A Német Protestáns Egyház tartományi egyházainak vezetőinek közleménye a menekültek jelenlegi helyzetéről

2015. szeptember 19., szombat

Húsz püspök és egyházi vezető írta alá a Német Protestáns Egyház (Evangelische Kirche in Deutschland) tartományi egyházai által kiadott közleményt, amelyben a menekültek jelenlegi helyzetét taglalják. Az alábbiakban ezt a nyilatkozatot olvashatják.

„Mily drága a te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek." (Zsolt36,8)

1. Isten szereti minden teremtményét, és azt akarja, hogy ezen a földön mindannyian el legyenek látva élelemmel, legyen megélhetésük és lakóhelyük. Aggodalommal figyeljük, hogy emberek milliói nélkülözik Isten eme jó ajándékait. Éhínségtől, üldözéstől és erőszakos elnyomástól szenvednek. Sokan kényszerültek elmenekülni otthonaikból és most Európa és Németország kapui előtt állnak. Mind emberiességi szempontból, mind keresztény mivoltunkra való tekintettel kötelességünk, hogy fogadjuk őket, és engedjük, hogy ők is részesülhessenek abból, amit Isten minden embernek szán.

2. Minden törekvésünk központjában az ember áll. A világon sokan menekülnek, nekünk pedig nagy kihívást jelent, hogyan szolgáltassunk igazságot minden egyén számára.

A menekültek életüket teszik kockára az ilyen vészhelyzetekben. Humanitárius kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédjük az embereket a tengeren és máshol rájuk leselkedő veszélyektől. A bűnüldözési szerveknek pedig fel kell lépniük az embertelen csempészbandák és szervezett maffiák Európán belüli és kívüli tevékenységével szemben.

A leghatásosabb mód a vándorló menekülteket sújtó veszélyek mérséklésére az, hogy legális utakat biztosítunk Európába. Ezért kérjük az illetékeseket, hogy hozzanak létre jogi folyosókat a védelmet kérők számára. Örülünk annak, hogy tárgyalások folynak egy olyan német bevándorlási törvényről, amely új lehetőségeket nyitna a munkát és jobb életet kereső bevándorlók előtt.

3. Mindez nagy kihívást, de nagy lehetőséget is jelent társadalmunk számára. Hálásak vagyunk a számtalan módon kinyilvánított segítőkészségért! Szeretnénk őszinte szívünkből megköszönni a munkát mindazoknak – fizetett dolgozóknak és önkénteseknek egyaránt -, akik azon fáradoznak, hogy befogadó légkör jöjjön létre, és biztosítják, hogy a menekültek emberséges és késlekedés nélküli fogadtatásban és elhelyezésben részesüljenek.

Határozottan felemeljük szavunkat az idegenellenesség, gyűlölet és rasszizmus bármely formája, valamint minden olyan tényező ellen, amely embertelen hozzáállást szül, vagy elfogadottá teszi az ilyen megnyilvánulásokat a társadalomban. Az emberfelettinek tűnő feladat láttán megfogalmazódó aggodalmakra és szorongásokra komoly választ kell adni, de nem megengedhető, hogy ezeket a félelmeket egyesek egy méltánytalan vagy ellenséges légkör megteremtésére használják fel.

4. Egyházakként feladatunk van a német társadalom életének formálásában. Ezért állunk ki a befogadás kultúrája mellett. Szeretnénk, ha ez központi témává és tevékenységgé válna gyülekezeteinkben és egyházi szervezeteinkben.

5. Aggodalommal vesszük tudomásul a menekültáradatot kiváltó okokat: a klímaváltozást, a háborúkat, az üldöztetéseket, államok összeomlását, a mérhetetlen szegénységet. Ezen okok létrejöttéhez gyakran saját társadalmunk is hozzájárul a globális kereskedelmi egyezmények, a fegyverszállítás és különösen a földi erőforrások felélésén alapuló életmód révén. Ideje, hogy bűnbánatot gyakoroljunk és felhagyjunk ezekkel az igazságtalan gyakorlatokkal.

6. Történelmünk folyamán itt Németországban különösen is megtapasztalhattuk, mekkora ajándék segítséget kapni a nyomorúság idején és nyitott ajtókra találni. A múltban nekünk nyújtott segítség nélkül ma nem lehetnénk képesek arra, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkkal másoknak segítsünk.

Egyházvezetőkként szeretnénk támogatni Európát a közös cselekvésben és humanitárius kötelességeink közösségi alapon történő teljesítésében.

Jól tudjuk, hogy az emberiség Isten szárnyai alatt talál oltalmat, ezért elé visszük minden embertársunk szükségét, és imádkozunk azért, hogy legyen erőnk megküzdeni az előttünk álló kihívásokkal.

Hannover, 2015. szeptember 10.

Aláírók: a Német Protestáns Egyházhoz tartozó húsz tartományi egyház püspökei.

Fordítás: Balicza Klára,
Magyarországi Evangélikus Egyház Külügyi Osztály

Forrás: evangelikus.hu 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió