Katonás emlékezés a reformációra

2019. november 11., címkék: tábori lelkészség, jákob jános

Hálaadó istentiszteletet tartott november első hétfőjén a huszonöt éve újraindított Tábori Lelkészi Szolgálat a reformáció ünnepének alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kápolnájában, ahol Jákob János protestáns tábori püspök hirdetett Igét.

„Harci zajban, küzdelemben oldalunkon áll…”

2019. június 26., címkék: tábori lelkészség, tábori püspök, jákob jános

A Bibliában a katonák szerves részei a történéseknek. A golgotai kereszt alatt az egyik legszebb bizonyságtétel a római százados szájából hangzott el: „Bizony, Isten Fia volt ez!" (Mt 27,54) – mondja Jákob János protestáns tábori püspök, akivel a tábori lelkészi szolgálat negyed évszázaddal ezelőtti újraalakulása kapcsán beszélgettünk.

Szenteste katonákkal

2017. december 21., címkék: jákob jános, karácsony, katonai szolgálat, tábori lelkészség

Prioritást élvez a tábori lelkészi szolgálatban a Magyarország déli határán teljesítő katonák közötti lelkigondozás. Já­kob János dandártábornok, protestáns tábori püs­pök azt kérte a gyülekezetektől, imádkozzanak azokért, akik karácsonykor „fizikailag biztosítják számukra a gondtalan ünneplés lehetőségét”. A tábori püspök szenteste esperes kollégájával személyesen járja végig a határon szolgáló katonákat, valamennyi bázisukon.

Karácsony a határsávban

2017. december 21., címkék: misszió, tábori lelkészség, karácsony, Misszió

A karácsony a legtöbb embernek elképzelhetetlen templomi közösség nélkül – pedig vannak, akik munkájuk miatt nem tudnak elmenni szenteste gyülekezetük templomába. Ilyenek a Magyarország déli határán szolgálatot teljesítő katonák is: nekik a tábori lelkészek tartanak istentiszteleteket. Ezeknek az alkalmaknak egészen más az atmoszférájuk, mint a civil gyülekezeti karácsonynak. A katonák is emberek: megviseli őket, hogy távol vannak a családjuktól, szeretteiktől, gyülekezetüktől. Persze ez igaz azokra a lelkészekre is, akik közöttük szolgálnak. Azonban mindannyian ezt vállalták: van, aki az ország védelmét, van, aki a katonák közötti szolgálatot. Isten elhívására nem lehet nemet mondani.

Jubiláló társadalmi missziók

2017. május 24., címkék: xiv. zsinati ciklus 7. ülésszak, missziói központ (rmk), tábori lelkészség, tiszta forrás alapítvány

Hálát adtak a huszonöt éves Tiszta Forrás Alapítvány és a tíz éve működő Református Missziói Központ szolgálatáért, valamint a Protestáns Tábori Püspökség elmúlt esztendejéről is beszámoltak a Zsinat május 23-i ülésén.

Honvédkarácsony

2016. december 22., címkék: tábori lelkészség, szeretetszolgálat (mrsz)

Immár hagyománnyá vált, hogy a karácsony közeledtével a Bocskai-dandár református tábori lelkésze, Sajtos Szilárd százados a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) jóvoltából csekély ajándékkal köszönti a debreceni nagycsaládos katonákat.

Karácsonykor Koszovóban

2015. január 12., címkék: karácsony 2014, tábori lelkészség

A misszióban szolgáló katonák számára a műveleti terülten elvégzendő folyamatos feladatok mellett talán az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ünnepeket is a családtól, az otthontól távol kell eltölteniük. A katonákat érő lélektani hatásokról, a missziós ünneplés sajátosságairól beszélgettek Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkésszel, aki jelenleg a magyar KFOR kontingens tagjaként a Koszovóban szolgáló katonák lelkigondozásáért felel.

Sigurd Rink az EKD új tábori püspöke

2014. április 30., címkék: német protestáns egyház (ekd), tábori lelkészség

Dr. Sigmund Rink, hessen-nassau-i esperes lesz a Német Protestáns Egyház (EKD) új tábori püspöke. Az EKD egyháztanácsa és a tagegyházi vezetőket tömörítő testülete (Kirchenkonferenz) az 53 éves teológust nevezte ki a tábori püspökség szolgálatát jelenleg ellátó Martin Dutzmann utódjaként.

