Svájcba látogatott Fekete Károly püspök

2018. február 15., címkék: fekete károly, gottfried locher, svájci protestáns egyházak, reformáció, Fekete Károly

Kiállították Genfben a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának XVI. századi Bibliáját. A könyvritkaságot elkísérő tiszántúli püspök Bernben megbeszélést folytatott Gottfried Locherrel, a Svájci Protestáns Egyházak Szövetsége elnökével is.

A reformációt ünnepelték Svájcban

2017. június 19., címkék: reformáció 500, svájci protestáns egyházak, svájc

Bernben ünnepelte a reformációt június 18-án a Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK). Az eseményen Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke is köszöntőt mondott.

Boszniai főmufti elkötelezte magát a svájci értékek mellett

2017. május 17., címkék: svájci protestáns egyházak, vallásközi párbeszéd

„Szarajevói Üzenet" címmel jelent meg az a nyilatkozat, amelyben a svájci reformátusok kezdeményezésére a boszniai főmufti kiállt a demokrácia és a jogállam mellett.

Gottfried Locher lett a Vallásközi Tanács új elnöke

2015. június 26., címkék: svájci protestáns egyházak, svájc

Egyhangú szavazás alapján Gottfried Locher lett a svájci vallási közösségek munkáját összefogó tanács elnöke. A Svájci Református Egyházszövetség elnöke Hisham Maizar utódja lett, aki májusban hunyt el.

Az ember nem válogathatja meg a gyerekeit

2015. június 15., címkék: svájci protestáns egyházak, mesterséges megtermékenyítés, sek

A svájci reformátusok ellenzik azt az alkotmánymódosítást, ami lehetővé tenné az emberi embriók szabadabb szelekcióját preimplantációs diagnosztika alapján. 

A reformáció jubileuma "csodát tett" Svájcban

2014. június 23., címkék: svájci protestáns egyházak, sek, reformáció 500

A Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK) büszkén adott hírt arról, hogy 26 egyházának 70 fős taggyűlése június 17-én elfogadta a reformáció jubileuma kapcsán indított kampány közös logóját.

Gottfried Locher elnök marad

2014. június 16., címkék: sek, svájci protestáns egyházak

A Svájci Református Egyházak Szövetségének (SEK) küldöttgyűlése egyhangúlag választotta meg újabb négy évre a korábbi elnököt.

Az emberi jogokért állnak ki

2014. február 10., címkék: svájci protestáns egyházak

A Svájci Református Egyházszövetség (SEK) sajtóközleményben üdvözölte a svájci szavazók döntését a művi terhességmegszakítás finanszírozása kapcsán, míg sajnálatát fejezte ki azért, hogy minimális többséggel ugyan, de a „tömeges bevándorlás elleni" kezdeményezés mellé állt a lakosság.

A szabadsággal nem szabad visszaélni

2012. szeptember 24., címkék: svájci protestáns egyházak

Az Svájci Református Egyházszövetség elnöke, Gottfried Locher nyilatkozatban ítélte el a Mohamed film nyilvánosságra hozatala után nyugati intézmények ellen elszabadult erőszakhullámot, ugyanakkor határozottan óvott a muzulmánok vallási érzékenységének megsértésétől.

Meghalt a Zürichi Egyház korábbi elnöke

2012. augusztus 15., címkék: In memoriam, svájci protestáns egyházak, in memoriam, zürichi egyház

Hosszú, súlyos betegséget követően augusztus 12-én, 67 éves korában elhunyt Ruedi Reich, a Zürichi Egyház korábbi elnöke, aki hivatali idejének letelte után is szívén viselte az egyházunkkal való kapcsolatot és a Svájci Magyarnyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetségének sorsát.

Együttműködnek a svájci és a német protestánsok

2012. április 23., címkék: sek, német protestáns egyház (ekd), svájci protestáns egyházak, protestantizmus

Egy hannoveri csúcstalálkozó keretein belül indította útjára a kölcsönös együttműködést rögzítő szerződéstervezetét a Svájci Protestáns (Református) Egyházszövetség (SEK) és a Német Protestáns Egyház (EKD). A találkozó záróaktusaként a két egyházszövetség megerősítette együttműködését a reformáció 2017-es jubileumára készülve.

