Európai egyházi vezetők és az EB elnöke egyeztettek Európa jövőjéről

2017. április 07., péntek

Az Európai Unió Püspökkari Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) vezetői a kontinens jövőjéről egyeztettek az Európai Bizottság elnökével.

Marx bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke, és Christopher Hill, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke közös nyilatkozatot fogalmazott meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökével való találkozójuk alkalmából. Március 31-én találkozott a COMECE elnöke és a CEC elnöke, hogy erősítsék az egyházak ökumenikus elkötelezettségét az európai projektben, keresve célravezető új utakat a jelenlegi kihívások közepette, és ugyanezen a napon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is fogadta a két egyházi személyt, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 17. cikkelyében megfogalmazott az Európai Unió és az egyházak közötti nyílt, átlátható és rendszeres párbeszéd részeként. A találkozást követően közös nyilatkozatot adtak ki:

„A Római Szerződések 60. évfordulója új lehetőséget kínál, hogy európai történelmünkön és a kontinens jövőjéről elgondolkodjunk. Az Európai Unió és elődintézményeinek alapítása óta eltelt évtizedekben az európaiak sokat profitáltak a béke történelmi korszakaiból, a demokrácia a kontinensen történő kiterjedéséből és a munkához, utazáshoz valamint a tanuláshoz való szabadság növekedéséből.

Ma, a példátlan kihívások követelik a békéért, igazságért és szolidaritásért való munka megerősítését. Jobban hiszünk az európai közös munkában, mint valaha, és hisszük, hogy egy közös értékeken nyugvó út a legjobb út. Egy egyesült Európa békét hoz egy olyan világba, ahol a békét nem tekinthetjük biztosnak. Összefogva Európa szembe tud nézni a globalizáció társadalmi és gazdasági kihívásaival, beleértve a határain belüli társadalmi egyenlőtlenségeket is.

Ferenc pápa 2014 novemberében, az Európai Parlamentben tartott beszédében Európát az egész emberiség számára értékes vonatkozási pontnak nevezte és arra szólította fel a kontinenst, hogy fogadja el és töltse be küldetését. Tehát azt kell keresnünk, ami egyesít bennünket és a békét szolgálja.

Tekintettel az Európa egészét érintő többszörös és egymással összefüggő válságokra az Európai Egyházak Konferenciája egy széleskörű egyeztetést indított tagegyházai között Európa jövőjéről. A Milyen jövőt szánunk Európának? című nyílt levélben a CEC felvázolta Európáról szóló elképzelését, és az együttműködés, a társadalmi befogadás és a szolidaritás értékeihez való visszatérésre hívja, amely annak alapítóit is inspirálták.  

A Római Szerződések 60. évfordulójára való megemlékezésre, a COMECE és a Szentszék október 27. és 29. között kongresszust szervez a Vatikánban, Európa újragondolása címmel. A COMECE ezzel lehetőséget kínál a párbeszédre és a közös gondolkodásra püspökök, magas-rangú politikai képviselők és további egyházi képviselők között Ferenc pápával közösen. Ezzel is nyílt jelét adva a Katolikus Egyház erős elkötelezettségének a kontinensen való közös együttélés új formáinak megtalálása iránt.

Az Ökumenikus Chartában megfogalmazott alapelvek és annak az Európai Egyházakhoz intézett felhívása a párbeszédre, az egységre és a közös cselekvésre, bátorítanak bennünket. Újra elkötelezzük magunkat a védtelenek megvédésért, a teremtés megóvásáért, és a más vallásokkal és világnézetekkel való párbeszéd előmozdításáért végzett munkára. Ebben a szellemben reménykedünk egy olyan jövőben, ahol Európa érvényesíti, sőt tovább is viszi a 60 évvel ezelőtt megfogalmazott elképzeléseket.”

Christopher Hill, a CEC elnöke és Marx bíboros, a COMECE elnöke

Brüsszel, 2017. március 31.

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) 115 ortodox, protestáns, anglikán és ó-katolikus egyház, valamint 40 nemzeti ökumenikus tanács és együttműködő szervezet Európa valamennyi országára kiterjedő közössége. A szervezetet 1959-ben alapították, irodái Brüsszelben és Strasbourgban vannak.

Forrás: www.ceceurope.org

Fordította: Kecskés Petra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.