Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

2019. október 17., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), közel-keleti reformátusok, svájc

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete adománygyűjtő kampányt indított a török invázió okozta háborús menekültkrízis kezelésére. A svájci reformátusok felhívással fordultak a közvéleményhez, jogellenesnek nyilvánítva a török behatolást Szíriában.

Közel-keleti nyitás Svájcban

2019. február 05., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), közel-keleti reformátusok

A HEKS, a svájci református egyházak segélyszervezete több évtizedes kelet-európai jelenléte mellett öt éve a Közel-Keleten is elindította egyházközi együttműködését.

Csatlakozunk a HEKS szíriai ösztöndíjprogramjához

2018. január 25., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), szíria, közel-keleti reformátusok, közel-kelet, Szíria, generális konvent (gk)

A Generális Konvent elnöksége – tavalyi döntésének értelmében – 1,8 millió forint értékben támogatja idén a svájci református egyházak segélyszervezetének (HEKS) szíriai ösztöndíjprogramját. A vasárnapi iskolai program után ez a második olyan kezdeményezése a HEKS-nek, amelyhez a magyar református közösség is csatlakozik közel-keleti testvéreink megsegítésére.

Fókuszban a menekültintegráció

2017. április 20., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), menekültmisszió

Több hónapos előkészítés után új együttműködési megállapodás született a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Svájci Református Egyházak Segélyszervezete (HEKS) között. Az együttműködésnek keretet adó, 2017-től 2020-ig tartó új országprogram a cigánymisszió mellett a menekültek beilleszkedését is támogatja.

Az egyház nyilvános felelőssége a reformáció fényében

2017. január 22., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks)

Ötszáz évvel a reformáció után a svájci protestáns segélyszervezet (HEKS) a hagyományosan megrendezett Kelet-Európa Nap alkalmából a református egyházak társadalmi felelősségéről tanácskozott, összevetve a svájci és magyar gyakorlatot. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke tartotta a főelődást, Naszádi Krisztina, a HEKS magyarországi cigánymissziós programjainak koordinátora pedig részletesen bemutatta az MRE munkáját a cigányok között.

Kárpátaljai kerekasztal

2016. október 27., címkék: szeretetszolgálat (mrsz), svájci protestáns segélyszervezet (heks), HEKS, pc usa, badeni egyház, Rajnai Egyház, rajnai egyház, heks, kárpátalja, mrsz, németországi református egyház, Kárpátalja

Német, svájci, osztrák és amerikai egyházak és segélyszervezetek tanácskoztak Beregszászon a kárpátaljai reformátusok szolgálatának támogatásáról. Az egyeztetésen az Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is képviseltette magát.

Megújuló együttműködés Svájccal

2016. július 02., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), cigánymisszió

Januártól új országprogram keretében folytatódik a svájci protestáns segélyszervezet (HEKS) és a Magyarországi Református Egyház stratégiai együttműködése. Ennek keretében 2017-től a Cigánymisszió további támogatása mellett a Menekültmissziót is segíti majd a HEKS. A június 23-24. között megvalósult ülés fő témája a 2013 óta tartó közös országprogram kiértékelése és a következő négyéves ciklus stratégiai tervezése volt.

A svájciak integráló közösségek építését támogatják

2015. július 01., címkék: salétrom utca, cigánymisszió, svájci protestáns segélyszervezet (heks)

Június 26-27-én Budapestre látogatott a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete, a HEKS kuratóriumának elnöke, Claude Ruey és Matthias Herren, az egyházakkal való együttműködésért felelős HEKS-megbízott.

Jó példák a cigányság balkáni befogadásáról

2014. július 16., címkék: cigánymisszió, svájci protestáns segélyszervezet (heks)

2014 júniusában Koszovóban és Szerbiában rendezték meg a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetének (HEKS) kelet-európai és nyugat-balkáni regionális találkozóját, melyen a segélyszervezet vezetői, területi koordinátorai és a régióban érintett partnerszervezetek képviselői vettek részt.

A gyülekezeti cigánymissziót támogatnák

2014. január 13., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), cigánymisszió

Tavaly szeptemberben írt alá együttműködési megállapodást Országprogram 2014–2016 címmel a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) a Magyarországi Református Egyházzal. A programban olyan gyülekezeti cigánymissziós kezdeményezések támogatására lehet pályázni, amelyek gyermekek és fiatalok felzárkóztatását, fejlesztését célozzák meg életkészséget fejlesztő vagy tanoda jellegű foglalkozásokkal. A részletekről Dienes Petrát, a projekt koordinátorát kérdeztük.