A békesség szolgálatában

2014. február 19., címkék: tábori püspök, tábori lelkészség, tábori lelkész

Bensőséges ünnepen emlékeztek a tábori lelkészi szolgálat (TLSZ) húsz évvel ezelőtti újraindítására a magyarországi történelmi egyházak, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség (MH) képviselői február 19-én Budapesten.

Húsz éve a katonák közt

2014. február 18., címkék: interjú, tábori lelkészség, reformátusok lapja, jákob jános

Február 19-én ünnepli újraindulásának huszadik évfordulóját a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól Jákob János dandártábornokot, protestáns tábori püspököt kérdeztük.

Húsz éve a hit és a lélek szolgálatában

2014. február 11., címkék: évforduló, tábori lelkészség, jákob jános

Idén ünnepli újbóli létrehozásának huszadik évfordulóját a HM Tábori Lelkészi Szolgálat.

Határhelyzeteink

2012. december 04., címkék: tábori lelkészség

Tudományos konferenciát szerveztek a katonai lelkigondozásról. Előadást tartott mások mellett Debreceni Károly István református lelkész, mentálhigiénés terapeuta és Sajtos Szilárd százados, református teológus-tábori lelkész is.

Október 6-i megemlékezés a debreceni Honvédtemetőben

2012. október 08., címkék: tábori lelkészség, október 6.

A Református Kollégium mintegy 60 diákja vett részt tanáraik kíséretében a debreceni Honvédtemetőben tartott október 6-i megemlékezésen.

Lelkigondozás katasztrófahelyzetben

2012. október 08., címkék: magyar református szeretetszolgálat, tábori lelkészség

Lelkigondozás katasztrófahelyzetben címmel konferenciát tartottak az Magyar Református Szeretetszolgálatnál.

Könyvbemutató a Mándoki Református Egyházközségben

2012. szeptember 21., címkék: könyvbemutató, tábori lelkészség, sajtos szilárd

Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze szeptember 16-án a mándoki egyházközség tagjai. A templomban bemutatták az „Emlékezetnek okáért némely dolgok feljegyeztetenek az ecclesia és helység iránt – A Mándoki Református Egyházközség históriája" című könyvet. A tanulmány szerzője Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész, a könyv megjelenését a D. Dr. Harsányi András Alapítvány és a Mándoki Református Egyházközség támogatta.

Erőt ad minden helyzetben!

2012. április 07., címkék: húsvét 2012, ne féljetek, tábori lelkészség

„...ne féljetek!" (Mt 28, 5-6) Mit jelent a húsvéti történet e fontos mondata egy Koszovót és Afganisztánt megjárt katona számára? Erről beszélt Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész a tirek.hu-nak.

Ige a konténerben

2012. április 03., címkék: ne féljetek, tábori lelkészség, reformátusok lapja, húsvét 2012, jákob jános

„A halálfélelmet minden katona átéli” – fogalmaz Jákob János protestáns tábori püspök. A március 15-én dandártábornokká kinevezett református lelkipásztorral a tábori lelkészi szolgálatról, a katonák félelmeiről és az örök életbe vetett hitükről beszélgettünk.

Beiktatták tisztébe az új tábori püspököt

2012. február 14., címkék: jákob jános, tábori lelkészség, tábori püspök, bölcskei gusztáv

Magas rangú egyházi, állami és katonai tisztségviselők előtt tette le a tábori püspöki esküt Jákob János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat február 1-jével kinevezett vezetője február 14-én Budapesten, az Emlékezet Templomában, amelyet annak idején az első világháborúban elesett katonák emlékére építettek.

Karácsonyi segítség nagycsaládos katonáknak Debrecenben

2011. december 22., címkék: szeretetszolgálat (mrsz), kék vödör, Advent 2011, tábori lelkészség

Harminchárom karácsonyi „kék-vödör” segélycsomagot osztottak ki december 21-én az 5. Bocskai Lövészdandár nagycsaládos katonái között a debreceni Humánszolgáltató Irodában a református tábori lelkész segítségével.

A sólyi templom

2011. október 13., címkék: interjú, tábori lelkészség

Sólyban járt a taborilelkesz.hu szerkesztősége. Ez a település az 1000 éves magyar államiság elfeledett bölcsője, derül ki a helyi református lelkésszel készített interjúból.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.