Kassa-ÉRT - Református kulturális fesztivál júniusban

2013. január 16., címkék: kassa, szlovákiai keresztyén egyház, fesztivál

A 2013-as évben a franciaországi Marseille mellett Kassa is az Európa Kulturális Főváros. Ebből az alkalomból a város területén számos rendezvényt szerveznek meg. Mivel Kassán  jelentős számú református él, így a jeles év kapcsán a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetése közösen a Magyar Református Egyház együttműködésével programsorozatot rendez.

Megújult az áji református templom tornya

2011. október 12., címkék: szlovákiai keresztyén egyház, templomfelújítás

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Közalap építkezési keretének és a helyi önkormányzat hathatós támogatásával újulhatott meg az áji református templom tornya. A munkálatok során egy 1935-ből származó dokumentum is előkerült.

Építkezési támogatásról döntöttek

2011. július 18., címkék: szlovákiai keresztyén egyház, Pályázat, pályázat, felújítás

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a két éve létrehozott Közalap építkezési keretének jóvoltából a pályázó huszonöt gyülekezet között több mint hatvankétezer euró került kiosztásra.

Komaróc Szeszta leányegyháza - Lelkész házaspár gondozza a két gyülekezetet

2011. május 27., címkék: ökumené, ökumene, szlovákiai keresztyén egyház, Határon túl, Ökumené

  A két szomszédos település, Szeszta és Komaróc Kassától mintegy húsz kilométerre fekszenek. Annak ellenére, hogy létszámban egyik gyülekezet sem nagy, mindkettőnek nagy tervei vannak.

Önmagunkban is le kell bontani a válaszfalakat

2011. május 22., címkék: fazekas lászló, szlovákiai keresztyén egyház, interjú, református egység napja

„Csak keresztyénként tudok jó magyar lenni, és csak jó magyarként tudok igazán keresztyén lenni“ – állítja Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, aki az Egység Napja alkalmából válaszolt kérdéseinkre.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Nyilatkozata

2011. május 18., címkék: nyilatkozat, szlovákiai keresztyén egyház, zsinati ülés

Szlovák testvéreinkkel – hittestvéri közösségben – régóta közös egyházban élünk. Ezt a közösséget továbbra is vállaljuk, és semmi szándékunk megszakítani.

Óhajtjuk a tárgyalást, a párbeszédet

2011. május 18., címkék: szlovákiai keresztyén egyház, fazekas lászló, interjú, református egység

Mindnyájan egy nép, egy nemzet körébe születünk. Ez meghatározza identitásunkat. Saját népünk körében élve kapjuk a hit ajándékát, ez egybekapcsol mindenkivel - fogalmaz Fazekas László püspök a Pravda című napilap kérdésére válaszolva.

Hadd kapjon egyházunk is minél több „meghívót” a szolgálatra

2011. május 12., címkék: szlovákiai keresztyén egyház, géresi róbert, népszámlálás

Május 21-én megszámlálják Szlovákia lakosságát. A számokból többek között kiderül nemcsak az, hogy hány magyar él az országban, de az is, hány szlovák és magyar vallja magát reformátusnak. A református egyházban elindított kampányról, illetve a várható számbeli eredményekkel kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapjának felkérésére Géresi Róbert püspök-helyettese.

Szemeszterkezdő istentisztelet Komáromban

2011. február 15., címkék: istentisztelet, selye jános egyetem, szlovákiai keresztyén egyház, tanévnyitó

Az új szemesztertől kezdődően rendszeres hitmélyítő alkalmakat szervez a komáromi Selye János Egyetem református hallgatói számára a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Süll Tamás ifjúsági lelkész szolgálatával.

Gazdag programot valósítottak meg az egyházzenészek

2011. január 28., címkék: találkozó, egyházzene, szlovákiai keresztyén egyház

Egyházmegyei kórustalálkozók, kántorkonferencia, énekverseny, zenei tábor, kórushétvége, gyermekkórustábor és egyéb szakmai napok valósultak meg az elmúlt évben a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zenei Osztályának jóvoltából.

Jókán táboroznak a fogvatartottak és a hátrányos helyzetben lévő szülők gyermekei

2010. augusztus 19., címkék: Határon túl, börtönmisszió, szlovákiai keresztyén egyház

  A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Börtönmissziójának hittantáborában a sport és művészet is kiemelt teret kap.

