Lezajlott a Zsinat tavaszi ülésszaka

2013. április 26., címkék: lelkészek jogállása, cigánymisszió, xiii. zsinat 12. ülés

Hétéves előkészítés után egységes keretbe foglalt egyházi törvény szabályozza a lelkészek szerepét a Magyarországi Református Egyházban. Összefoglaló a kétnapos ülésről.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2013. április 25., címkék: xiii. zsinat 12. ülés

Díjak odaítélése, beszámolók egyházunk életéből, a cigányok közötti szolgálat koncepciója, a Magyar Református Egyház alkotmánya módosításának elfogadása, az októberi országos perselypénz odaítélése, az MRE felsőoktatási intézményeiről szóló törvényének módosítása – a Zsinat mai ülésének témái. Olvassa vissza a történéseket percről percre!

Törvények sora

2013. április 24., címkék: xiii. zsinat 12. ülés, ejb

A Leuenbergi Konkordia évfordulójával kapcsolatban arról döntött a Zsinat április 24-i ülésén, hogy felülvizsgálja egyházi törvényeit abból a szempontból, mennyire teljesítik ki azok az egyezmény szellemét. Harmadik olvasatban elfogadták a lelkészek szolgálatáról és jogállásáról szóló törvényt, második olvasatban tárgyalták az egyházi bíráskodásról szóló törvényt és szó volt a népszámlálásról is.

Sem kétségbeesni, sem bagatellizálni

2013. április 24., címkék: bölcskei gusztáv, xiii. zsinat 12. ülés, zsinat

Volt, ahol megtiltották az állami iskolaigazgatók, hogy a lelkipásztor jelen legyen az elsősök beiratkozásán – tájékoztatta a képviselőket április 24-én a zsinati ülést megnyitó beszédében Bölcskei Gusztáv püspök. A Zsinat lelkészi elnöke szerint a hit- és erkölcstan tárgy bevezetése „felemásra sikerült", hisz az intézményvezetők számos helyen önkényesen értelmezték a jogszabályokat. A tiszántúli püspök kitért a márciusban nyilvánosságra került 2011-es népszámlálási adatok értékelésére is.

Ez történt a Zsinat szerdai ülésén

2013. április 24., címkék: xiii. zsinat 12. ülés, ejb, online közvetítés

A Zsinat szerdai ülésén többek között elfogadták a lelkészek szolgálatáról szóló törvény harmadik olvasatát, az egyházi bíráskodásról szóló törvény módosítását második olvasatban tárgyalták. Olvassa vissza az eseményeket!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.