Változz, hogy változtass

2017. május 08., hétfő

A tevékeny szerepvállalás és a kezdeményezés fontossága voltak az idei Zsinati Ifjúsági Fórum hívószavai. A református fiatalok április 28-29-i tanácskozásuk zárásaként nyilatkozatban fejezték ki véleményüket, meglátásaikat, felelősségvállalásukat egyházukért.

Változás és felelősségvállalás

„A változás akkor történik meg az életünkben, a közösségünkben, ha együtt járunk Jézussal” – emelte ki a pénteki nap nyitó áhítatában Szontágh Szabolcs a fiatalok számára. A Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője a Lukács evangéliumának 24. fejezetében megismert történeten keresztül mutatta be azokat az állomásokat, melyek a körülményekhez való viszonyulásunk megváltozásához szükségesek, kérve ennek a változásnak a tevékeny megélését kisebb-nagyobb közösségeikben.

Az idei ZSIF koncepcióját is áthatja a reformáció jubileuma, így a közösségépítés, a gyülekezetekbe való betagozódás és reformálás állt fókuszában. Bányai Sándor élménypedagógus vezetésével ismerkedő, közösségépítő játékokkal folytatódott, majd esti városnézéssel zárult az este. A játékok célja szintén a felelősségvállalás ösztönzése volt – egymásért és a saját feladatukért, elhívásukért is. „Arra szerettük volna felhívni a fiatalok figyelmét, hogy kamatoztassák közösségeikben saját ajándékaikat, talentumukat, hiszen alkotó fiatal tagjai és felelősei az egyháznak” – mondta Balázsfalvi-Ábrám Anna ifjúsági referens.

„Egység és közösség, ez az egyház” – fogalmazta meg Szontágh Szabolcs. „Sokkal nehezebb azokkal egységben és közösségben dolgozni, akiket ismerünk, mégis törekedni kell az egység és közösség megtartására” – biztatott tevékeny és gyümölcsöző részvételre az egyház életében.

Egy a test, több a tag

A találkozó második napja az ötezer ember megvendégelésének történetének felidézésével vette kezdetét, melyen keresztül a saját és a közös feladatok felismerését helyezték a fiatalok szívére. Rámutattak, hogy Isten be akar vonni minket, tökéletlen embereket a munkájába, hiszen az egyháza, gyülekezete vagyunk. „Legyünk Jézus keze, lába, megjelenése, megtestesülése a környezetünkben” - fogalmazott Katona Viktor, a Soli Deo Gloria református diákmozgalom vezetője. Mint mondta: úgy lehet változást elérni, ha ki-ki a helyi közösségekben kezd el jelen lenni és szolgálni.  

Az áhítatot követően a küldöttek projekttervezés tréningen vettek részt. Számos hasznos gyakorlati információ birtokába jutottak, így a projekttervezés elveiről, kérdéseiről, SWOT analízisről, a projektszervezés fázisairól tanulhattak. Az elméletet rögtön alkalmazták is gyakorlatban, ugyanis csapatokba osztva kellett programokat szervezniük, majd azt bemutatniuk.

Ajándék haza

„Sokat tanultam arról, hogy a közösségeimben hogyan fordulhatok azok felé, akik nem ismerik Istent, nincsenek szoros kapcsolatban az egyházzal. Arra biztattak, hogy merjünk kezdeményezni, egymást támogatva ebben, közösen, mert úgy könnyebb” – válaszolta az egyik résztvevő, Madarász Blanka arra a kérdésre, mit visz magával a ZSIF-ről. A fiatalok úgy összegezték a találkozónk tapasztaltakat, hogy segítséget kaptak a passzív hozzáállásuk feloldásában: rájöttek, hogy valóban tenniük, változtatniuk kell, ha változást szeretnének elérni.

Többen is megfogalmazták, hogy nagyon jó volt közösségként együttműködni.  „Nagyon hatékony volt, hogy mindenki arra specializálódott, ami az erőssége. A jó közösséget viszem haza” – emelte ki a Pogácsák csapat egy tagja. Arra is rávilágítottak, hogy míg imáinkban gyakran megoldásokért fordulunk Istenhez, lehet, hogy az Úr csak mankókat ad, hogy a nehéz helyzeteken azokkal vezessen keresztül, mert az a célja, hogy mi magunk oldjuk meg a problémákat.

Pályázatot írnak ki

2011-ben született meg a döntés – skót mintára – a fiatalok erőteljesebb bevonásáról az egyházi életbe és összekapcsolásukról az az egyházvezetéssel. A Zsinati Ifjúsági Fórum célja, hogy tematikusan hívja párbeszédre a fiatalokat. A ZSIF végén együtt megfogalmazott nyilatkozatot és az utána elkészült beszámolót a Zsinat elé tárják. Az alkalmon évente nagyságrendileg 50-60 fiatal vesz részt évente a 17-24 éves korosztályból.

A ZSIF célja egyrészt a kapcsolattartás az egyházmegyékkel, egyházkerületekkel, egyházi intézményekkel, ifjúsági szervezetekkel, ahonnan a fiatalokat delegálják. Hosszútávon cél, hogy tartós közös munka alakuljon ki a fiatalokkal, változást generálva bennük, hogy érezzék: számít a véleményük, hogy nyitott az egyház a kommunikációra, hogy ne csak az egyház jövője, hanem jelene is lehessenek, mint felelősen gondolkodó, tevékeny egyháztagok.

„A ZSIF utókövetése keretében pályázatot írunk ki a ZSIF delegáltjainak, melyre ifjusag@reformatus.hu e-mail címen jelentkezhetnek május 10-ig. A pályázókat szeretnénk meghívni a Csillagpontra, időt és teret biztosítva számukra, hogy bemutassák projektmunkájukat” – tudtuk meg Balázsfalvi-Ábrám Annától.

Szöveg: Szoták Orsolya, fotó: Dimény András, Vargosz

A ZSIF idei zárónyilatkozata ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó letöltések

Ez történik továbbiak →