A ,,nemzetek tanítójára” emlékeztek

2018. május 14., hétfő

„Ez az európai gondolat: nem történelmek határozzák meg holnapunkat, hanem annak megtalálása, ami közös, és ami összeköt” – fogalmazott Szloboda József, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium Comenius munkásságát bemutató kiállításának megnyitóján. A május 14-i eseményen Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is részt vettek.

,,Minden iskolának az emberiesség műhelyének kellene lennie, az ég és föld csemetekertjének!” – köszöntötte az egybegyűlteket Pavletitsné Egressy Mária, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Az idézet Jan Amos Komenský, azaz Comenius gondolata, aki származása szerint cseh, de igazi európai emberként és az első modern pedagógusként tartjuk számon.

Az intézményvezető beszédében hangsúlyozta, fontosnak tartja diákjainak átadni Comenius szemléletét, akinek tanai minden korra érvényesek. Nem véletlen tehát, hogy pedagógiai elképzeléseiről, a szemléltetés módszeréről megjelent könyveit csaknem 150 éven át használták.

Az esemény díszvendége volt Juraj Chmiel cseh nagykövet, aki beszédét magyarul, majd a kiállítást követő előadását már angolul tartotta – utóbbiban aktuálpolitikai kérdésekről beszélgetett a diákokkal. Ünnepi köszöntőjében Comenius alakja mellett Husz János cseh prédikátor, egyetemi tanár személyére hívta fel a figyelmet, kettőjük ,,az igazság keresését és a tiszta kereszténységet szimbolizálják a cseh történelemben.”

Comenius és Husz János a morvaországi egyházban – más néven a Cseh Testvérek Evangélikus Egyházában (amely egyenesági leszármazottja a huszita mozgalomnak) – forr egybe, az egyház püspökeinek egyike maga Comenius volt. Munkásságuknak magyarországi vonatkozása is van: a huszita mozgalom megjelent a sárospataki régión belül, pontosabban Göncön, ahol követői huszita házat is építettek. Comenius szintén a régióban tartózkodott 1650-1654-ig. A nemzetek tanítója Lorántffy Zsuzsanna meghívására oktatott Sárospatakon, az első magyar református kollégium professzoraként.

A Budapest-Északi Református Egyházmegye képviseletében Szloboda József esperes jelent meg a megnyitón, aki köszöntőjében elmondta, Comeniusra, mint európai emberre tekint, de nem 21. századi és nem politikai értelemben. Az esperes az általános, egyetemes értékek fontosságát hangsúlyozta: ahogyan Comeniust, minket is számos különböző helyre terelhet Isten, de ,,az, amit hozunk és ami a miénk mindig meghatározó.”

A közönség soraiban helyet foglaló tanulóknak ezeknek az értéknek a felmutatását tanácsolta és Comenius egyik fő művére, a Schola Ludus-ra (Az iskola mint játékszín) hivatkozva megjegyezte: az élettel el lehet játszani, de nem érdemes. Meg kell tanulni a játékszabályokat és megélni azt, amit élhetünk, és mindezt játszva tenni – a legfontosabb. „Ez a mai nap is egy továbblépés, két nemzet találkozása – zárta gondolatait Szloboda József. – Ez az európai gondolat: nem történelmek határozzák meg holnapunkat, hanem annak megtalálása, ami közös és ami összeköt.”

Az espereshez hasonlóan Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt is az értékekre alapozta beszédét. Az egyház szerepét hangsúlyozva a szabad akarat, a család, a közösségek, az egyetemek, a tudomány és a kultúra jelentőségére hívta fel a figyelmet. ,,A kultúra nem egy ruha, amit levetünk, hanem egy szövet, amibe a mi életünk szála is bele van szőve, és ha felbomlik, a szétbomló szálak elvesznek” – tette hozzá a polgármester. Mint mondta, ennek összetartására a keresztényi nevelés az egyetlen módszer. Az egyik valaha élt legnagyobb keresztény tanítómester ezen felsorolt értékek védelméért tett és alkotott.

A megnyitó a diákok műsorával zárult, a kiállítás május 25-ig a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium aulájában tekinthető meg.

Demeter Anna, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.