Újraválasztották Halász Béla püspököt

2017. január 09., címkék: tisztújítás, szerbiai reformátusok (szrke), halász béla

Országos tisztújítást tartottak a Szerbiai Református Keresztyén Egyházban (SZRKE) tavaly év végén. A választási eredményről közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket az egyház püspöki hivatala.

Átadták az újvidéki Apáczai Diákotthon új épületét

2016. november 20., címkék: nagy margit, apáczai diákotthon, újvidék, szerbiai reformátusok (szrke), balog zoltán

A kollégium mindig közösség, amely nemcsak alvó- és étkezési helyet biztosít, hanem az egyetem idején otthont ad, őrzi és használja a magyar nyelvet, a kultúrát és az identitást, amely összeköt és összetart – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Újvidéken, ahol felavatta a helyi Apáczai Diákotthon új épületszárnyát.

Két lelkész, öt gyülekezet és öt nyelv

2016. július 20., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), királyhágómelléki egyházkerület

Az egykori Csanád vármegyét Trianon kettévágta: egyik fele Makóval, Battonyával, Mezőhegyessel Magyarországhoz került, a kisebbik rész Nagylakkal Romániához. Ugyancsak Romániáé lett Arad megye nyugati része Pécskával és környékével. Utunk célja Kispereg és Németpereg, ahol magyar és cseh reformátusok élnek és munkálkodnak Isten országa építésén.

Helyreállított hagyomány

2016. március 16., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), magyarittabé, március 15.

Új Kossuth-szobor körül ünnepeltek idén március 15-én Magyarittabé lakói. Kárpát-medencei összefogással sikerült pótolni a sokat látott, tavaly ellopott délvidéki emlékművet.

Délvidékért imádkozunk

2015. december 04., címkék: kárpát-medencei imanap, szerbiai reformátusok (szrke)

Az idei Kárpát-medencei imanap liturgiáját a Szerbiai Református Keresztyén Egyház lelkipásztorai és a Vajdaságban nemrég megalakult református nőszövetség tagjai állították össze. A december 6-i imanapra készült füzetből a délvidéki reformátusságot is jobban megismerhetjük.

Testvér óvodák

2015. március 03., címkék: bácskossuthfalva, szerbiai reformátusok (szrke)

Testvérmegállapodást kötött három intézménnyel, köztük a Debreceni Református Kollégium Óvodájával a bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda, amely idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Nyughelyük ismeretlen

2015. február 19., címkék: délvidék, In memoriam, reformátusok lapja, szerbiai reformátusok (szrke), in memoriam, Délvidék

Húszezer magyar áldozata is lehetett annak a vérengzésnek, amelyet 1944 és 1945 fordulóján hajtott végre Délvidéken a Tito-féle jugoszláv partizánhatalom. Évtizedeken át még beszélni sem lehetett a történtekről, de az utóbbi években egyre több kiadvány, konferencia, emlékhely és megemlékezés figyelmezteti az utókort a szörnyű tragédiára. A hetvenedik évfordulón a mészárlások által érintett református közösségekben jártunk.

Hanyagság vagy akarat?

2014. december 10., címkék: délvidék, szerbiai reformátusok (szrke), Délvidék, halász béla

Rendkívüli zsinaton tárgyalta a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) a közösség vezetőinek mulasztásait. Például azt, hogy ki mit nem tett meg azért, hogy az újvidéki református ingatlanok visszaszálljanak az SZRKE tulajdonába. Tárgyalták azt is, ki akadályozta a püspökválasztás folyamatát, és azt is, ki a felelős azért, hogy Szabó István dunamelléki püspököt nemkívánatos személynek nyilvánították. A maratoni, közel nyolcórás ülésen ítélet is született, e szerint elmarasztalták Csete Szemesi István nyugalmazott püspököt, illetve menesztették Hallgató Imre főgondnokot és Molnár András ügyészt. Az ítélet jogerős.

Maradéki maradék

2013. június 04., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), reformátusok lapja, maradék

Nem tudjuk, mit mond egy szerbnek, ha ezt a szót hallja: Maradik. Ahhoz, hogy településnevek sorsokat meséljenek el, ismerni kell a nyelvet, amelyen valamikor elnevezték őket. Maradék maroknyi magyar közössége, a délvidéki szórványok szórványa vállalja és szereti nevét, kicsiségével járó feladatait. Ez év nagypéntekén egy feltámadásában bízó közösségnél jártunk.

Feladat: közösség és egység a Délvidéken

2013. április 13., címkék: halász béla, püspökválasztás, beiktatás, szerbiai reformátusok (szrke)

A közösség fontosságáról, az egység helyreállításáról beszélt székfoglaló prédikációjában Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke. Az ünnepi istentisztelet keretében megtartott beiktatásnak április 13-án a hertelendyfalvi református templom adott helyet.

Szombaton iktatják be Halász Bélát

2013. április 11., címkék: halász béla, püspöki beiktatások, szerbiai reformátusok (szrke), szerbiai református keresztyén egyház

A Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) újonnan megválasztott püspökének beiktatása április 13-án 11 órától lesz a hertelendyfalvi református templomban.

Mégis Halász Béla lehet a püspök

2013. február 25., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), püspökválasztás, halász béla

Újra összeült február 23-án a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) Zsinati Tanácsa, hogy elbírálja a február 4-i döntésére érkezett fellebbezéseket.

Megkerült a dokumentum

2013. február 20., címkék: halász béla, csányi erzsébet, püspökválasztás, szerbiai reformátusok (szrke)

Eljutott szerkesztőségünkhöz a Halász Béla lelkészi oklevelének honosítását igazoló dokumentum.

Testvérek közt

2013. február 17., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), egyházak világtanácsa (evt), ódor balázs

A magyar református egység lehetőség arra, hogy vitás ügyeinket egymás között rendezzük – hangsúlyozza Ódor Balázs. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Külügyi és Ökumenikus Irodájának vezetője ezért lát arra lehetőséget, hogy a püspökválasztási folyamat során kialakult nézeteltérésekre akár testvéregyházi közvetítők segítségével keressék a megoldást a délvidéki reformátusok.

A békés út reményében

2013. február 06., címkék: halász béla, püspökválasztás, orosz attila, szerbiai reformátusok (szrke)

Döntött a délvidéki püspökválasztás folyamatát érintő fellebbezésekről a Szerbiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa. A testület február 4-én ült össze, és a beadványokra hivatkozva megsemmisítette a püspökválasztás eredményét – tudtuk meg Csányi Erzsébet zsinati jegyzőtől, aki az egyház püspökhelyetteseként az ülésen átvehette a visszavonuló Csete Szemesi Istvántól annak jogköreit. A püspökhelyettes az eddig történteket értékelve hozzátette: „Ez egy olyan nehéz helyzet, amit nem lesz egyszerű megoldani." Ennek érdekében a Zsinati Tanács a Zsinat mielőbbi összehívását kezdeményezi.

„Megoldjuk”

2013. február 01., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), interjú, püspökválasztás, orosz attila

Kételkedik Orosz Attila afelől, hogy a délvidéki püspökválasztás nem hivatalos eredményei mögött a gyülekezetek valódi akarata állna. A püspökjelölt bácskai esperes úgy véli, a Kárpát-medencei református testvéregyházak nem feltétlenül látják mindig jól egyházuk ügyeit, persze testvéri szándékukat nem vonja kétségbe.

„Nincs titkolnivalónk”

2013. február 01., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), interjú, halász béla

„Öntudatos magyar ember vagyok" – feleli Halász Béla hertelendyfalvi lelkész, délvidéki püspökjelölt azokra a vádakra, amelyeknek a vezető helyi magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség egyik politikusa adott hangot vele szemben több fórumon is az elmúlt hetekben.

Paragrafusok béklyójában

2013. január 30., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), püspökválasztás

Ki jogosult a püspökválasztási folyamathoz kapcsolódó fellebbezések elbírálására? A fellebbezési határidő lejártát követően ez a kérdés izgatta leginkább a Bácsfeketehegyen egybegyűlteket. Január 28-án, két héttel a borítékbontás után ismét összeült a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökválasztását felügyelő választási bizottság, hogy a beérkezett jogorvoslati kérelmekről döntsön. A testület több mint kétórás tanácskozás után állt a bácskai község gyülekezeti termében összegyűlt mintegy negyven érdeklődő elé.

Továbbra sem hivatalos az eredmény

2013. január 28., címkék: online közvetítés, püspökválasztás, szerbiai reformátusok (szrke)

Hétfőn délután ült össze a délvidéki püspökválasztás ügyében eljáró szavazatszámláló bizottság. Nem hirdettek eredményt, jelentették helyszíni tudósítóink.

Eredményhirdetés után

2013. január 17., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), püspökválasztás, európa rádió

A körülményeskedéstől és feszültségtől sem mentes délvidéki püspökválasztásról készített helyszíni riportot az Európa Rádió.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.