60 évnyi hűség – „Láttassék meg a te műved a Te szolgáidon, és a Te dicsőséged azoknak fiain”

2010. január 30., szombat

alt„Édesanyám, tessenek átjönni hozzánk, most ünnepeljük Ági névnapját.” A szépkorú házaspár felöltözködik és várja az autót, mert anélkül már nehezen mozognak. Amint lányukhoz megérkeznek, unokájuk nyit ajtót, a többiek bent várják őket. Először csak a szűk család és az egyik nagybácsi van jelen, de hamarosan egyre többen és többen jönnek. A huszonéves ünnepelt másik nagybátyja, majd az unokatestvérek gyermekeikkel együtt. Hányadik generációnál is járunk? Igen, a negyediknél. A szépkorú dédimama meg is jegyzi: „Nem is gondoltam, hogy ez ilyen nagy névnap lesz!” És ekkor megjelenik az ajtóban az anyakönyvvezető nemzeti színű szalaggal az oldalán.

Hát ez névnapnak csakugyan nagy lenne…! Most lett világos az idős házaspár számára, hogy a nagy család a 60 éve, 1950. január 26-án megkötött házasságuk közös megünneplésére érkezett haza, Nyírmeggyesre. Szondi Lajos (83) és felesége, Pankotai Matild (80) meghatottan hallgatják Ady sorait: „Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet”, majd újból fogadalmat tesznek. Ezután dédipapa imádkozik. Igen, mert így szokta. Hálát ad életükért, együtt töltött éveikért és családjukért (3 gyermekük, 7 unokájuk és 6 dédunokájuk van). Dicsőíti Megváltó Urát kegyelméért, könyörög, ahogy feleségével 60 éve naponta teszi ezt, amikor együtt tartanak csendességet. Indulásukkor maguk sem gondolták, hogy ilyen hosszú ideig járhatják a közös utat, azt az utat, amelyre ifjú korukban Jézus Krisztus hívta el őket, azt az utat, amelyen a Szentlélek vezeti és kíséri őket, azt az utat, amely az örök hazába, az Atyai házba visz.


Méhes Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.