A CEC az egység melletti elköteleződésre hív kritikus időkben

2016. június 24., péntek

Az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke, Christopher Hill anglikán püspök reagált az Európai Unióból való kilépésről szóló június 23-i brit népszavazás eredményére.

Június 23-án Nagy-Britanniában népszavazást tartottak az ország EU-tagságáról. Az állampolgárok a következő kérdésre válaszolhattak: „Maradjon az Egyesült Királyság az Európai unió tagja, vagy lépjen ki az Európai Unióból?”. Néhány százalékpontos többséggel a szavazók a 28 európai ország gazdasági és politikai uniójából való kilépést támogatták.

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) több mint ötven évvel ezelőtti alapítása óta „hídverő” szervezet, amelyik elkötelezett az egység munkálása és az európai politikai megosztottság leküzdése mellett. Az 1940-es és 1950-es évek Európájának széttagoltsága és megosztottsága arra késztette az egyházvezetőket, hogy az eltérő politikai, gazdasági és társadalmi rendszerben élő egyházak között kapcsolatot építsenek. Erre az eredendő felelősségre, a gyökerekre hívja fel a figyelmet a CEC néhány napja közzétett nyílt levele Európa jövőjéről. A levél meghívás Európa egyházai számára – uniós és unión kívüli országokból egyaránt –, hogy közös jövőnkről és benne az egyházak szerepéről egyeztessenek, különös tekintettel az Európa életében fontos erkölcsi útmutatásra és értékek képviseletére.

Christopher Hill anglikán püspök, a CEC elnöke angliai otthonából osztotta meg üzenetét a szervezet tagegyházaival. „Büszke vagyok arra, hogy brit útlevelem címében az Európai Unió is szerepel, egyaránt mély sajnálattal tölt el a népszavazás eredménye és módja… Kétségtelenül vannak súlyos kérdések, amelyeket meg kell vitatni, nem csupán Nagy-Britanniában, hanem az Unió számos másik országában is. Ugyanakkor a referendumot övező vitákban elhangzó állítások jó részének semmi köze nem volt a valósághoz, különösen a döntésben meghatározó migráció kapcsán, a hangnem pedig egyenesen hisztérikus volt, semmint racionális, főként a populista pártok körében. A CEC, aminek a brit egyházak elkötelezett tagjai maradnak, legfontosabb feladata most, hogy hozzájáruljon a racionális vitához, megerősítve az egyházak között kontinens szerte eleve zajló párbeszédet, kiemelten is az EU déli és keleti külső határa mentén élő közösségekkel.” Hill kiemelte az egyházak különös felelősségét abban, hogy az európai „projekt” keresztyén gyökereit tudatosítsák, az érékalapú európai közösséget előmozdítsák, az emberi jogok feltétlen érvényesítését és a befogadó társadalmakat támogassák.           

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.