Hálaadás az egységért

2018. október 25., címkék: református egység napja

Jövőre lesz tíz éve annak, hogy 2009. május 22-én újra egyesült a Magyar Református Egyház. A Kárpát-medencei reformátusok többek között egynapos fesztivállal tervezik megünnepelni az évfordulót 2019. május 18-án az egység kimondásának egykori helyszínén, Debrecenben. A Magyar Református Egység Napjához kapcsolódó hálaadó ünnep előkészítése a hétvégén kezdődött el.

Összekötik az elszakadt szálakat

2018. május 17., címkék: konfirmáció, református egység napja, szlovénia, szlovéniai reformátusok, kárpát-medencei reformátusok, Konfirmáció

Még csak tíz éve, hogy újra van helyben lakó lelkésze a trianoni döntéssel Magyarországtól elszakított maréknyi közösségnek, a szentlászlói reformátusoknak. Már csak parókiát szeretnének, hiszen az elmúlt években felújították Szlovénia egyetlen református templomát, és egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak a környező magyarországi gyülekezetekkel.

„Őrizd a várat!”

2017. május 21., címkék: magyar református egység napja, bogárdi szabó istván, nagyvárad, fekete vince, református egység napja, egység napja

Ez volt az igei mottója a Magyar Református Egyház ez évi egységünnepének, amelyet május 20-án rendeztek meg Nagyváradon, a nemrégiben felújított erődben. A Kárpát-medence egészéből összegyűlt több ezer fő részvételével zajló esemény igehirdetője és szónokai rámutattak: a magyar reformátusság megmaradásának záloga, ha megőrzi a rá bízott várat, Isten Igéjét, Krisztus igazságát.

Gondolatok a református egység napja elé

2017. május 21., címkék: magyar református egység napja, egység napja, csűry istván, református egység napja

2009. május 22-én a debreceni református Nagytemplomban kimondtuk a Kárpát-medencei magyar református egyházak alkotmányjogi egységét, létrejött a Magyar Református Egyház. Csűry István gondolatai a református egység napja elé.

Felhívás testvérkapcsolatok létesítésére

2016. április 14., címkék: testvérgyülekezetek, kató béla, körlevél, református egység napja

Körlevélben fordult Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Magyar Református Egyház gyülekezeteihez és intézményeihez.

Kolozsváron tartják a református egység napjának központi programjait

2016. március 21., címkék: református egység napja, erdélyi egyházkerület, kolozsvár, kató béla

Az egységnapi ünnepi istentiszteletről és az egyházkerület életének egyéb aktuális kérdéseiről is szó esett az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsának idei első ülésén.

„Legyenek láthatóvá tetteid”

2014. május 24., címkék: debrecen, Debrecen, református egység fesztivál, református egység napja

Láthatóvá válni, ezt jelentheti az egységnap, amelyért most hálát adhatunk – mondta Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésében. A Református Egység Fesztivál szabadtéri úrvacsorás istentisztelettel zárult: ez az esemény vonzotta a legtöbb látogatót.

Az egység jövője

2014. május 24., címkék: halász béla, zán fábián sándor, csűry istván, magyar református egyház, kató béla, református egység napja, magyar református egység napja, csáti szabó lajos, szabó istván, fazekas lászló

Történelmi idő volt 2009. május 22. – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztivál püspöki kerekasztalán. A Magyar Református Egyház részegyházainak lelkészi vezetői a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott beszélgetésen elmondták: ha nincs egység, akkor jövő sincs.

Percről percre Debrecenből

2014. május 24., címkék: református egység fesztivál, debreceni nagytemplom, református egység napja, magyar református egyház, Debrecen, debrecen

Minden esemény a május 24-i Református Egység Fesztiválról, szövegben, képben.

Kiskövesd a Zenei Fesztiválra utazik

2013. május 21., címkék: református egység napja, kiskövesd, református zenei fesztivál, szlovákiai reformátusok (szrke)

Egy felvidéki református falu énekkara felkerekedik, hogy részt vegyen a Református Zenei Fesztiválon. Elkísérjük őket Budapestre, péntek reggeltől szombat estig újra és újra hírt adunk róluk a honlapunkon. Tartsanak velünk!

