Élő intézményrendszer

2017. november 25., szombat

„A mostani fejlesztéssel a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést"– fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Debreceni Református Kollégium közgyűlésén, melyen hálát adtak a debreceni református iskolahálózat megújítását célzó beruházási program lezárásáért.

2013-ban kezdődött az a felújítási projekt, mely Debrecen teljes református iskolahálózatának megújítását célozta meg. Bár a rendszerváltás után újraindulhattak a korábban államosított iskolák és felsőoktatási intézmények, mégis a programnak köszönhetően kerültek eredeti helyükre ezek az intézmények, így modernizált, új épületekben folytatódhat a munka. Ennek a felújítási folyamatnak a sikeres befejezését ünnepelte november 25-én a Tiszántúli Református Egyházkerület.

„A kormányzat által biztosított támogatás történelmi léptékű, 10 milliárd forintot költhettünk a teljes debreceni református iskolahálózat megújítására. Így olyan optimális körülmények alakulhattak ki intézményeinkben, melyek hosszú évtizedekre nyújtanak ideális körülményeket tanárainknak és diákjainknak" – hangsúlyozta Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

A reformáció jubileumi évében és a Debreceni Református Kollégium fennállásnak 480. évfordulójához érkezve a városban megszépülhettek a református épületek az óvódáktól az egyetemig, emellett különböző új eszközök segítik a tanítást és a tanulást. A gimnázium visszatérhet eredeti otthonába, illetve új épületrészeket is kialakítottak, bővültek az iskolai bentlakás lehetőségei.

„A kollégiumi polgár számára minden tiszteletre méltó történelmi örökség mellett nemzedékének jövője volt a legbecsesebb – mondta köszöntőjében Áder János. – Az a cél vezette, hogy olyan bölcsességre tegyen szert, amely eligazítja őt evilági hivatásában is és végső soron üdvösségre vezet." A köztársasági elnök azt is hozzátette, a Debreceni Református Kollégium imádságos és munkálkodó mindennapjaival a Kárpát-medence református egyházainak bástyája, ugyanakkor fontos forrása az anyanyelvi művelődésnek és „a nemzet megmaradásának fontos záloga".

Mint mondta, jó tudni, hogy a megújult épületek egyszerre szolgálják a helyüket kereső és a tudás által ezt a helyet megtaláló fiatalokat, akik így válhatnak gyermekből felnőtté. „Akiket nem nyomaszt, hanem felemel a múlt öröksége, akik ma is az »Orando et laborando« (imádkozva és dolgozva) értékrendet kapják útravalóul" – foglalta össze Áder János.

A Kollégium valóban bölcsője és bástyája a magyar történelemnek és a közművelődésnek, falai között tanulhattak a magyar történelem meghatározó alakjai, ugyanakkor jelenleg is közel háromezer diák oktatását végzik az intézményrendszerben.

A Debreceni Református Kollégium falán az 1960-as évek óta emléktábla állt, mely azonban – tükrözve a korszellemet – lezártnak mutatta a Kollégium történetét. Ebben az évben elérkezett az idő ennek megváltoztatására, ezért a közgyűlés végén új táblát avattak a régi helyén. „Azért tartottuk fontosnak kicserélni az emléktáblát, hogy kifejezésre jusson: ez egy élő intézmény, aminek nemcsak múltja, hanem reményeink szerint jövője is van" – mutatott rá Kustár Zoltán.

„Legyen áldott mindazon neves, névtelen tanár és diák elődeinknek emlékezete, aki népünk, nemzetünk szellemi felemelkedésének szentelték életüket és tehetségüket" – fogalmazott az emléktábla leleplezésekor Győri János, a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének elnöke.

Az ünnepi alkalomról részletes tudósítást olvashatnak a tiszántúli egyházkerület holnapján.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió