Keresztyén ellenállás a szocializmus idején?

2017. április 22., címkék: tudományos konferenciák, fővárosi levéltár, szocializmus, kiss réka, courage

A történelemre sokan gondolnak a távoli tudományos teóriagyártás terepeként, pedig tanulságai sokszor aktuálisabbak, mint gondolnánk. Ellenállók lehetünk-e szándékolatlanul, ha „csak" elveinkhez, hitünkhöz ragaszkodunk? Illegálisnak minősítheti-e az államhatalom cselekedeteinket akkor is, ha a törvény betűje szerint élünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések, a keresztyén vallási mozgalmaknak a második világháború és a rendszerváltozás közötti magatartása és annak kutathatósága megvitatására szervezett Vallási közösségek, gyűjtemények és ellenállás a szocializmus idején címmel tudományos konferenciát Budapest Főváros Levéltára, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont COURAGE kutatóprogramja április 7-én Budapesten.

Konferencia Japánról a Károli Egyetemen

2011. április 18., címkék: Hírek, Japán, károli egyetem, japán, tudományos konferenciák

Japán, Kína, Korea: Kölcsönhatások - Múlt, jelen, jövő címmel rendez konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológiai Tanszéke április 27-én.

Békehullámok a Dunán

2011. április 16., címkék: deák téri evangélikus templom, tudományos konferenciák, misszió

Április 20-án három órától felekezetközi konferenciát tartanak a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében, ahol a különböző missziói területeken szolgáló előadók az erőszak megfékezésének, a konfliktusok kezelésének lehetséges útjairól beszélnek.

375 éves az Öreg graduál

2011. március 17., címkék: kolozsvári teológia, erdélyi egyházkerület, tudományos konferenciák

  Európai kulturális kincs és anyanyelvű istentisztelet címmel szervez konferenciát a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet április 8–10-én az évforduló alkalmából.

Felszámolják az üzleti egyházakat

2011. március 17., címkék: tudományos konferenciák, szászfalvi lászló, egyházi törvény

Várhatóan 2012. január elsején, vagy azt követően léphet életbe az új egyházi törvény – jelentette ki szerdán Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a „A vallásszabadság és az egyházak jogi helyzetének szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon” című konferencián, szerdán, az MRE Zsinati székházában.

Történelmi igazság csak az lehet, amit nem felejtünk el – a konferencia harmadik napja

2011. március 14., címkék: tudományos konferenciák, múltfeltárás, fazakas sándor, közép-európa

„A történelem nyitott. Tehát nem az a baj, ha a történelem többféle olvasatú, hanem az, ha valaki egy olvasatot kizárólagossá akar emelni. Az egyház a múltat is a bűn és kegyelem, az ítélet és a szabadítás összefüggésében szemléli” – mondta Fazakas Sándor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora az Egyházak szerepe a társadalmi megbékélésben Közép-Kelet-Európában" címet viselő konferencia utolsó napján. Az ökumenikus konferencia célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen a magyarországi történelmi egyházak, valamint a romániai, szerbiai és szlovákiai egyházak között.

Közös feladat a kölcsönösen okozott sebek gyógyítása

2011. március 12., címkék: közép-európa, Háttér, múltfeltárás, tudományos konferenciák

A csütörtöktől szombatig zajlott "Az egyházak szerepe a társadalmi megbékélésben Közép-Kelet-Európában" című konferencia Budapesten, amelynek résztvevői zárónyilatkozatban foglalták össze a tanácskozáson megszerzett tapasztalatokat.

A 20. század a nagy szétszórattatás évszázada volt – a konferencia második napja

2011. március 12., címkék: egyházak és társadalmi megbékélés konferencia, közép-európa, ökumenikus tanács (meöt), múltfeltárás, tudományos konferenciák, Háttér

„Gyakran félreértjük egymást, ezért folyamatosan gyűlnek a sérelmek. Ezeket a boncoló orvos szenvtelenségével, nem pedig érzelmi túlfűtöttséggel kell feltárni és kibeszélni” – mondta Hankó Nagy Alpár a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora "Az Egyházak szerepe a társadalmi megbékélésben Közép-Kelet-Európában" címet viselő konferencia második napján.

Az egyházi törvény módosításáról tartanak tudományos konferenciát

2011. március 11., címkék: közéleti és kulturális központ (rkkk), Hírek, egyházi törvény, károli egyetem, tudományos konferenciák

A vallásszabadság kérdéséről és az egyházak jogi helyzetének szabályozásáról tanácskoznak az MRE zsinati székházában március 16-án. A tanácskozáson részt vesz Jan Peter Balkenende, holland exkormányfő.

