A romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgették az erdélyi magyar püspökök

2015. október 01., címkék: egyházi ingatlan, erdélyi egyházkerület, restitúció, kató béla, székely mikó kollégium, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

A kommunista rendszer által Romániában elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgette a négy erdélyi magyar történelmi egyház hét püspöke szerdán egy bukaresti konferencián, ahol a restitúciós folyamat megtorpanásának okait elemezték jogászok részvételével.

„Minél előbb meg kell oldani a Székely Mikó Kollégium ügyét"

2015. április 20., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

A romániai magyar felsőoktatásról és az egyházi restitúciós kérdésekről tájékozódott Trócsányi László igazságügy-miniszter április 16-án és 17-én. A miniszter a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására érkezett Kolozsvárra, ahol egyházi vezetőkkel találkozott és látogatást tett magyar felsőoktatási intézményekben.

Nyilatkozat az Erdélyi Református Egyházkerület mellett

2014. december 03., címkék: székely mikó kollégium, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), zsinati tanács, nyilatkozat

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa nyilatkozatot fogadott el a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott romániai bírósági ítéletről.

Erdélyben nem mondanak le a Mikóról

2014. november 29., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

Egyhangúlag elutasította Kató Béla erdélyi püspök lemondását a rendkívüli közgyűlés november 29-én a kolozsvári Kétágú templomban, amelyen a november 26-án jogerős ítélettel lezárult Mikó-ügyre adandó válaszlépéseket tárgyalták meg. A román államtól visszaszerzett kollégiumot több éves pereskedés után újra államosították – félő, hogy az ítélet visszaállamosítási hullámot indít el a jogállami mivoltában meggyengült Romániában.

Az Erdélyi Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésének nyilatkozata

2014. november 29., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), székely mikó kollégium, erek

Az Erdélyi Református Egyházkerület Rendkívüli Közgyűlésének nyilatkozata a Református Székely Mikó Kollégium újraállamosítása alkalmából.

„25 év jogállamiságba vetett hitünk dőlt ma meg"

2014. november 26., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), kató béla, székely mikó kollégium, közlemény

Jogerős döntés született a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében: a román bíróság döntésének értelmében a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett. Az Erdélyi Református Egyházkerület az alábbi közleményben reagált az ítéletre.

Jogerős ítélet a Mikó-perben

2014. november 26., címkék: erdélyi egyházkerület, székely mikó kollégium, kató béla, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

A román bíróság visszavette az Erdélyi Református Egyházkerülettől a kommunizmus idején államosított, majd az egyháznak visszaszolgáltatott Székely Mikó Kollégium épületének tulajdonjogát. Ugyanakkor fefüggesztett börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatást végző bizottság mindhárom tagját. A kerület vezetése élesen bírálta a november 26-i döntést, s rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hívott össze a hétvégére.

Újabb halasztás a fellebbviteli tárgyaláson

2014. január 21., címkék: székely mikó kollégium, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), sepsiszentgyörgy

Február tizedikére halasztotta a ploiesti-i táblabíróság a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását január 21-én, mivel a bíróságnak nem sikerült szabályosan beidéznie az ügy egyik vádlottját, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát.

Folytatódik a per

2013. október 14., címkék: székely mikó kollégium, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

Visszakerül a ploiesti táblabírósághoz az úgynevezett Mikó-ügy, miután a román legfelső bíróság elhárította illetékességét a csütörtöki fellebbviteli tárgyaláson - derült ki a bíróság honlapján pénteken közzétett bejegyzésből.

Nem született ítélet

2013. október 10., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), székely mikó kollégium

Nem hoz jogerős ítéletet a román legfelső bíróság a Mikó-ügy csütörtöki fellebbviteli tárgyalásán, a bíróság csak arról dönt, hogy illetékes-e az ügyben - közölte az MTI-vel Kapcza Mikolt Krisztina, az egyik vádlott ügyvédje.

Májusban lesz folytatás

2013. január 28., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

Májusban lesz a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indított per első tárgyalása a román legfelsőbb bíróságon - derült ki pénteken az intézmény honlapjáról.

Visszaszolgáltatott egyházi iskolák térképe

2012. szeptember 20., címkék: állam-egyház kapcsolatok, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

Romániában több száz olyan egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlan van, köztük számos iskola, óvoda, amit a visszaállamosítás veszélye fenyegethet. A sok száz oktatási intézményből kereken százat mutat be interaktív térkép segítségével Erdély minden tájáról, a Mikó üggyel foglakozó portál.

Nemzetközi egyházi reakciók a Mikó kollégium ügyében

2012. szeptember 07., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), református világközösség (rev), európai egyházak konferenciája (cec), pap géza

Egyházi szervezetek és testvéregyházak sora fejezte ki szolidaritását a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása miatt az erdélyi reformátusoknak.Pap Géza püspöknek írt támogató üzenetek mellett az egyházi szervezetek Victor Ponta miniszterelnöknek és igazságügyminiszterének, Maria Pivnicerunak címzett leveleikben aggodalmuknak adtak hangot és az egyházi tulajdon visszaszolgáltatására és a jogbiztonság helyreállítására szólítottak fel.

Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön

2012. szeptember 01., címkék: romániai magyar demokrata szövetség (rmdsz), kató béla, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), pap géza

Szeptember elsején Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese egy kiáltványt olvasott fel, amelyet a jelen lévők három "igen" kiáltással fogadtak el. A demonstrálók tiltakoztak az ellen a bírósági döntés ellen, amely - jogerőre emelése esetén - visszavenné a református egyháztól a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot, az ingatlan tíz évvel ezelőtti visszaszolgáltatását végrehajtó bizottság tagjait pedig börtönbüntetéssel sújtja.

Közös jogunk megsértése

2012. szeptember 01., címkék: ökumenikus istentisztelet, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), bölcskei gusztáv, szeged, fabiny tamás, kis rigó lászló, Fabiny Tamás

„Most elsősorban azokért imádkozunk, azok mellé állunk, akiket a jogtalanság sújt. Szeretnénk, ha tudnák és éreznék, hogy  nincsenek egyedül" – mondta Bölcskei Gusztáv református püspök. Az MRE zsinatának lelkészi elnöke Fabiny Tamás evangélikus és Kis-Rigó László római katolikus püspökkel közösen imádkozott az erdélyi református Székely Mikó Kollégiumért.

Ima és tüntetés a kollégiumért

2012. augusztus 27., címkék: szeged, erdélyi egyházkerület, ökumenikus, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy)

Ökumenikus imádságot tartanak szeptember elsején a szegedi dómban. Magyarországi evangélikusok, katolikusok és reformátusok csatlakoznak ezzel a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.