Negyedszázados a hajléktalanmisszió

2017. július 19., szerda

Huszonötödik évfordulóját ünnepelte a református egyház hajléktalanmisszióját működtető Tiszta Forrás Alapítvány. Június 25-én a budapest-kispesti Rózsa téri templomban adtak hálát az elmúlt negyedszázadért.

Márkusné Láng Ilona lelkipásztor, a Tiszta Forrás Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese a 103. zsoltár alapján elmondott igehirdeté­sében bizonyságot tett arról, miért áldhatjuk az Úr nevét. Kifejtette, hogy hálásak lehetünk azért, mert Isten által megtudhatjuk, mi az életünk értelme és célja. – Megismerni Isten szeretetét, azt az örömöt, hogy nem vagyunk egyedül, hogy Isten Jézus Krisztus által fiává fogad, hogy az ő gyermekekeként élhetünk. Bárhonnan jöttem, bármilyen volt az életem, az övé vagyok – mutatott rá a lelkipásztor, aki szerint nem lehet állandó kesergésben, az orrunkat lógatva élni, mert az Úr azt szánta nekünk, hogy örömben éljük végig azokat a földi éveket, amelyeket azért ad nekünk, hogy megismerjük őt, befogadjuk szeretetét, és kutassuk szándékait. – Isten nem kér nagy dolgokat tőlünk. Csak annyit, hogy ne bálványokra pazaroljuk az életünket, hanem abban a tudatban éljünk, hogy az övéi vagyunk, és ezt mondjuk el másoknak is. Ennyi a szolgálat – hangsúlyozta az igehirdető, aki végül megköszönte mindazokat a testvéreket, akiket az Úr megszabadított és új életre vezetett. Köszönetet mondott a munkatársi közösségért, a hajléktalanokért és mindazokért, akik a huszonöt év alatt megfordultak az alapítványnál. Köszönetet mondott a Rózsa téri gyülekezetért is, amely befogadta a Tiszta Forrás Alapítvány közösségét, annak évi rendszeres hálaadó alkalmait.

Ablonczy Kálmán, a házigazda gyülekezet lelkipásztora köszöntőjében elmondta: már közösségük életének a részévé vált ez a hálaadó istentisztelet. – Jó ilyenkor kicsit felfrissülni. Jó könyörgéseinkben, imád­ságainkban odaállni az Úr elé azokért a szolgálatokért, amelyeket az alapítványnál végeznek a hajléktalanokért – fogalmazott, és elismerését fejezte ki azoknak, akik felkarolnak olyan életeket, amelyek saját erejükből nem tudják leküzdeni nehézségeiket. – Ám ennél is fontosabb, hogy Isten közelségében áldást nyerhetnek – tette hozzá a lelkipásztor.

Márkus Gábor, a Tiszta Forrás Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy alapítványuknak a legfontosabb az evangéliumi közösség, mert a hajléktalan ember tragédiája igazából az, hogy Istentől és a normális emberi kapcsolatoktól elszakadt, és Istent káromló életet él. – Ez az igazi tragédia, minden más nyomorúság ennek a következménye – mutatott rá a misszióvezető lelkipásztor, reményét fejezve ki egyúttal, hogy a jövőben tovább bővülhet a református egyház hajléktalanok között végzett szolgálata.

Batizné Liebszter Mária, a Tiszta Forrás Alapítvány Református Hajléktalanmisszió éjjeli menedékhelyének, nappali melegedőjének és utcai szolgálatának intézményvezetője hozzászólásában megköszönte a Márkus házaspárnak, hogy húsz éve bizalmat szavaztak neki, és rábízták az intézményvezetés szolgálatát. Köszönetet mondott továbbá korábbi és jelenlegi munkatársainak, az alapítványt segítő önkénteseknek és a gondozottaknak is, hogy elindultak egy új élet felé.

Némethné Balogh Katalin, a Református Iszákosmentő Misszió vezetője köszöntőjében a missziók közötti jó együttműködést méltatta. Rámutatott: ennek feltétele, hogy a közös munka Jézus Krisztus­ban valósul meg.

Az eddig elvégzett munka

A Tiszta Forrás Alapítványt 1992-ben hívták életre azzal a céllal, hogy a hajléktalan, alkoholfüggő embereknek Jézus szavát, szabadítását hirdesse. A református egyház 1997-ben fogadta be a missziót, amely szolgálatát a Református Missziói Központ támogatásával végzi. Az alapítvány ma már nyáron harminchat, télen negyvenegy főnek tud térítésmentesen éjjeli menedéket, fürdési lehetőséget és ellátást nyújtani. Nappali melegedőjében százhúsz hely van, a betérőknek meleg ételt és szociális ügyintézést biztosít. Utcai szolgálata naponta tevékenykedik, teajáratot pedig heti kétszer indít a főváros 18. kerületében. Az alapítvány idei költségvetése 92 millió forint, ehhez jön még a sok ruha- és élelmiszer-adomány. A szállón a közös reggeli előtt mindennap rövid áhítatot, szerdánként pedig evangéliumi közösségi alkalmakat tartanak. Évi hálaadó istentiszteletüket a kispesti Rózsa téri templomban, a gyógyító konferenciákat pedig Verőcén tartják.

Reformátusok Lapja

A cikk megjelent a lap 2017. július 16-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.