Dráma, humor, szenvedély

2019. október 23., címkék: In memoriam, in memoriam, tóth-máthé miklós

Egy eddig nem publikált interjúval emlékezünk a vasárnap elhunyt Tóth-Máthé Miklósra. Habár minden őse református lelkész volt, a szószékre sosem vágyott. Színészként kezdte a pályát, de a harmincas évei közepén tollra cserélte a színpadot. Tóth-Máthé Miklósról úgy tartották a kollégái, hogy az egyik legszebb hangú és beszédű színész volt, de hűtlenül otthagyta a pályát. A szép magyar beszédét azonban átcsempészte az irodalomba. A debreceni író több sikeres regényt, drámát és novellát írt, elsősorban a nagy reformátorok élete ihlette meg. Talán azért, mert önmagáról is úgy vallott, hogy megkérdőjelezhetetlenül magyar és református.

Dráma, humor, szenvedély

2018. március 21., címkék: interjú, tóth-máthé miklós

Bár minden őse református lelkész volt, a szószékre sosem vágyott. Színészként kezdte a pályát, de a harmincas évei közepén tollra cserélte a színpadot. Tóth-Máthé Miklósról úgy tartották a kollégái, hogy az egyik legszebb hangú és beszédű színész volt, de hűtlenül otthagyta a pályát. A szép magyar beszédét azonban átcsempészte az irodalomba. A Debrecenben élő író számos sikeres regényt, drámát, és novellát írt, elsősorban a nagy reformátorok élete ihlette meg. Talán azért, mert önmagáról is úgy vall, hogy megkérdőjelezhetetlenül magyar és református. A friss József Attila-díjas Tóth-Máthé Miklós íróval beszélgettünk.

Tóth-Máthé Miklós új könyveinek bemutatója

2011. március 21., címkék: könyvbemutató, tóth-máthé miklós

Az író Miként a csillagok címmel megjelent négy történelmi regényét, valamint Tűz és kereszt című történelmi drámakötetét mutatják be március 22-én Budapesten.

Miként a csillagok

2010. december 29., címkék: könyvbemutató, Háttér, tóth-máthé miklós

Ezt a címet adta négy történelmi regénye gyűjteményes kiadásának Tóth-Máthé Miklós, aki a negyven évvel ezelőtt elhunyt református lelkipásztor édesapja példáját követi.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.