Református köznevelési körkép 2016/17

2016. augusztus 29., hétfő

Az előző tanévhez képest három óvodával, egy általános iskolával és egy alapfokú művészeti iskolával gyarapodott a református köznevelési intézményhálózat. Erről Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője számolt be az augusztus 27-i túrkevei országos református tanévnyitón.

Huszonöt éve nyílhattak újra iskoláink

„Még 2015-ben emlékezhettünk meg arról, hogy az 1538. óta folyamatosan működő Debreceni Református Kollégium mellett 1990-ben újraindulhatott a budapesti Baár-Madas, valamint a kecskeméti és a sárospataki református gimnázium. A református köznevelési intézmények száma tehát – e kis lépéssel egyszerre – megnégyszereződött. Idén július 30-án volt éppen 25 esztendeje, hogy kihirdették a volt egyházi ingatlanok tulajdonjogi rendezéséről szóló törvényt (1991/XXXII. tv.) melynek hatásaként megkezdődött a református iskolák rendszerének gyorsabb ütemű újjászervezése" – emlékeztetett mindenkit Papp Kornél.

1991. szeptember 1-jével újabb 8 intézmény nyitotta meg kapuit. A 2016/17. tanév kezdetén ünnepli 25 éves évfordulóját:
 • a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium,
 • a Dunavecsei Református Kollégium Gróf Teleki József Általános Iskolája,
 • a Kiskunhalasi Református Kollégium Gólyafészek (régen: Ökumenikus) Óvodája,
 • a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona,
 • a siklósi Sztárai Mihály Református Általános Iskola,
 • a Tiszakécskei Református Kollégium Általános Iskolája,
 • a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és
 • a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola.

Az új tanévben pedig további 14 intézmény kezdi meg a 25. tanévét, köztük az országos református tanévnyitó házigazdája, a túrkevei Kaszap Nagy István Református Általános Iskola.

Változások a 2016/17-es tanévben

2016. szeptember 1-jével egy új református köznevelési intézmény kezdi meg működését: a Tolnai Református Egyházmegye fenntartásában indul az új tanévvel a Gerjeni Református Általános Iskola és Óvoda. Az intézmények száma azonban nem változik, ugyanis visszakerül állami fenntartásba a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. „Mezőcsát példája arra emlékeztet, hogy az intézményeknek a képzési kínálatot és szerkezetet folyamatosan alakítaniuk kell annak érdekében, hogy megfelelhessenek az újabb és újabb kihívásoknak" – tette hozzá az irodavezető.

Az új intézmény mellett új intézményegységek is megkezdik működésüket az új tanévben:
 • a legkisebb református intézmény, a Pátkai Református Általános Iskola alapfokú művészeti iskolai intézményegységgel gyarapodott;
 • Lovasberényben az évről évre dinamikusan fejlődő Reményik Sándor Református Általános Iskola óvodai intézményegységgel bővült;
 • a Kunmadarasi Református Általános Iskola óvodai intézményegysége szintén a tanév kezdetén nyitja meg kapuit a gyermekek előtt.

A gyarapodás összesen tehát 3 óvoda, 1 általános iskola, és 1 alapfokú művészeti iskola, a csökkenés 1 gimnázium és 1 szakgimnázium. Változás még az új tanévben, hogy szeptember 1-jével megkezdi működését a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) Tatabányai Tagintézménye, mely a tabajdi intézménytől kerül az EGYMI kebelébe.

A református köznevelés a 2016/17-es tanévben 160 településen, 375 feladatellátási helyen összesen 281 köznevelési feladatot lát el 170 intézmény keretei között. Intézményrendszerünkben 73 óvoda, 102 általános iskola, 34 gimnázium, 15 szakgimnázium, 6 szakközépiskola, 22 alapfokú művészeti iskola, 3 fejlesztő nevelést-oktatást végző gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai intézmény, 23 diákotthon, valamint 1 pedagógiai szakszolgálat, 1 utazó gyógypedagógusi hálózatot működtető és 1 pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény működik. A többcélú intézmények száma 72. A 170 intézményt fenntartó 111 egyházi jogi személy közül 102 egyházközség. 

Fókuszban a reformáció

Az új tanévben már köznevelési intézményeink is a reformáció 500. évfordulójára fókuszálnak. A Református Tehetséggondozó Alapítvány által meghirdetett, „Rejtőzködő kincseink” elnevezésű tanulmányi verseny döntőjét szeptember 23-25. között Debrecenben szervezik. Október 28-án Pécsett indul útjára a protestáns iskolatörténeti vándorkiállítás, mely 2017 decemberéig tizenöt helyszínen mutatja be a protestáns oktatás fél évezredes történetét. A Kárpát-medence református iskolái az emlékév nyitányát – a Debreceni Református Kollégium javaslatára – január 31-én bibliaolvasó nappal teszik emlékezetessé. Papp Kornél szerint „az évforduló lehetőséget teremt minden helyi közösségnek, hogy szűk és távoli társadalmi környezetének bemutassa a protestantizmus múltjának, jelenének és – reménység szerint – szép jövőjének meghatározó értékeit".

A Magyar Református Szeretetszolgálat az országos református tanévnyitón immár ötödik alkalommal ajándékozta meg az intézmények hátrányos helyzetű tanulóit tanévkezdő csomagjaival. Ez alkalommal 12 iskola 200 tanévkezdő csomagot, 30 iskola pedig összesen 4000 füzetet vehetett át.

Forrás: Zsinati Oktatási Iroda, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.