Keresztyén értékek a közéletben

2019. június 24., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

„Azoknak ajánljuk a közelgő konferenciát, akiket érdekel a közélet és az, hogy ehhez mit tehet hozzá a protestáns gyökerű, keresztyén értékrendű, református gondolkodás" – fogalmaz Zila Gábor, a Reformátusok Szárszói Konferenciáját szervező Református Közéleti és Kulturális Központ (RKK) titkárságvezetője. Mint mondja, arra is törekszenek, hogy a fiatalabb korosztály is bekapcsolódjon a közös jövőnkről szóló gondolkodásba – idén a keresztyéndemokrácia lesz a vizsgálat tárgya.

Európa feladja értékeit?

2018. augusztus 30., címkék: iszlám, interjú, migráció, reformátusok szárszói konferenciája

Mire világítanak rá a bevándorlással kapcsolatos kutatások? Korunkban minden mozgás a keresztyén világ ellen dolgozik? Hányféle oka lehet annak, hogy valaki útra kel? Milyen vallási és kulturális különbségek vannak Európa és az iszlám világ között? Ilyen kérdésekre keres választ munkája során Horváth-Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet jelenleg gyermeknevelési szabadságon lévő vezető munkatársa és Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója, akikkel a Reformátusok Szárszói Konferenciáján az iszlám és a nyugati kultúra mai helyzetéről beszélgettünk.

Ők jönnek, mi megyünk?

2018. augusztus 29., címkék: videó, video, reformátusok szárszói konferenciája

„Ne az épületeket akarjuk megmenteni, hanem az embereket, akik bennünk élnek" – nyilatkozta Kató Béla erdélyi püspök a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Az általa vezetett legnagyobb református egyházkerületet nemcsak az elvándorlás, hanem az asszimiláció is sújtja. Mit tudnak tenni ebben a helyzetben? Ez is kiderül videónkból.

Szárszó ‘43

2018. augusztus 25., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, soós géza, soos géza

Soos Gézára emlékeztek a Reformátusok Szárszói Konferenciájának szombati napján. Augusztus 25-én emléktáblát avattak a Soli Deo Gloria diákszövetség egykori főtitkárának, a 75 évvel ezelőtti Magyar Élet Tábor szervezőjének, valamint a második világháborús ellenálló munkásságáról készült dokumentumfilmet is bemutatták augusztus 25-én. Horváth Erzsébet írásával emlékezünk a református hősre és a híres '43-as szárszói konferenciára.

Fekete betűkkel íródó történelem

2018. augusztus 25., címkék: reformátusok szárszói konferenciája

Fél nap késéssel hangosodott fel Paul Ricoeur tegnap idézett megállapítása: a jelent homályosan látjuk. Különös, de tagadhatatlan benyomás ez a Soos Géza életéről szóló filmet nézve a Reformátusok Szárszói Konferenciája utolsó teljes napján.

Az együttlátás lehetősége

2018. augusztus 24., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, migráció

„Krisztus a keret, akiben nem felszámolódnak a különböző identitások, hanem kapcsolódnak egymáshoz." Migráció- és iszlámkutató, külügyminisztériumi főosztályvezető, református lelkész és szociális joggal fogalakozó szakember is volt a Reformátusok Szárszói Konferenciájának pénteki megszólalói között.

A szellemi honvédelem pillérei

2018. augusztus 24., címkék: gulyás gergely, bogárdi szabó istván, kövér lászló, reformátusok szárszói konferenciája

„A keresztyénség nem politikai eszközökkel politizál, beleszól a közélet dolgaiba, de nem karhatalmi erő. A keresztyénség az isteni törvények szemszögéből szól bele a spiritualitás örökkévaló dimenziójába"– fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök a Reformátusok Szárszói Konferenciáján augusztus 23-án tartott kerekasztal-beszélgetésen, ahol Kövér László házelnökkel és Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel az egyházi szerepvállalásról és menekültkérdésről beszélgettek.

Csak békesség legyen

2018. augusztus 23., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

Mi a felelősségünk nekünk, reformátusoknak a migráció kérdésében, amely a magyar társadalom különböző módon gondolkodóit is egymás ellen fordítja? Van-e más utunk az erről gondolkodáshoz, mint a háborús retorika? A kultúránkat féltjük érkeztük láttán, vagy a jólétünket? Ezeket a kérdéseket feszegették a Reformátusok Szárszói Konferenciájának csütörtöki napján.

