Kivennék a részüket a misszióból

2014. május 08., címkék: zsinati ifjúsági fórum, zsif 2014, ejb, xiii. ciklus 14. ülés, ifi

A Zsinati Ifjúsági Fórum (ZSIF) idei tanácskozásán az egyházi jövőképről gondolkodtak közösen a református fiatalok. A ZSIF nyilatkozatával a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata is foglalkozott.

Mérföldkő a múltfeltárás folyamatában

2014. április 30., címkék: zsinat, múltfeltárás, xiii. ciklus 14. ülés

A most zajlott zsinati ülésszakon elhangzott a Tényfeltáró Történész Bizottság (TTB) időszaki beszámolója. Ebből kiderült, a múltfeltárást, a szocialista államrend egyházzal kapcsolatos állambiztonsági tevékenységének a bemutatását célzó kutatások alapja megteremtődött azzal, hogy a hozzáférhető adatok összegyűltek a Zsinati Levéltárban.

Változások a lelkészi nyugdíjellátásban

2014. április 28., címkék: xiii. ciklus 14. ülés, lelkészi nyugdíjellátás, nyugdíjtörvény, zsinat

A Zsinat áprilisi ülésszakán több ponton is változtatott az MRE Lelkészeinek ellátásáról és Nyugdíjintézetéről szóló többször módosított 2002. évi II. törvényen, röviden a nyugdíjtörvényen. Így változik az éves nyugdíjemelés szabályozása, illetve megszűnik az a passzus, amely a kötelező nyugdíjkorhatár után lehetővé tette a szolgálat meghosszabbítását.

A tényfeltárás nem csak ügynökkérdés

2014. április 25., címkék: múltfeltárás, reformátusok lapja, xiii. ciklus 14. ülés, tényfeltáró történész bizottság

Feladatának befejezéséhez közeledik a Tényfeltáró Történész Bizottság (TTB). Erről Szabadi István bizottsági titkár, a Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltárának igazgatója számolt be a Zsinat április 23-i ülésén.

Múlt, jövő, állandóság

2014. április 25., címkék: biblia revízió, állam-egyház kapcsolatok, zsinat, múltfeltárás, biblia, egyházfinanszírozás, bölcskei gusztáv, jövőkép bizottság, bibliatársulat, xiii. ciklus 14. ülés

Bemutatták a Biblia új fordítását, munkálták az egyházi jogszabályokat, és hangsúlyos szerepet kapott a jövőképalkotás, valamint a múltfeltárás ügye – összefoglalónk a XIII. zsinati ciklus 14. ülésszakának 2014. április 23-24-i eseményeiről.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2014. április 24., címkék: xiii. ciklus 14. ülés

Április 23-án és 24-én tartják a XIII. zsinati ciklus 14. ülésszakát, melyen a Magyarországi Református Egyház hivatalosan is elfogadja a revideált újfordítású Bibliát. Beszámol munkájáról az Egyházi Jövőkép Bizottság és egyebek mellett terítékre kerül a készülő diakóniai törvény is. Kövesse percről percre a csütörtöki tanácskozás eseményeit!

Párbeszédre várva

2014. április 23., címkék: zsinat, xiii. ciklus 14. ülés, bölcskei gusztáv

„Nincs semmi új a nap alatt” – utalt elnöki megnyitója kezdetén Bölcskei Gusztáv a Prédikátor könyvére  a XIII. zsinati ciklus tizennegyedik ülésszakának első napján. A püspök az Egyetemes Konvent száz évvel ezelőtti jegyzőkönyvének tematikáját felidézve arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházat akkoriban is a maihoz hasonló kérdések foglalkoztatták: Kálvin műveinek fordítása és kiadása, a diaszpóra gyülekezeteinek támogatása, a Gustav Adolf Werk (GAW) német protestáns segélyszervezet segítségnyújtása, a lelkészi nyugdíjintézet és az egyház életét segítő alapítványok ügyei. A Zsinat lelkészi elnöke szerint a múlt és a jövő jegyében telik a testület mostani ülése is, amikor az előbbi „áldott és nem áldott örökségeivel”, valamint az egyházat körülvevő helyzettel és az egyházi jövőképpel foglalkozik.

Ez történt a Zsinat szerdai ülésén

2014. április 23., címkék: xiii. ciklus 14. ülés

Április 23-án és 24-én tartják a XIII. zsinati ciklus 14. ülésszakát, melyen a Magyarországi Református Egyház hivatalosan is elfogadja a revideált újfordítású Bibliát. Beszámol munkájáról az Egyházi Jövőkép Bizottság és egyebek mellett terítékre kerül a készülő diakóniai törvény is. Kövesse percről percre a szerdai tanácskozás eseményeit!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.