Alapvető református értékeink érvényesítésére hív a REV teológiai titkára

2016. február 08., hétfő

Az európai menekültkrízis kapcsán az ENSZ és az Egyházak Világtanácsa (EVT) által szervezett január 18-19-i konferencián Douwe Visser képviselte a Református Egyházak Világközösségét (REV). A holland teológus a tanácskozást értékelve hangsúlyozta, hogy a református hagyomány a menekülthelyzetben gyökerezik.

Visser a magas szintű konferencián való részvételének nyilvánvaló indítékaként kiemelte, hogy „ a menekültválság egész Európát érinti és kihívást jelent minden vallási szervet számára, a REV számunkra különösen is, hiszen a REV központja Németországban van. Egyszerűen úgy érezzük, hogy mérlegelnünk kell, mit tehetünk kicsiny, de aktív szervezetként. ”

A konferencia időzítését Visser kiválónak tartja: „ A konferenciára nem olyan időszakban került sor, amikor tanácstalanul néznénk körül és próbálnánk megérteni, mi történik valójában. Ezzel ellentétben már vannak olyan elképzeléseink, amelyekre lehet építeni, sőt, gyakorlati tapasztalatunk is, amit megvizsgálhatunk, és amire bátran hagyatkozhatunk, amikor azt mérlegeljük, mit tehetünk, mit kell tennünk a jövőben. ”

A konferencia, ahol előadások és hozzászólások hangzottak el Európa különböző országaiból és a Közel–Keletről egyaránt, több előadót is közös keresztyén gyökereink keresésére indított a menekülthelyzet kapcsán, de Vissert ezen belül is a református egyházak közös alapelvei foglalkoztatták.

„ Amit én fontosnak tartok ” - mondta Visser - „ hogy a református hagyományban állva, eredendően identitásunk mélyén hordozzuk a menekült létet. Ebben a városban, Genfben, Kálvin Jánossal, a menekültgyülekezetek, bizonyos értelemben a teológiánk maga is egy menekülthelyzetben született meg. ”

„ Úgy gondolom, fontos hangsúlyozni, hogy ezért alapértékeink közé tartozik az emberek befogadása és segítése, de az is, hogy az integráció lehetőségének biztosításához hozzájáruljunk ” – tette hozzá Visser.

„ A REV nagyon kis szervezet. Nem tudunk jelentős segélyakciókat indítani, de amit tehetünk, hogy legalább igyekszünk meggyőzni a szkeptikusoknak, azokat, akik kétkedve kérdezik maguktól: ’meg tudjuk csinálni?’, ’meg kell mindezt tennünk?’. És mindeközben tudatosítani, hogy református keresztyénekként hagyományaink maguk is mélyen a menekülthelyzetben gyökereznek. ”

„ Úgy vélem, hogy a konferencia kapcsán kiváltképp is fontos megosztani ezeket az értékeket másokkal és tudatosítani, hogy azok keresztény identitásunk alapjait képezik. Az ENSZ ügynökségekkel és nem kormányzati szervezetekkel való kapcsolatunkban elengedhetetlenül fontos, hogy tudják, honnan származnak alapvető értékeink ” – zárta a REV honlapján megjelent interjújában a holland teológus.

Fordította: Murányi Bálint

Forrás: www.wcrc.ch

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió