Pásztorok nyomdokaiba léptek

2018. május 07., hétfő

„Szeretnék jó vezető lenni, mert hiszem, hogy Istennek terve van a magyar nemzettel és a magyar reformátusokkal – és remélem, hogy ebben én is részt vehetek” – fogalmaz Damásdi Péter, a Zsinati Ifjúsági Iroda és az Exodus Közép-Kelet Európa Egyesület tavasszal indult Ifjúsági Vezetőképzőjének egyik résztvevője. A kurzus hétvégi alkalmára mi is Mályiba látogattunk.

„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19) – hangzik a jól ismert missziói parancs, melynek sokszor mégis nehéz megfelelni. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre keresik a választ az Ifjúsági Iroda vezetőképző alkalmain is, ahol több mint hatvan elkötelezett résztvevő igyekszik elsajátítani az ifjúsági munka alapjait.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a lelkészek munkáját képzett ifjúsági vezetők segítsék, ez a terület azonban egyre specifikusabb szakmai tudást igényel – ami ráadásul gyorsan változik. „Szerettünk volna az ifjúsági munka iránt érdeklődőknek olyan lehetőséget biztosítani, ahol szakmailag is tudnak fejlődni, és lélekben is töltődhetnek, miközben megélhetik azt is, hogy nincsenek egyedül elhívásukkal” – mondja Szabó Eszter, az Ifjúsági Iroda vezetőhelyettese. Emellett a képzés célja az is, hogy valódi együttműködés alakuljon ki a gyülekezetek között, melynek köszönhetően a vezetők új generációja tehermentesítheti a lelkészeket: „Átláthatóbb rendszerre van szükségünk, fontos, hogy tudjunk egymásról, tudjunk a programokról, és tudjuk egymást egy-egy szolgálatra is hívni.”

Az képzés két részből áll: az első két hétvége szakmai előadásokkal, interaktív módszerekkel, élménypedagógiai elemekkel és beszélgetésekkel készíti fel a résztvevőket a június végi, négynapos gyakorlati alkalomra. „Az első rész közösséggé formálja a résztvevőket és megadja azt a tudást, amire szükségük lesz a gyakorlat napjaiban, amikor például árvaházba és nehéz sorsú gyermekek közé mennek majd evangelizálni. Ezért is fontos, hogy a jelentkezők mind a három alkalomra elköteleződjenek.” – teszi hozzá Szabó Eszter.

Hasonló helyzetek

„Itt olyanokkal találkozhatok, akikkel hasonló helyzetben vagyunk és hasonlóak a kérdéseink. Azzal a reménnyel érkeztem, hogy közösen megoldásokat is találhatunk” – foglalja össze Béres Zsófia, miért jelentkezett a képzésre. A hitoktató Balmazújváros újraalakuló ifjúsági csoportjában szolgál, a vezetőképzőn tanultakat ott szeretné először kipróbálni. Bár egyelőre kevesen járnak a csoportba, de reméli, hogy ez az eltanult módszereknek köszönhetően a jövőben megváltozik.

Hasonló motivációval érkezett a Damásdi Péter debreceni teológushallgató is, aki a megszerzett tudást lelkészként szeretné kamatoztatni. Kérdésünkre elmondja, nagyon sokszor szolgált már fiatalok között nyári táborokban és a Csillagponton is, de mindig keresi a fejlődési lehetőségeket. „Szeretnék jó vezető lenni, mert hiszem, hogy Istennek terve van a magyar nemzettel és a magyar reformátusokkal – és remélem, hogy ebben én is részt vehetek” – teszi hozzá. Damásdi Péter a tanultakat jelenleg zenekarvezetőként próbálja átültetni a gyakorlatba, de nyáron gyülekezeti táborukban is igyekszik minél többet segíteni a fiatalok között.

Pásztori felelősség

Idén az észak-ír gyökerű Exodus Közép-Kelet Európa Egyesület segíti az alkalmak megszervezését, szakmai kivitelezését. Szabó Eszter szerint a szervezet módszerei hosszútávon is működnek, emellett a magyarországi helyzetekre alakíthatók. „Küldetésünk alapja a missziói parancs – tanítványokká tenni minden népet –, de ehhez szükséges, hogy olykor megnézzük ennek nemzetközi valóságát is, hogy átvegyük a jó gyakorlatokat, és tanuljunk egymástól.” – hangsúlyozza az irodavezető-helyettes.

Ezt a valóságot hozza közelebb a résztvevőkhöz Jim Brown, az Exodus missziói igazgatója is, aki három évtized fiatalok közötti szolgálatának tapasztalatait osztja meg velük. Két kamasz gyermekének hála úgy érzi, sokat tud erről a korosztályról, mint mondja, „azokkal foglalkozik, akik a fiatalokkal foglalkoznak”; látja a bennük rejlő lehetőséget és azt, mennyire gyümölcsöző lehet ez a nélkülözhetetlen munka.

Arra a kérdésünkre, mit üzen nekünk a Biblia a jó vezetőről, azt válaszolja, bár nincs egyedülálló recept, a pásztorok példája kell, hogy előttünk álljon: „A vezetés leginkább ezzel a hivatással kapcsolatban jelenik meg az Ó- és az Újszövetségben. Jákob és fiai, Mózes vagy akár Dávid mind pásztorok voltak, mielőtt vezetők lettek, Jézus pedig azt mondja, Ő a jó pásztor. Amit érdemes megtanulnunk, az a pásztori felelősség.” Jim Brown számára meghatározó élmény volt egy igazi pásztorral találkozni Erdélyben, emiatt is tartja fontosnak, hogy júniusban a „vezetőképzősök” is megismerjék, mennyire más ez az életmód, mint amit a nyugati világ hirdet.

„Oda nem illő”

A résztvevők ezalkalommal is istentisztelettel zárják a képzést, melyen ifj. Csomós József lelkipásztor beszél Sámson és a filiszteusok harcairól (Bír 1, 1-20). Mint mondja, a történet nem arról szól, hogy egy hős bosszantja az ellenséget, hanem arról, ki uralkodik valójában. „Az akkori világ sem volt rosszabb, mint a mostani. Ahol nektek kell szolgálni, ott hasonló, mély élettörténetekkel találkoztok” – fogalmaz a lelkipásztor. Az ifjúsági munkások feladata megmutatni a tévúton járóknak, hogy van más lehetőség, melyhez olykor különleges módszerekhez kell folyamodniuk. „Sokszor az első látásra oda nem illő dolgokban rejlik a megoldás – ahogy Sámson történetében a szamár álkapocscsontjában vagy a megváltáshoz vezető úton a keresztben” – hangsúlyozza Csomós József.

Szabó Eszter azt is elmondja, többek között ezeknek a „megoldásoknak” a megtalálásában szeretnének segítséget nyújtani a vezetőképző alkalmain. Jövőre a tervek szerint új képzés indul egy új résztvevői csapattal, de látva a tanulni vágyók magas létszámát, igyekeznek még hatékonyabban szervezni az alkalmakat: „Az irodában arra van elhívásunk – zárja gondolatait Szabó Eszter –, hogy az ifjúsággal foglalkozókat segítsük, ezt szeretnénk folytatni, engedve, hogy Isten formálja a képzést.  Jó látni, hogy Ő mindenkit máshogy és másra hív el, mi pedig így egészítjük ki egymást.”

Farkas Zsuzsanna, fotó: Szabó Zsolt

Ez történik továbbiak →