Új partnerség

2011. október 30., címkék: szászfalvi lászló, horvátországi reformátusok

Az új horvátországi református egyházvezetők szombati beiktatását a magyar kormány képviseletében megtisztelte jelenlétével Szászfalvi László egyházi, civil és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár is. A református lelkipásztor úgy véli, a törvényes választás és a Kárpát-medencei egyházvezetők jelenléte egyrészt legitimálja az új helyzetet, másrészt erősíti az egységesülési folyamatot.

Kevesebb egyház, több történelmi egyház?

2011. április 06., címkék: Háttér, egyházi törvény, szászfalvi lászló, állam-egyház kapcsolatok

Nőhet a történelmi egyházak száma az új egyházi törvény hatályba lépése után – véli Szászfalvi László. A politikus az újságíróknak tartott április 5-i sajtótájékoztatón hozzátette: az egyházak száma ugyanakkor jelentősen lecsökkenhet az új jogszabály elfogadása következtében.

Az új egyházi törvényről egyeztettek

2011. március 30., címkék: egyházi törvény, szászfalvi lászló, bölcskei gusztáv

A történelmi egyházak vezetői, köztük Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke, szerdán Szászfalvi Lászlóval, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával találkoztak.

Felszámolják az üzleti egyházakat

2011. március 17., címkék: tudományos konferenciák, szászfalvi lászló, egyházi törvény

Várhatóan 2012. január elsején, vagy azt követően léphet életbe az új egyházi törvény – jelentette ki szerdán Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a „A vallásszabadság és az egyházak jogi helyzetének szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon” című konferencián, szerdán, az MRE Zsinati székházában.

Az Elnökségi Tanács megtárgyalta az MRE 2011-es költségvetését

2010. december 03., címkék: állam-egyház kapcsolatok, szászfalvi lászló, Hírek, elnökségi tanács

A testület december 1-i ülésén jelen volt Százszfalvi László egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

A legfontosabb a kormányzat és az egyházak közötti bizalom visszaállítása

2010. október 08., címkék: kárpát-medencei református missziói és diakóniai találkozó, szászfalvi lászló, Háttér, egyházi törvény

Egyházi törvénycsomag készül, amely október végén, november elején kerülhet a Parlament elé – jelentette be Szászfalvi László államtitkár Berekfürdőn.

Az egyházügyi államtitkár a történelmi egyházak vezetőivel találkozott

2010. augusztus 26., címkék: ittzés jános, erdő péter, Hírek, szászfalvi lászló, bölcskei gusztáv, állam-egyház kapcsolatok, feldmájer péter

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Bölcskei Gusztávot, Erdő Pétert, Ittzés Jánost és Feldmájer Pétert fogadta.

Új alapokon az egyházpolitika

2010. augusztus 05., címkék: interjú, szászfalvi lászló, reformátusok lapja, Háttér

A bizalom helyreállítása, rendszeres kapcsolat és folyamatos párbeszéd kialakítása, konszenzuskeresés – az új kormány egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint ez a következő hetek, hónapok legfontosabb feladata. Szászfalvi Lászlóval, aki politikusi pályafutásának megkezdése előtt a dunántúli Csurgón szolgált református lelkipásztorként, a munka megkezdése után néhány héttel egyházpolitikai elképzeléseiről beszélgettünk.

Feladat: a bizalom és párbeszéd helyreállítása

2010. június 27., címkék: szászfalvi lászló, iskola, Hírek, dunántúli egyházi napok (rend), református oktatás, állam-egyház kapcsolatok

Az állam elismeri és garanciát vállal az egyházi iskolák irányában fennálló tartozására – szögezte le Szászfalvi László egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár azon a beszélgetésen, amit a Református Egyházi Napok – Dunántúl keretében rendeztek június 26-án Pápán. A feladat most ezek helyreállítása – mondta a politikus, aki a legsürgetőbb teendők között elsőként említette az egyházfinanszírozási csomag újratárgyalását.

Másnak is át kell adni a Kárpát-medencei logikát

2010. április 27., címkék: állam-egyház kapcsolatok, szászfalvi lászló, Háttér, országgyűlési választások

A bizalom helyreállítására van leginkább szükség az egyházak és az állam között – állítja a negyedszer is országgyűlési mandátumot szerzett Szászfalvi László református lelkész. A Fidesz–KDNP politikusáról a hetekben megjelent, hogy az egyházügyek felelőse lehet az új kormányban, de állítja, jelenleg még munkát osztanak, nem posztokat.

Reformátusok az Országgyűlésben

2010. április 12., címkék: szászfalvi lászló, varga mihály, Hírek, hörcsik richárd, országgyűlési választások, varga lászló, fidesz-kdnp, hoppál péter, balog zoltán

A parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában több református kötődésű politikus is mandátumot szerzett, őket mutatjuk be. Balog Zoltán, Dr. Hoppál Péter, Dr. Hörcsik Richárd, Szászfalvi László, Varga László és Varga Mihály életrajza.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.