Evangéliumi józanságra van szükség – a konferencia első napjának összefoglalása

2011. március 10., címkék: egyházak és társadalmi megbékélés konferencia, közép-európa, ökumenikus tanács (meöt), múltfeltárás, bölcskei gusztáv, tudományos konferenciák, Háttér

A békéltetés Krisztusban kapott szolgálatának felelősségét, a fájdalmak elmondásának és meghallgatásának fontosságát, a történelmi ismeret elsődlegességét hangsúlyozták azok a vallási vezetők, akik "Az Egyházak szerepe a társadalmi megbékélésben Közép-Kelet-Európában" címet viselő, csütörtökön kezdődött konferencia első napján felszólaltak.

Konferencia a közép-európai megbékélésért az EU-elnökség jegyében

2011. február 25., címkék: egyházak és társadalmi megbékélés konferencia, közép-európa, ökumenikus tanács (meöt), múltfeltárás, tudományos konferenciák, Hírek

"Az Egyházak szerepe a társadalmi megbékélésben Közép-Kelet-Európában" címmel rendeznek konferenciát Budapesten, 2011. március 10-12. között. Az esemény az MRE kiemelt EU-elnökségi rendezvénye is.

Konferencia Gergely Jenő halálának első évfordulóján

2010. december 01., címkék: egyháztörténet, tudományos konferenciák

Történetírás, kutatás, kutathatóság és az egyházak címmel konferenciát tartanak Gergely Jenő halálának első évfordulóján december 9. és 10. között.

Budapesti felhívás az „éghajlati igazságosságra”

2010. november 29., címkék: tudományos konferenciák, Nagyvilág, egyházak világtanácsa (wcc)

A “Szegénység, jólét és ökológia Európában” címet viselő konferencián 32 európai ország egyházainak küldöttei és a világ minden tájáról érkező egyházak képviselői vettek részt. A tanácskozáson aláírtak egy zárónyilatkozatot is.

Ami az élet végén fontos

2010. szeptember 24., címkék: tudományos konferenciák, Nagyvilág, hospice, mályi, szeretetszolgálati iroda (zsinat)

Hetven résztvevővel rendezett nemzetközi hospice konferenciát Mályiban a Szeretetszolgálati Iroda, a Gyökössy Intézet és az evangélikus diakóniai szolgálat.

A szakrális kommunikációról a Kölcsey-n

2010. szeptember 22., címkék: kölcsey tanítóképző, Hírek, tudományos konferenciák, szakrális művészetek hete

A Szakrális Művészetek Hete 2010 rendezvénysorozathoz kapcsolódva a tanítóképző főiskola csütörtökön tudományos ülésszakot tart, ezt online közvetítik.

Barthról tanácskoznak októberben

2010. szeptember 20., címkék: debreceni teológia (drhe), tudományos konferenciák, barth károly, Hírek

A debreceni teológián október 6-án nemzetközi szimpóziumot tartanak Karl Barthnak a magyar hittudományra gyakorolt hatásáról.

Műemlékem van – mit tegyek, mit tehetek?

2010. szeptember 12., címkék: kulturális örökségvédelem, tudományos konferenciák

Kulturális örökségvédelmi konferenciát tartanak lelkészeknek és világi elöljáróknak Pápán. A konferencia levezető elnöke Winkler Gábor egyetemi tanár, Pápa város főépítésze. 

Kamaszkór

2010. augusztus 30., címkék: konfi+ konferencia, berekfürdő, Háttér, ifjúság, tudományos konferenciák

Nagy ívben kerüld ki őket – hallottam a mellettem sétáló házaspártól, amikor néhány fiatal fekete pólóban, piercinggel, sötétre festett szemmel és arcba lógó hajjal feltűnt velünk szemben az utcán. Emósok. Feltétel nélküli elfogadás? Bátorság? Őszinteség? Mi kell ahhoz, hogy ne menjünk át az út túlsó oldalára, ha kamasz csoportok jönnek velünk szemben? Hogyan kerüljünk közel a konfirmandus korosztályhoz? A Konfi + ifjúsági vezetőknek szóló konferencián válaszoltak a kérdésekre.

Pápán tartotta közgyűlését és konferenciáját a Doktorok Kollégiuma

2010. augusztus 26., címkék: pápa, tudományos konferenciák, doktorok kollégiuma (dc), Hírek

A Magyarországi Református Egyház legfőbb tudományos testülete először ülésezett Pápán, a résztvevők Pannonhalmán is látogatást tettek.

„A Testben Élünk” – 22. Nemzetközi Biblikus Konferencia

2010. július 09., címkék: ökumené, református egészségügy, Ökumené, tudományos konferenciák

A mai közbeszéd különös nézeteket vall az ember testéről és a  testkultúráról, ezért általában testellenesnek képzelik el a vallásokat, különösen a keresztény vallást. Sokan úgy vélik, hogy a Biblia is eleve testellenes és a lélek egyoldalú felértékelése miatt lenézi az emberi testet. Ennél azonban sokkal komplikáltabb a kérdés. E köré az aktuális és izgalmas téma köré rendeződnek az idei Nemzetközi Biblikus Konferencia előadásai.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.