72 óra kompromisszum nélkül közösségeinkben

2019. október 22., kedd

Tizenkettedik alkalommal segíthettünk 72 órán át kompromisszum nélkül október 10. és 13. között. Az ökumenikus ifjúsági önkéntes akcióba ezúttal is számos református közösség kapcsolódott be.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogolasziban felújították a Zempléni Általános Iskola kerítésének húszméteres szakaszát, Göncruszkán pedig tereprendezést végeztek a Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola és Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a helyi templom és parókia környékén.

A Somogy megyei Csurgón rendbe tették a helyi parkot, valamint a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium elhunyt tanárai és öregdiákjai sírjait, emellett érzékenyítő programot szerveztek a helyi szociális intézménnyel közösen.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsen a templom környezetét szépítették meg; Nyírmeggyesen a külső és belső templomtakarítást alma- és szőlőszedéssel toldották meg.

A Tolna megyei Gyönkön és Miszlán az önkéntesek meglátogatták az időseket; előbbi településen fakitermeléssel, utóbbin pedig a felújítás alatt álló gyülekezeti ház kitakarításával egészítették ki az akciót.

A Csongrád megyei Szentesen iskolásokkal és óvodásokkal szerveztek közös fejlesztő és szociális programokat; a Fejér megyei Kápolnásnyéken kitakarították az 1944 óta gazdátlan zsidó temetőt.

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán átfestették a templomkaput, Környén pedig kitakarították és -festették a helyi ravatalozót.

A 72 óra kompromisszum nélkül szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztyén egyház szervez. A hétvége Magyarország és a Kárpát-medence fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok, érzékenyítő programok szervezése képezik legfőbb tevékenységeiket.

A Veszprém megyei Zánkán azon munkálkodtak, hogy a segítségnyújtás fontossága az akció után se merüljön feledésbe: egyetemisták figyelmét hívták fel a rászorulókra, az önkénteskedési lehetőségekre azzal a céllal, hogy ne csak a 72 óra kampányon keresztül nyújtsanak segítő kezet, hanem a hétköznapokban is vegyék észre a közvetlen környezetükben a lehetőséget.

Pest megyében, Üllőn a résztvevők a templom környezetét takarították meg, Vecsésen pedig a szeméttől szabadították meg a közterületeket.

Budapesten, a XVIII. kerületben két idős, segítséget kérő hölgynél összegereblyézték a faleveleket, megmetszették a cserjéket.

A délividékiek is csatlakoztak a kezdeményezéshez: Maradékon az épülő óvoda körülötti földmunkálatokban, valamint a melléképület szigetelésében vettek részt a vállalkozó kedvűek, ezt pedig utcai szemétszedéssel toldották meg.

Kocsis Julianna

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió