20 éves a kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre Gyulán

2018. november 24., szombat

Húszéves évfordulóját ünnepelte a kórházi dolgozók gyulai bibliaköre november 11-én. Az eseményen igét hirdetett Katona Gyula, a Békési Református Egyházmegye esperese.

„Emlékezzél meg az egész útról…” – Mózes ötödik könyvének biztató szavaival (5Móz 8,2) kezdődött a kórházlelkészek gyulai bibliakörének 20 éves fennállása alkalmából szervezett összejövetel az intézmény kápolnájában. Az eseményen Katona Gyula, a Békési Református Egyházmegye esperese hirdetette az igét a Zsoltárok könyve 40. rész 6. verse alapján: „Uram, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk".

A kórházi bibliakör versekkel és énekekkel kapcsolódott be az ünneplésbe. Mészáros Magdolna ápolási igazgató köszöntője után az esemény vendégei, Gál Judit országos kórházmisszió vezető és Drenyovszky Irén, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága tiszteletbeli elnöke szóltak az egybegyűltekhez. Ezt követően a gyulai kórházlelkész, Kittlingerné Tóth Márta emlékezett vissza az elmúlt húsz esztendő eseményeire, majd Somogyi Márta „20 év képekben” elnevezésű válogatását tekinthették meg a résztvevők.

Az esemény kapcsán Siposné Rusz Erzsébet elmondta, ő 1974 februárjában kezdte pályát a Gyulai kórházban gyógyszerészként. Bár a hit gyakorlása nem volt népszerű abban az időben, nagyon kevés templomba járó dolgozót ismertek, egyre inkább szükségesnek látták, hogy a kórházi dolgozók rendszeresen találkozzanak az Ige mellett – így alakult meg 1998. november 2-án a kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre. „Hosszú idő után, amikor elkezdődtek az ökumenikus alkalmak a városban, egyre több ismerős arcot fedeztünk fel. Jó érzés volt egymás mellett ülve hangosan elmondani az Úrtól tanult imádságot. Amit addig elképzelni sem tudtunk, az Úr elhozta az időt, amikor először részmunkaidős majd hamarosan főállású lelkipásztort kaptunk a kórházban Kittlingerné Tóth Márta személyében" – tette hozzá.

Később a bibliaórákon kívül bekapcsolódtak a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságába, rendezvényeket szerveztek. 2010-ben a kórház visszakapta a kápolnát, így azóta úgy látják, méltó helyen tarthatják bibliaóráikat. „Az évek során sok örömöt, együtt ünneplést, kirándulást, csendes heteken való részvételt éltünk át. Egyéni életünkben sok megpróbáltatás, betegség, gyász ért bennünket, de egymásért imádkozva, egymást erősítve hordoztuk ezeket – fogalmazott a gyógyszerész. – Az Úr megtartott bennünket immár 20 éven keresztül. Ez nem a mi érdemünk, hanem az Ő megtartó kegyelme, gondviselése. Őrá bízzuk az eljövendő esztendőket is."

Siposné Rusz Erzsébet

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.