Közös zsinat júniusban

2012. november 21., címkék: pap géza, generális konvent elnöksége, parajd

A Magyar Református Egyház Zsinatának 2013 júniusára tervezett ülése, a horvátországi reformátusokkal való kapcsolat szorosabbra fűzése és Kárpát-medencei kátéismereti vetélkedő meghirdetése is napirenden volt a Kárpát-medencei református egyházvezetőket tömörítő Generális Konvent (GK) Elnökségének keddi megbeszélésén.

Nemzetközi egyházi reakciók a Mikó kollégium ügyében

2012. szeptember 07., címkék: székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), református világközösség (rev), európai egyházak konferenciája (cec), pap géza

Egyházi szervezetek és testvéregyházak sora fejezte ki szolidaritását a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása miatt az erdélyi reformátusoknak.Pap Géza püspöknek írt támogató üzenetek mellett az egyházi szervezetek Victor Ponta miniszterelnöknek és igazságügyminiszterének, Maria Pivnicerunak címzett leveleikben aggodalmuknak adtak hangot és az egyházi tulajdon visszaszolgáltatására és a jogbiztonság helyreállítására szólítottak fel.

Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön

2012. szeptember 01., címkék: romániai magyar demokrata szövetség (rmdsz), kató béla, székely mikó kollégium (sepsiszentgyörgy), pap géza

Szeptember elsején Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese egy kiáltványt olvasott fel, amelyet a jelen lévők három "igen" kiáltással fogadtak el. A demonstrálók tiltakoztak az ellen a bírósági döntés ellen, amely - jogerőre emelése esetén - visszavenné a református egyháztól a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot, az ingatlan tíz évvel ezelőtti visszaszolgáltatását végrehajtó bizottság tagjait pedig börtönbüntetéssel sújtja.

Káté román nyelven is

2012. június 20., címkék: pap géza, heidelbergi káté

A Heidelbergi Kátét 2013-ban – a szlovák mellett – román nyelven is kiadják a Generális Konvent június 19-i ülésén született döntés szerint. A román fordítás készítőjéről és a munka jelentőségéről Pap Gézával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével beszélgettünk.

Akik Isten beszédét szólották néktek

2010. november 18., címkék: pap géza, Bethlen-megemlékezés 2010, igehirdetés

Pap Géza erdélyi püspök Gyulafehérváron elmondott igehirdetésének teljes szövege.

Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról!

2010. november 17., címkék: csomós józsef, huszár pál, bethlen gábor, generális konvent elnöksége, Bethlen-megemlékezés 2010, pap géza, vallásszabadság, bölcskei gusztáv, tiszáninneni egyházkerület

Gyulafehérváron, az egykori református templomban, az érseki székesegyház Szent Anna kápolnájában kedden felavatták Bethlen Gábor emléktábláját.

Eltemették Tonk Istvánt, az Erdélyi Református Egyházkerület volt ügyvezető főgondnokát

2010. április 09., címkék: házsongárd, pap géza, erdélyi egyházkerület, Hírek, tonk istván

Péntek délután kísérték utolsó útjára Tonk Istvánt a kolozsvári Farkas utcai református templomból. „Isten a gyászban és bánatban átölel, mi pedig – ha a láthatatlanokra tekintünk – nem csüggedünk” – hangzott el a gyászistentiszteleten Pap Géza erdélyi püspök igehirdetésében. A főgondnokot a Házsongárdi temetőben helyezték végső nyugalomba.

Itthon és otthon – Pap Géza erdélyi református püspök húsvéti üzenete

2010. április 04., címkék: pap géza, Határon túl, körlevél, húsvét, igehirdetés

  "A földi létben itthon vagyunk a testben és távol az Úrtól, a mennyei létben otthon vagyunk az Úrnál, és távol a testtől" – írja húsvéti pásztorlevelében a püspök.

Előzetes az Üzenet húsvéti számából

2010. április 02., címkék: körlevél, pap géza, Határon túl, üzenet

Itthon és otthon – ezt a címet viseli Pap Géza püspök húsvéti pásztorlevele, mely az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeti lapjának legfrissebb számában olvasható.

Az Üzenet karácsonyi számából

2009. december 17., címkék: pap géza, Határon túl, sepsiszentgyörgy, karácsony

A szemfényvesztő sziporkázás, a túlzásba vitt ajándékozás arra szolgál, hogy beoltsa gyermekeink lelkébe az anyagi javak utáni mohó sóvárgást. Az elveszett lármában, a megkeseredett világban háttérbe szorul a karácsony varázsa: Mert született nektek a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában – fogalmaz karácsonyról szóló írásában Jakab Hajnalka Sepsiszentgyörgyről.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.