“Szeretnénk a házi feladatunkat fesztelenül végezni”

2012. február 21., címkék: svájci protestáns egyházak

Gottfried Locher, a Svájci Református Egyházak Szövetségének (SEK) elnöke egy éve van hivatalban. Pozíciója saját megfogalmazása szerint, nem más, mint egy különleges lelkészi szolgálat. Nem tekinti magát tisztviselőnek. Az elnök a vele készült interjúban hivataláról és a SEK feladatairól is beszél.

Igazságos pénzügy és tisztességes eljárás

2011. október 29., címkék: svájci protestáns egyházak, reformáció, Reformáció hónapja, reformáció hónapja

„A mai pénzügyi és gazdasági krízisek napvilágra hoztak számos mélyen gyökerező problémát. Egy stabil nemzetközi pénzügyi rendszer, példának okáért, teljesen ellehetetlenül, ha meg van fosztva a bizalmon alapuló kapcsolatoktól” – olvasható a Svájci Protestáns Egyházak Szövetség által 2010-ben megjelent tudományos munka ajánlójában.

Királyhágómellékiek Svájcban

2011. március 17., címkék: csűry istván, svájci protestáns egyházak, királyhágómelléki egyházkerület

Csűry István püspök Antal János előadótanácsos társaságában a Svájci Református Egyházszövetség berni székházában tett bemutatkozó látogatást március 10-én. Az egyházkerület küldöttségét munkatársai körében Gottfried Locher, az egyházszövetség elnöke fogadta - olvasható a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálatának szerdai közleményében.

Svájc: az egyházi munka társadalmi értéktöbbletet hoz létre

2010. december 01., címkék: svájci protestáns egyházak, Nagyvilág

A Svájci Protestáns Egyházszövetség (SEK) üdvözli azt a kutatási programot, amely elvégezte az egyházak pénzügyi helyzetének átfogó elemzését is.

Thomas Wipf elbúcsúztatása

2010. november 13., címkék: thomas wipf, svájci protestáns egyházak

A Svájci Protestáns Egyházszövetség küldöttgyűlése november 8-án köszönt el elnökétől,Thomas Wipftől.

A reformátusok jövője Svájcban

2010. október 04., címkék: svájci protestáns egyházak, Nagyvilág

Jörg Stolz és Edmée Ballif vallásszociológiai kutatásra alapuló könyve szerint 2040-re már csak minden ötödik svájci lesz kálvinista. Bár tapasztalható a vallásosság visszatérése, a reformátusoknak ez sem kedvez.

Svájci református egyházelnök Libanonban

2010. szeptember 28., címkék: thomas wipf, Nagyvilág, svájci protestáns egyházak, közel-keleti béke

Thomas Wipf, a Svájci Protestáns Egyház elnöke vezetésével delegáció tartózkodik Libanonban, és a keresztyén kisebbség helyzetét tanulmányozza.

A börtönlelkészség fontos egyházi szolgálat

2010. szeptember 25., címkék: börtönmisszió, Nagyvilág, svájci protestáns egyházak

Gyakran csak a börtönlelkésszel tud bizalmasan, megfigyelésmentesen beszélgetni a fogvatartott a zárt rendszerű börtönvilágban.

Nemzetközi segítségnyújtás Kárpátalján

2010. szeptember 17., címkék: svájci protestáns segélyszervezet (heks), svájci protestáns egyházak, kárpátaljai reformátusok (kre), Hírek, szeretetszolgálat (mrsz)

Németek, svájciak és magyarok közösen segítenek a kárpátaljaiaknak. Barbara Rudolph, a Rajnai Protestáns Egyház külügyi kapcsolatokért felelős főtanácsosa, a HEKS svájci segélyszervezet képviselői, az Initiative munkatársa és a református szeretetszolgálat képviselője közösen látogatott el Beregszászászba.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.