Több mint hatvanezer eurós építkezési támogatás református gyülekezeteknek

2010. augusztus 05., címkék: Határon túl, pályázat, Pályázat, szlovákiai keresztyén egyház

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elmúlt évben alapított Közalap építkezési keretének a jóvoltából a pályázó huszonnyolc református gyülekezet között több mint hatvankétezer eurót osztott ki.

Több mint harmincezer eurót osztottak ki egyházi alkalmak megszervezésére

2010. augusztus 02., címkék: Határon túl, költségvetés, szlovákiai keresztyén egyház

Az elmúlt év decemberében fogadta el a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinata a közalapról szóló törvényt.

Ne hagyják magukat egymás ellen fordítani

2010. június 08., címkék: nyilatkozat, Grand Rapids, grand rapids, szlovákiai keresztyén egyház

A magyar és a szlovák ajkú reformátusok közös nyilatkozatra tesznek javaslatot Grands Rapidsben.

FIRESZKE gyermektáborok Bátorkeszin

2010. június 08., címkék: Határon túl, bátorkeszi, ifjúsági misszió, szlovákiai keresztyén egyház, firesz

A Fiatal Reformátusok Szövetsége az idén nyáron is három FIRESZKE gyermektábort szervez Bátorkeszin a 6 és 13 éves korosztály számára.

A Kálvinista Szemle júniusi számáról

2010. június 02., címkék: Határon túl, egyházi sajtó, folyóirat, kálvinista szemle, szlovákiai keresztyén egyház, reformátusok lapja, firesz

A küszöbönálló parlamenti választásokról, a beázott zempléni műemlék templomról és a Fiatal Reformátusok Szövetségéről is ír a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hivatalos lapja.

Országos találkozó felvidéki református pedagógusoknak Miskolcon

2010. március 31., címkék: lévay józsef református gimnázium miskolc, Határon túl, találkozó, géresi róbert, református oktatás, szlovákiai keresztyén egyház, fazekas lászló

A Lévay József Református Gimnázium ad otthont a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház területén működő református iskolák pedagógusai számára első alkalommal megrendezett Országos Református Pedagógustalálkozónak, az "OrRePeTá"-nak április 16-17-én Miskolcon.

Már csak az utolsó simítások vannak hátra a viharkárt szenvedett Ipolypásztói református templomon

2010. március 31., címkék: ipolyszántó, adománygyűjtés, Határon túl, szlovákiai keresztyén egyház, templomfelújítás, természeti katasztrófák

2008. július elején gömbvillám okozott súlyos károkat a 12. században épült ipolypásztói református templomon. A vihar tönkretette a tornyát, a tetőzetét és az orgonáját. A felújítási munkálatok a szükséges anyagiak összegyűjtése után kezdődtek el. Mára már csak az utolsó simítások maradtak, köszönhetően a gyors pénzügyi támogatásoknak.

Március 30-án Firesz Fix FrissítŐ a kassai gimnazisták és iparisták kollégiumában

2010. március 26., címkék: kassa, Gyülekezeti hírek, ifjúsági nap, szlovákiai keresztyén egyház, firesz

A Firesz-Fix FrissítŐ címen az idén negyedik alkalommal szervezi meg a kollégiumi evangelizációs ifjúsági estéjét a kassai magyar gimnázium, valamint az ipari- és kereskedelmi szakközépiskola növendékei számára. Az alkalomra március 30-án, kedden 19.00 órai kezdéssel kerül sor a Jedliková utcai kollégium kistermében. A téma már a közelgő ünnepekre való felkészülést is jelzi: Húsvéti "Híd".

Jókán tartották meg a munkatársak és imaszolgálatosok tréning hétvégéjét

2010. március 26., címkék: diakónia, ima, Határon túl, ifjúsági nap, szlovákiai keresztyén egyház, firesz

  A jókai Betlehem Missziós Központ adott otthont a Firesz Duna Menti Területi Egysége szervezésében a munkatársak és imaszolgálatosok tréning hétvégéjének. Az első alkalommal megszervezett ilyen jellegű hétvége főleg a csapatépítésre összpontosított.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.