A túléléshez szükség van az egyházakra

2018. augusztus 23., címkék: reformátusok szárszói konferenciája

„Az igazi konfliktus nem az iszlám és a keresztyénség között van, hanem az európai civilizáción belül: a másoknak is hasonló sorsot szánó gyökértelenek, valamint azok között, akik vallási meggyőződéssel rendelkeznek és fontosnak is tartják azt továbbhagyományozni" – hangsúlyozta Kövér László házelnök a Reformátusok Szárszói Konferenciáján tartott kerekasztal-beszélgetésen. A református egyház csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó balatonszárszói konferenciáján az „arab tavasz" okozta bevándorlás, a Kárpát-medencét sújtó kivándorlás és az egyházon belüli elvándorlás jelenségével foglalkoznak.

Szárszó: útkeresés, sorskérdések, értékközösség

2018. augusztus 21., címkék: földváryné kiss réka, szárszó, reformátusok szárszói konferenciája, soli deo gloria diákmozgalom

„Az egyházi egyesületek keretében olyan értelmiségi diskurzus alakulhatott ki, amelyben egymással is vitatkoztak, és amelyben akár a hivatalos politika vagy éppen az egyház véleményével ütköző gondolatok is helyet kaphattak" – hangsúlyozza Földváryné Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökével, a Károli Gáspár Református Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének vezetőjével a szárszói találkozó évfordulója előtt beszélgettünk.

Útkeresés és vándorlás

2018. július 27., címkék: reformátusok szárszói konferenciája

Ők jönnek, mi megyünk? Bevándorlás, elvándorlás, átvándorlás – ez lesz a Reformátusok Szárszói Konferenciája idei témája augusztus 23–26. között. A migráció kérdésének több aspektusát vizsgáló találkozóról Zila Gáborral, a szervező Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány titkárságvezetőjével beszélgettünk.

2018-ban is lesz szárszói konferencia

2017. december 08., címkék: 2018, reformátusok szárszói konferenciája

Ismét együtt gondolkodásra invitáljuk az érdeklődőket nyáron; a Reformátusok Szárszói Konferenciájának fő témája a belső vándorlás a Kárpát-medencében.Tartson velünk 2018. augusztus 23-26. között!

Só és világosság

2017. szeptember 29., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

Az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciája harmadik napjának előadásai a gazdaság, az oktatás és nemzetpolitika területeit tárgyalták a reformáció örökségének tükrében.

Végvári vitézekként

2017. szeptember 16., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

„A reformáció nem társadalmi mozgalomként indult, mint ahogy az egyház sem ilyen céllal és küldetéssel jött létre. Mégis áthatotta az emberi közösségeket, formálta a kultúrát, a gazdaságot, a politikát, annak a jézusi példázatnak a megvalósulásaként, melyben a kovász megkeleszti a tésztát” – Szűcs Ferenc teológus professzor „A reformáció, mint társadalomszervező tényező” címmel tartott előadást az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciáján.

Mindenkor Jézussal maradni

2017. szeptember 08., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

Az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciája második napjának előadásai is egyházi, közéleti és társadalmi kérdésekről szóltak. Az előadók mindegyike hangsúlyozta a reformáció örökségének máig ható és a jövőben is szükséges elemeit.

Igen az életre

2017. augusztus 28., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, balog zoltán, mesterséges megtermékenyítés

A népesség csökkenésének megállítása a magyarság egyik sorskérdése Balog Zoltán református lelkipásztor, az emberi erőforrások minisztere szerint, aki a Reformátusok Szárszói Konferenciáján a hivatásetikáról tartott előadást, majd ezt követően nyilatkozott a Parókia portálnak – többek között a mesterséges megtermékenyítésről is.

Elkezdődött a szárszói konferencia

2017. augusztus 25., címkék: steinbach józsef, márkus mihály, reformátusok szárszói konferenciája, földváryné kiss réka, szárszó, zsengellér józsef, huszár pál

„A keresztyén ember missziói feladata életképes, vonzó közösségi alternatívát mutatni, hogy a környezetünkben élők be tudjanak és akarjanak kapcsolódni közösségeinkbe" – mondta Zsengellér József rektorhelyettes a Reformátusok Szárszói Konferenciájának nyitó napján. Augusztus 24. és 27. között ismét közéleti és társadalmi kérdésekről gondolkodnak a balatonszárszói SDG konferenciaközpontban.

Szárszói örökség

2017. augusztus 11., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája, évforduló

Közös gondolkodásra hív augusztus 24. és 27. között a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A programról, amelynek fő témája a reformáció lesz, már közöltünk előzetest, de most nézzünk kicsit a nem oly távoli múltba: mi volt a ma is sokszor emlegetett 1943-as szárszói konferencia, és miről is szóltak az 1992-től megtartott egykori értelmiségi találkozók?

Már lehet jelentkezni a szárszói konferenciára

2017. június 20., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

Augusztus 24-27-e között ismét várja a keresztyén szellemiségű érdeklődőket a Reformátusok Szárszói Konferenciája. Az újrainduló közös gondolkodásnak a balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ ad otthont.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.