Része lenni a gyógyító királyi vendégségnek

2014. november 14., címkék: Istentisztelet, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, istentisztelet

A XIII. zsinati ciklus utolsó ülésszakát november 12-én és 13-án tartották Budapesten. A zsinati munka befejeztével úrvacsorás istentiszteletet tartottak az Abonyi utcai székházban, amelyen a Zsinat leköszönő lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv hirdette az Isten igéjét.

Széthúzástól az egységig

2014. november 13., címkék: értékelés, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, bölcskei gusztáv

Az egymással vetélkedő egyházkerületek korszakától a református intézmények folyamatos bővülésén és a Kárpát-medencei egység izmosodásán keresztül vezetett az ív az elmúlt tizennyolc évben a jövőjét kutató egyház közösségéig – értékelte a három egymást követő egyházkormányzói ciklusa alatt történteket a XIII. Zsinat 15., cikluszáró ülésén Bölcskei Gusztáv, a Zsinat leköszönő lelkészi elnöke.

Ez történt a cikluszáró zsinati ülésen - csütörtök

2014. november 13., címkék: közvetítés, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, reformátusok lapja, Közvetítés

A XIII. zsinati ciklus 15. ülése második napjának történései folyamatosan frissülő, szöveges közvetítésünkben.

Öt éve újra zsinati közösségben a magyar reformátusok

2014. november 12., címkék: xiii. zsinati ciklus 15. ülés, tarr zoltán, magyar református egyház

„Egyre határozottabban jelen van és jelen kell lennie gondolkodásunkban az egység ügyének. A református egyház szolgálata elképzelhetetlen e nélkül" – hangsúlyozta a Kárpát-medencei református együttműködés elmúlt tíz évét átfogó – a Generális Konvent működésének tizedik, a Magyar Református Egyház létrehozásának ötödik évfordulóján elmondott – visszatekintésében Tarr Zoltán zsinati tanácsos november 11-én a Zsinat cikluszáró ülésszakának első napján.

Túl jó- és rosszindulaton

2014. november 12., címkék: bölcskei gusztáv, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, megnyitó

Súlyos problémákkal kell szembenéznie a református egyháznak jövő évi költségvetése tervezése során – hangsúlyozta elnöki megnyitójában Bölcskei Gusztáv püspök a XIII. zsinati ciklus utolsó, tizenötödik ülésszaka elején. A Zsinat lelkészi elnöke elmondta: a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó adózói felajánlások összegének állami kiegészítése jövőre várhatóan jelentősen csökken.  Az felajánlások és a kiegészítések összege, ami az államtól érkező egyházfinanszírozási támogatás szabadon felhasználható elemét jelenti, az idei évhez viszonyítva 20 százalékkal, 450 millió forinttal lehet kevesebb, ami a 2003-as szinttel egyezik meg.

John Chalmers igehirdetése

2014. november 12., címkék: john chalmers, xiii. zsinati ciklus 15. ülés

John Chalmers, a Skót Egyház moderátorának reggeli áhítata, igehirdetése az MRE Zsinata XIII. ciklusának 15. ülésén.

A megbékélés eszközei

2014. november 12., címkék: xiii. zsinati ciklus 15. ülés, külföldiek

Számos külföldi testvéregyházunk képviselője vesz részt a mostani zsinati ülésen. Látogatásuk a megbékélés, a múlttal való szembenézés jegyében telik.

Ez történt a cikluszáró zsinati ülésen - szerda

2014. november 12., címkék: közvetítés, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, Közvetítés

Minden történés a Zsinat XIII. ciklusának utolsó, tizenötödik üléséről, folyamatosan frissülő szöveges közvetítésünkben.

Lezárul egy korszak

2014. november 09., címkék: előzetes, közvetítés, Közvetítés, bölcskei gusztáv, zsinat, xiii. zsinati ciklus 15. ülés

November 12-13-án tartja utolsó ülését a Magyarországi Református Egyház Zsinata a tizenharmadik zsinati ciklusban. Az MRE legfőbb döntéshozó és intézkedő testülete jelenlegi összetételében befejezi munkáját és ezzel véget ér Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnökének tizennyolc éves egyházkormányzói időszaka is.

A Zsinat külföldi vendégei

2014. november 07., címkék: zsinat, john chalmers, xiii. zsinati ciklus 15. ülés

A 2014. november 12-13-i zsinati ülésen külföldi vendégek is részt vesznek, akik európai, ázsiai és afrikai testvéregyházakat képviselnek.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.