„Nem tiltottuk meg a harangozást”

2012. június 15., címkék: tarr zoltán, harangozás, ökumenikus, trianon, református egység napja

Miért utasították vissza a református, a katolikus és az evangélikus püspökök a harangozás központi elrendelését június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából? A döntés kisebbfajta vihart kavart a református közéletben. Kérdéseinkre Tarr Zoltán zsinati tanácsos válaszolt.

Megért minden fáradtságot

2012. május 21., címkék: református egység napja, református zenei fesztivál, szombat

Ötszázan énekeltek a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, kiderült, melyik a legreformátusabb fénykép, és kerekasztal-beszélgetés Felvidék helyzetéről és jövőjéről – a 9. Református Zenei Fesztivál második napjának eseményei.

Istentisztelet a Magyar Református Egység Napja alkalmából

2012. május 18., címkék: hálaadó istentiszetelet, május 22., média, református egység napja

Május 20-án 17 órától ünnepi hálaadó istentisztelet tartanak Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

A Zenei Fesztivál pénteki eseményei

2012. május 18., címkék: református zenei fesztivál, közvetítés, református egység napja

Péntek délutántól vasárnap estig koncertek, kirakodóvásár és más programok várnak mindenkit a Ráday utcában és környékén. Szerkesztőségünk erre a három napra kiköltözik a helyszínre. Folyamatosan frissülő cikkünkben követhetik a Református Zenei Fesztivál eseményeit.

A magyar református egység vasárnapjára

2012. május 08., címkék: liturgiai bizottság (konvent), körlevél, református egység napja

A Generális Konvent Elnöksége körlevelet adott ki, melyben a Generális Konvent Liturgiai Bizottsága által összeállított istentiszteleti rendet ajánlja május 20-ra. A liturgiát cikkünkhöz kapcsolódó letöltések között találják.

Református Egység ünnepe kultúrával, szolidaritással

2012. április 22., címkék: szeretethíd, magyar református egyház, Szeretethíd, református zenei fesztivál, református egység napja

Idén a Református Egység napja alkalmából, melyet minden évben a május 22-éhez legközelebb eső hétvégén ünnepel meg egyházunk, első ízben csatlakozik a Szeretethíd program mellé a Református Zenei Fesztivál is. Mindkét alkalom azt kívánja megerősíteni, hogy a reformátusok egyek az egész Kárpát-medencében.

Valódi segítség

2012. április 10., címkék: szeretethíd, református zenei fesztivál, Szeretethíd, 2012, református egység napja

Eddig 4525-en jelentkeztek az idei Szeretethíd önkéntes programra, mely május 18-án és 19-én lesz.

Péntektől vasárnapig ismét Református Zenei Fesztivál

2011. június 02., címkék: Hírek, böszörményi gergely, Háttér, református zenei fesztivál, református egység napja

Június első hétvégéje immár nyolc éve hagyományosan a Református Zenei Fesztiválé Budapesten a Bakáts téren, a Ráday utcában és a Kálvin téren. Az Egység Napjához, valamint a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozójához kötődő eseményről annak megálmodóját, főszervezőjét, Böszörményi Gergelyt kérdeztük.

Világbékenap Kingstonban

2011. május 24., címkék: református egység napja, békenagygyűlés, istentisztelet

Május 22. a Magyar Református Egyház számára az „egység vasárnapja” volt, idén azonban ez az alkalom a világ keresztyén közösségeivel lélekben összekapcsolódva, egy közös ünnepi istentiszteleti-liturgiai anyaggal került megünneplésre.

„Lebontotta az elválasztó falat”

2011. május 24., címkék: református egység napja, debrecen, bölcskei gusztáv

Egyre természetesebb a reformátusok egysége - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök május 22-én, két évvel a Kárpát-medencei reformátusok egységesülése után.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.