Bőven elég

2020. február 19., címkék: zsinati tanács

„Pénzügyeink tárgyalására készülve csodálkozzunk rá, hogy Isten népe bővelkedő nép, mi mindannyian bővelkedő emberek vagyunk" – buzdította a Zsinati Tanács tagjait idei első ülésük kezdetén Steinbach József püspök. A testület február 19-i tanácskozásán elfogadták egyházunk és a közegyházi intézmények idei költségvetését, emellett nyugdíj- és oktatási kérdésekről is döntöttek.

Hűséggel

2019. május 22., címkék: zsinati tanács

Isten az ő népétől hűséget vár a vallások, hitek drámai találkozásának korában – hangsúlyozták a Zsinati Tanács május 22-i ülésén. A szerdai tanácskozáson elfogadták egyházunk és a zsinati fenntartású intézmények költségvetését, döntöttek a nyugdíj-kiegészítés mértékéről is.

Az egyetlen igazság

2019. május 22., címkék: zsinati tanács, Köntös László, köntös lászló

Mit tegyen Isten kiválasztott népe egy olyan korban, amikor a vallási relativizmus, a multikulturalizmus eszméje azt hirdeti, hogy minden hitnek igaza van? Hirdesse Istennek a Jézus Krisztusban megjelent üdvözítő szeretetét minden népnek, ugyanakkor tegyen hitet arról, hogy ez az egyetlen igazság, s ez az egyetlen evangélium! – Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző gondolatai.

Ne szalasszuk el a lehetőséget!

2019. február 20., címkék: zsinati tanács

Tárgyszerűség, fegyelmezettség és tartalékképzés kell, hogy jellemezze az egyház gazdálkodását – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a Zsinati Tanács február 20-i ülésén. A tanácskozáson megemlékeztek a nemrég elhunyt Bellai Zoltánról, elfogadták a közegyházi intézmények idei költségvetését és megállapították a 2018. évi lelkészi átlagjavadalom mértékét is.

Mi az, ami számít?

2018. december 12., címkék: zsinati tanács

Elfogadták a jövő évi költségvetés tervezetét, új minta alapján készítik egyszerűsített pénzügyi beszámolóikat a csak hitéleti tevékenységet végző egyházközségek, gyarapíthatja megtakarításait a Református Lelkészi Nyugdíjintézet – erről döntöttek a Zsinati Tanács szerdai ülésén.

Odafigyelünk a tehetségekre

2018. május 16., címkék: zsinati tanács, tehetséggondozás

Országos szintű református tehetséggondozási hálózat épül, jövőre változik a hittan érettségi követelményrendszere, lezárták a tavalyi gazdálkodást és annak fényében módosították az idei költségvetést – ez történt a Zsinati Tanács május 16-i, szerda délelőtti ülésén.

Meghívás átváltozásra

2018. február 21., címkék: zsinati tanács

A lelki dolgokkal kell foglalkoznunk, de nem szabad ölbe tett kézzel néznünk templomaink állapotát sem – mondta Bogárdi Szabó István püspök a Zsinati Tanács február 21-i ülésén. A szerdai tanácskozáson módosították a közegyházi költségvetést, elfogadták az intézményi büdzséket és új szakirányú továbbképzés létrehozásáról is döntöttek.

Ellépni a tükör elől

2017. december 14., címkék: zsinati tanács

Elfogadták a Magyarországi Református Egyház jövő évi költségvetésének előzetes tervezetét, valamint beszámoltak idei munkájukról a közegyházi intézmények a Zsinati Tanács szerdai ülésén.

Istennel számolni

2017. május 21., címkék: zsinati tanács, költségvetés

Elfogadták egyházunk és közegyházi intézményeink záró számadását, a tavalyi évi maradványpénzeket pedig beépítették az idei költségvetésekbe, új hitéleti felsőoktatási szakok alapításáról döntöttek, valamint beszámoltak a készülő köznevelési stratégia állásáról a Zsinati Tanács május 17-i ülésén.

„A jót megtartsátok”

2017. február 22., címkék: zsinati tanács, költségvetés

Elfogadták a közegyházi intézmények idei költségvetését és újra foglalkoztak a hittanoktatás finanszírozásával a Zsinati Tanács február 22-i ülésén. A testület hozzájárult, hogy egyházunk tulajdonába kerüljön a geszti Tisza-kúria, valamint a református oktatási intézmények taneszközfejlesztési stratégiájának kidolgozásáról is tárgyaltak idei első ülésükön.

Az újratájékozódás ideje

2016. december 16., címkék: költségvetés, zsinati tanács

Elfogadták egyházunk jövő évi költségvetését, köznevelési intézményrendszer-fejlesztési stratégia alkotásába kezdtek, valamint beszámoltak a közegyházi finanszírozású intézmények és a Zsinati Hivatal idei tevékenységéről a Zsinati Tanács december 14-i ülésén.

Lépésről lépésre

2016. június 02., címkék: zsinati tanács

Módosították a Magyarországi Református Egyház, valamint a közegyházi intézmények költségvetését, valamint új szabályrendeletet fogadtak el a hittanoktatásról a Zsinati Tanács legutóbbi ülésén.

A sáfárság lelkületével

2016. május 06., címkék: steinbach józsef, költségvetés, bogárdi szabó istván, zsinati tanács

Lezárták egyházunk tavalyi költségvetését és beszámoltak a közegyházi intézmények 2015-ös gazdálkodásáról a Zsinati Tanács május 4-i ülésén.

Döntöttek az intézmények költségvetéseiről

2016. február 18., címkék: zsinati tanács

Elfogadták a közegyházi intézmények 2016-ra tervezett költségvetéseit és megállapították a hittanoktatási csoportdíjakat a Zsinati Tanács február 17-i ülésén.

Előretekintve 2016-ra

2015. december 10., címkék: költségvetés, zsinati tanács

Elfogadták a jövő évi költségvetés tervezetét, köznevelési előfinanszírozási alapot hoztak létre, valamint a lelkészi nyugdíjjárulékok ügyében is előrelépés történt a Zsinati Tanács idei utolsó ülésén.

Fölfelé kell tekinteni

2015. szeptember 25., címkék: zsinati tanács, szabó istván

Beszámoltak az elmúlt tíz év népmozgalmi adatainak és az idei költségvetés első nyolc havi alakulásáról, megszüntetnék a közegyházi intézmények felügyelőbizottságait, megváltoztatnák a lelkészi nyugdíjjárulékok-befizetés rendjét – ezek voltak a Zsinati Tanács szeptember 23-i ülésének fő témái.

Nincs ok a versenyre

2015. június 11., címkék: zsinati tanács, lelkészi nyugdíjellátás, köntös lászló

Elfogadták a közegyházi intézmények 2014-es zárszámadását és módosították az intézmények idei költségvetését, valamint téma volt a lelkészi nyugdíjrendszer is a Zsinati Tanács június 10-i ülésén.

Módosították a költségvetést

2015. május 08., címkék: zsinati tanács, költségvetés, reformátusok lapja, mre költségvetés

Elfogadták a Magyarországi Református Egyház (MRE) 2014. évi zárszámadását, valamint módosították az idei költségvetését a Zsinati Tanács május 7-i ülésén. Több pénz jut missziói célokra, s 21 millió forintot kap közegyházi forrásból a Csillagpont.

Ez válságköltségvetés

2014. december 04., címkék: zsinati tanács, állam-egyház kapcsolatok, egyházfinanszírozás, költségvetés, reformátusok lapja, mre költségvetés

Az egyházfinanszírozás jelenlegi, hosszú távon fenntarthatatlan rendszeréből fakadó gondok miatt drasztikusan csökken 2015-re a Magyarországi Református Egyház által hitéleti célokra fordítható összeg. Az állammal elmaradt megegyezés és az szja-egyszázalékos felajánlások idei jelentős csökkenése több mint 500 millió forintos lyukat ütött a jövő évi költségvetésen, amit a szerdán ülésezett Zsinati Tanács csak nagyon fájdalmas döntésekkel tudott befoltozni. Nem jut közegyházi forrás a Csillagpontra, harmadával kevesebb támogatáshoz jut a Reformátusok Lapja, de az egyházi fenntartású intézményeket is érinti a változás, mert az MRE a jövőben nem fog hitéleti célú forrásokból állami feladatot finanszírozni.

„Korszakhatárhoz érkeztünk”

2014. december 03., címkék: reformátusok lapja, zsinati tanács, bölcskei gusztáv

„Reménykedünk a pozitív fejleményekben, de pillanatnyilag azt tudjuk tenni, hogy közfeladatot nem finanszírozunk hitéleti célokra szánt forrásból" – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a december 4-i Zsinati Tanács ülését megnyitó beszédében. A jövő évi egyházi költségvetés hitéleti célokra fordítható összege várhatóan több mint húsz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, ez érzékenyen érinti számos egyházi intézmény, program finanszírozását.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.