ő jelenlétük Munga szerint annak a jele, hogy sok millió testvér az egész világból ma velük együtt ünnepel.

A ceremónia következő részében további köszöntőket hallgathattak meg az egybegyűltek, így Albert Henz alelnök felszólalását is, amelyben a korábbi elnököt, Alfred Buss-t mint szenvedélyes teológust és szónokot méltatta.

Annette Kurschust, aki ezidáig a siegeni egyházkerület esperese volt, 2011 novemberében nagy többséggel választotta meg a zsinat. A hivatali idő nyolc évig tart. Érdekesség, hogy rajta kívül hasonló pozícióban még egy hölgy van, aki egy evangélikus tartományi egyház élén áll, név szerint Ilse Junkermann, magdeburgi püspök.

Nagy nyilvánosság előtt zajlott Annette Kurschus beiktatási istentisztelete, a helyi televízió élőben közvetítette. A műsort színesítette a Herford Egyházzenei Főiskola kórusának fellépése Hildebrand Haake professzor vezetésével, egy vesztfáliai rézfúvós zenekar (vezetője Daniel Salinga), valamint Dr. Helmut Fleminghaus herfordi professzor orgonajátéka és Matthias Nagel egyházzenei igazgató zongorakísérete.

Jézus lecsendesíti a tengert. Anette Kurschus beiktatási igehirdetésének illusztrációja

Fordította és összeállította: Somosfalvi Orsolya

Forrás: www.evangelisch-in-westfalen.de

Képek az alkalomról

Videók az eseményről

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió