Németországban járt a kopt pápa

2017. október 27., címkék: közel-kelet, reformáció, ortodox egyházak, német protestáns egyház (ekd), kopt keresztyének, menekültkérdés

A német protestánsok történelmi jelentőségű találkozó keretében szerveztek ökumenikus istentiszteletet Berlinben, ahol kopt, szír, örmény és indiai ortodox egyházvezetőkkel együtt imádkoztak a közel-keleti békéért.

Ortodox egyházak a menekültválságról

2015. október 09., címkék: ortodox egyházak, menekültügy

Az ortodox egyházak európai uniós képviseleteit reprezentáló bizottság (CROCEU) szeptember 23-án nyilatkozatában az idegengyűlölettel szemben szolidaritást, de egyben józanságot is sürget:

Magyarországon járt I. Bartolomaiosz

2014. március 05., címkék: ortodox egyházak, i. bartolomaiosz, konstantinápolyi pátriárka

Háromnapos látogatáson járt Magyarországon I. Bartolomaiosz ortodox pátriárka. A görögkeleti egyházfő együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal és előadást tartott az Akadémián.

Néhány szó az ikonról

2014. január 16., címkék: ortodox egyházak, kalota józsef, szimbólum, ökumenikus imahét 2014

Az ikon az első évszázad osztatlan Egyházának szülötte, összegyházi jelenség – Az idei ökumenikus imahét egyik fő kérdése: mit tanulhatnak egymástól az egyházak? Kalota József érseki vikárius írása arról, hogy az ortodox keresztények istenképűségünk tudatosításával szeretnék gazdagítani az ökumenét.

A Teremtő csodája

2013. január 19., címkék: kalota józsef, ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, áhitat, ortodox egyházak, áhítat

"A keresztény ember élete ezért egy szüntelen csoda. Csoda a megtérése, bűnbánata, a belső megvilágosodása, megigazulása, lelki fejlődése, missziós hivatása, az önzetlen szeretet cselekedeteinek gyakorlása" – írja áhítatában Kalota József ortodox érseki vikárius, a Magyarországi Egyházak Ökukmenikus Tanácsa (MEÖT) alelnöke az ökumenikus imahét  negyedik napján.

Jöhet a közös húsvét az ortodoxokkal

2012. április 13., címkék: ortodox húsvét, húsvét, ortodox egyházak

Az ortodox keresztyének idén április 15-én tartják a húsvétot. A keleti és nyugati keresztyénség ismét külön ünnepel, noha hosszú idő óta megfogalmazódott a közös megemlékezés igénye.

Összortodox konferencia az eretnekségekről és az álvallásokról

2010. november 05., címkék: Ökumené, konferencia, Háttér, ökumené, ortodox egyházak

A görögországi Larissa városában az eretnekségekről és a paravallásokról tartottak nemzetközi összortodox konferenciát november 1. és 3. között.

Szófia: Európa keleti rítusú egyházi képviselői tartanak konferenciát

2010. november 03., címkék: erdő péter, Ökumené, Háttér, ökumené, ortodox egyházak

Az európai keleti egyházak ordináriusai november 4-e és 7-e között Bulgária fővárosában, Szófiában tartják találkozójukat immáron 13. alkalommal.

Ortodox teológiai központ Amszterdamban

2010. október 31., címkék: ökumené, Ökumené, hollandia, Hírek, ortodox egyházak

Az Amszterdami Szabadegyetem Teológiai karának keretében létrehozott Ortodox Teológiai Központ épületét október 21-én szentelték fel.

Nemzetközi ortodox sajtófesztivál

2010. október 14., címkék: moszkva, fesztivál, ortodox egyházak

Október 12-én nyílt meg Moszkvában a Krisztus Üdvözítő Székesegyház melletti konferenciateremben a „Hit és szó” megnevezésű, IV. Nemzetközi Ortodox Sajtófesztivál.

Az orosz államfő a ciprusi érseknél

2010. október 11., címkék: találkozó, oroszország, ortodox egyházak

Ciprusi hivatalos látogatása során D. Medvegyev orosz államfőt október 8-án a nikosiai érseki palotában fogadta Őboldogsága II. Krizosztomosz cipursi érsek.

Nincs áttörés az ortodox-katolikus párbeszédben

2010. szeptember 28., címkék: Ökumené, Vatikán, vatikán, ökumené, ortodox egyházak

Szeptember 26-án Bécsben befejeződött az Ortodox Egyház és a Római Katolikus Egyház közötti teológiai párbeszéd nemzetközi Vegyes Bizottságának plenáris ülése.

Ülésezik az ortodox-római katolikus Nemzetközi Vegyes Bizottság

2010. szeptember 23., címkék: Ökumené, Vatikán, vatikán, ökumené, ortodox egyházak

Szeptember 21-én Bécsben megkezdte munkáját az ortodox-római katolikus Nemzetközi Vegyes Bizottság.

Félmillió indián tért át ortodoxnak Guatemalában

2010. június 19., címkék: ökumené, dél-amerika, indiánok, Ökumené, ortodox egyházak

Néhány hónappal ezelőtt a „Guatemalai Ortodox-Katolikus Egyház” felvételét kérte a Konstantinápolyi Patriarchátus joghatóságába, közölték a Konstantinápolyi Patriarchátus Mexikói Metropolitájának hivatalában.

Ortodox párt Moldáviában?

2010. június 19., címkék: Ökumené, ortodox egyházak, moldávia, ökumené, állam-egyház kapcsolatok

Moldáviában az ügyvezető elnök és a védelmi miniszter között vita alakult ki az Ortodox Egyház politikai szerepéről, a vallásoktatásról és a tervezett új ortodox politikai pártról.

Izrael: ismét megnehezített húsvét lesz?

2010. március 25., címkék: ortodox egyházak, Ökumené, ökumené, húsvét, sír templom, szentföld

Izraelben minden évben gördítenek a hatóságok valamilyen akadályt az ünneplés útjába. Csak húsvétkor lehet meglátogatni a jeruzsálemi Sír-templomot, ami ellen főként az ortodoxok tiltakoznak.

Létrejött a németországi Ortodox Püspöki Konferencia

2010. március 10., címkék: Nagyvilág, németország, ortodox egyházak

Németország ortodox püspökei február 27-én a Román Ortodox Egyház metropóliájának nürnbergi épületében tartott ülésükön döntést hoztak a Németországi Ortodox Püspöki Konferencia („Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland”) létrehozásáról.

Ortodox botrány Párizsban

2010. március 08., címkék: Nagyvilág, orosz ortodox egyház, ortodox egyházak

Konstantinápolyi Patriarchátus Nyugat-Európai Orosz Érseksége egyházmegyei tanácsa nem engedélyezte Hilarion volokolamszki metropolitának, hogy Szent Liturgiát tartson az Érsekség párizsi székesegyházában, a Névai Szent Sándor székesegyházban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.