Támogatás gyülekezeteknek cigány gyermekek készségfejlesztésére

2013. szeptember 25., címkék: pályázatok, pályázat, svájci protestáns segélyszervezet (heks), Pályázat

Az MRE és svájci HEKS új programjában támogatja gyülekezetek cigánymissziós projektjeit. A Missziói Iroda mind a pályázásban, mind a lebonyolításban segítséget nyújt a partnerségben résztvevő gyülekezeteknek.

Nemzetközi összefogás Kárpátaljáért

2012. október 13., címkék: enno haaks, kárpátaljai reformátusok (kre), svájci protestáns segélyszervezet (heks), szeretetszolgálat (mrsz)

A beregszászi Diakóniai Központ ad otthont október 15. és 18. között a Kárpátaljai Kerekasztal nevű konzultációnak, amelyen a határon túl élő magyar reformátusok missziói és diakóniai szolgálatát támogató nyugat-európai egyházak és segélyszervezetek képviselői vesznek részt.

Korszakváltás a segélyezésben

2012. július 20., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), heks

Budapesten a Zsinati Hivatalban került sor arra a kétnapos intenzív tanácskozásra, amelynek keretében a svájci református egyházak segélyszervezete (HEKS) és egyházunk képviselete a HEKS magyarországi segélyezésének új modelljéről és 2014-től életbe lépő négyéves magyarországi programjának fő területeiről állapodtak meg.

Új alapokon a segélyezés

2012. február 20., címkék: reformátusok lapja, svájci protestáns segélyszervezet (heks)

Múlt héten hazánkba látogatott a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) közép- és kelet-európai referense, hogy a szervezet 2011–2017 közötti koncepcióját ismertesse és az együttműködés új formájáról egyeztessen egyházunk vezetőivel és szakértőivel. Matthias Herren útja során egyeztetett Szabó István dunamelléki püspökkel, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Zsinati Szeretetszolgálati Iroda szakmai vezetésével, és ellátogatott Debrecenbe is, ahol Bölcskei Gusztáv püspökkel tárgyalt.

Új korszak kezdődhet egyházunk és a HEKS közötti együttműködésben

2012. január 26., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks)

  A napokban hazánkba látogat a svájci református egyházak segélyszervezete, a HEKS közép- és kelet-európai referense, hogy a szervezet 2011 – 2017. közötti koncepcióját ismertesse, és az együttműködés új formájáról egyeztessen egyházunk vezetőivel és szakértőivel.

A múltfeltárás megkerülhetetlen

2010. november 19., címkék: zsinati ülés, csomós józsef, eu-elnökség 2011, andreas hess, svájci protestáns segélyszervezet (heks), bölcskei gusztáv, zsinat, múltfeltárás, börtönmisszió, cigánymisszió

„Az ország nehéz történelmi időszakon ment keresztül, és az emberek különbözőképpen találkoztak a problémákkal. Mindenkinek elsősorban magával kell elszámolnia az elmúlt évtizedekkel kapcsolatban” – utalt a Zsinaton Andreas Hess, a HEKS kelet-európai megbízottja a  napirenden szereplő múltfeltárás ügyére. A Zsinat zárónapján a zsinati tagok beszámolót hallgattak meg a múltfeltárással kapcsolatos fejleményekről, és a 2011-es  magyar uniós soros elnökség egyházi előkészületeiről.

Nemzetközi segítségnyújtás Kárpátalján

2010. szeptember 17., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), svájci protestáns egyházak, kárpátaljai reformátusok (kre), Hírek, szeretetszolgálat (mrsz)

Németek, svájciak és magyarok közösen segítenek a kárpátaljaiaknak. Barbara Rudolph, a Rajnai Protestáns Egyház külügyi kapcsolatokért felelős főtanácsosa, a HEKS svájci segélyszervezet képviselői, az Initiative munkatársa és a református szeretetszolgálat képviselője közösen látogatott el Beregszászászba.

A svájciak adtak fejenként legtöbbet a világon Haiti megsegítésére

2010. március 17., címkék: Nagyvilág, svájc, adománygyűjtés, svájci protestáns segélyszervezet (heks), haiti

Nemzetközi összehasonlítás készült arról, melyik ország mennyit adományozott eddig Haiti megsegítésére. A Zewo Alapítvány március 15-én kiadott jelentése szerint Svájcból 80 millió frank érkezett Haitira.

Megszépül a berekfürdői Megbékélés Háza

2010. március 11., címkék: berekfürdő, tiszántúli egyházkerület, Gyülekezeti hírek, svájci protestáns segélyszervezet (heks), felújítás

Végéhez közeledik a berekfürdői Megbékélés Háza Református Konferenciaközpont korszerűsítése. Az épület csaknem 240 millió forintból újul meg, amelyből 76 millió forintot uniós pályázaton nyertek, 25 millió forinttal a tiszántúli egyházkerület támogatta a beruházást, a fennmaradó összeget pedig egy svájci református segélyszervezet (HEKS) ajánlotta fel.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.