Díjátadások és törvények

2013. november 16., címkék: péntek, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, összefoglaló

Ezzel a két szóval lehet summázni a Zsinat őszi ülésszakának második napját. November 15-én az MRE által alapított díjakat adták át a Zsinat Székházban, valamint 5 évre meghosszabbították tisztségében Velkey Györgyöt, az MRE-Betehesda-kórház igazgatóját. A testület döntött az egyházi bíráskodásról szóló törvény új koncepciójáról és megszavazta a választási törvény módosításait is.

Egy nehéz nap krónikája

2013. november 15., címkék: ejb, összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Majd tizenkét órásra nyúlt a Magyarországi Református Egyház Zsinata XIII. zsinati ciklusának első ülésnapja november 14-én. A testület egyebek mellett elfogadta az új gazdálkodási törvényt, változtatott a választási törvényen és új zsinati tagot is választott. A megnyitóbeszédben szerepelt a Budapest-Szabadság téri gyülekezet Hazatérés Templomában zajlott szoboravatás.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2013. november 15., címkék: online, péntek, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

A XIII. zsinati ciklus 13. ülésszaka második napjának eseményei percről percre.

Jézus Krisztus tulajdona vagyok

2013. november 14., címkék: bölcskei gusztáv, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, csomós józsef

A Reformáció Emlékbizottság megalakítását és azt is üdvözölte a XIII. Zsinat tizenharmadik ülését megnyitó alelnöki beszédében Csomós József református püspök, hogy annak munkájában a katolikus egyház is részt vesz.

Két értékrend ütközik

2013. november 14., címkék: ahitat, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, áhítat, csütörtök, áhitat

„Az egyházban nincs helye a világnak. Jézus szerint az istentagadás, ha az egyház beengedi magába az idegen lelket" – a XIII. zsinati ciklus 13. ülésszakát, csütörtökön Takaró András délpesti esperes áhítata nyitotta.

Napirenden marad a Szabadság téri szoboravatás ügye

2013. november 14., címkék: horthy miklós, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Nem maradhatott el a tárgyalt ügyek sorából a Zsinat idei második ülésszakán a november 3-án a Budapest-Szabadság téri gyülekezet Hazatérés Templomában zajlott Horthy Miklós-szobor avatás, annak egyházi, világi megítélése és az ügyből eredő teendők sora. A Zsinat betegség miatt akadályozott lelkészi elnöke levelében a Zsinat Elnöksége nevében arra kérte a dunamelléki egyházkerületet, hogy a következő zsinati ülésen számoljon be a Hegedűs Loránt ellen indított eljárásról, remélhetőleg az ügy elrendezéséről.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2013. november 14., címkék: xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Megkezdődött a Magyarországi Református Egyház XIII. zsinati ciklusának tizenharmadik ülése. Csütörtöki események percről percre.

Ülésezett a Zsinati Tanács

2013. november 13., címkék: xiii. zsinati ciklus 13. ülés, reformátusok lapja

Az MRE költségvetéséről, a hittanoktatás finanszírozásáról és a tranzakciós illeték kifizetéséből adódó többletterhek kezeléséről is döntött szerdán a Zsinati Tanács, a Magyarországi Református Egyház gazdasági ügyekben illetékes legmagasabb szintű testülete.

Díjak a Zsinaton

2013. november 11., címkék: xiii. zsinati ciklus 13. ülés

A XIII. zsinati ciklus tizenharmadik ülésén, ahogy a Zsinaton eddig is megszokott volt, átadják a Magyarországi Református Egyház által alapított díjakat.

Leuenberg kiteljesítése

2013. november 11., címkék: évforduló, leuenbergi konkordia, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, zsinat

Idén ünnepeljük a Leuenbergi Konkordia 40 éves évfordulóját. Ennek kapcsán a Magyarországi Református Egyház Zsinata április 24-i ülésén úgy döntött, hogy felülvizsgálja egyházi törvényeit abból a szempontból, mennyire teljesítik ki azok a Leuenbergi egyezmény szellemét. A felülvizsgálat megtörtént, a téma visszakerül a Zsinati testület elé.

Törvényalkotás, jövőkép, kitüntetések

2013. november 11., címkék: xiii. zsinati ciklus 13. ülés, ejb

November 14-én és 15-én tartják a Magyarországi Református Egyház (MRE) XIII. zsinati ciklusának tizenharmadik ülését, november 13-ára pedig a Zsinati Tanácsot hívták össze. A Zsinatról élőképes közvetítést adunk.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.