A furcsa szabadság

2019. október 22., címkék: október 23.

Hatvanhárom esztendeje van már annak, hogy 1956. október 23-án fiatalok és idősebbek, egyetemisták és dolgozók, férfiak és nők kinyilvánították akaratukat arra nézve, hogy országunk és népünk politikai szabadságban élhessen. A forradalom mellett mindazok kiálltak, akik akár vallási, akár társadalmi téren szerették volna ugyanezt a szabadságot elérni. Csatlakoztak hozzá lelkészek és gyülekezeti tagok, mindazok, akik úgy vélték, hogy egyik ember a másik felett nem uralkodhat úgy, hogy elveszi, lerombolja, megnyomorítja méltóságát.

1956, a rendelt idő

2019. október 22., címkék: 1956, október 23., varga lászló

Élete legszebb élményének tartja 1956. október 23-át Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig állt az Országház előtt, de akkor eszébe sem jutott, hogy egyszer belőle is képviselő lesz. Az 1956-os forradalom hatvanharmadik évfordulója előtt néhány nappal arra kértük, hogy járja végig velünk azokat a budapesti helyeket, amelyeken egykor társaival járt.

Krisztussal a viharban

2015. október 22., címkék: október 23., könyvajánló, évforduló, 1956

Ravasz László igehirdetései, korabeli dokumentumok, egyházi állásfoglalások – a nemzeti ünnepre az 1956-os forradalommal és azt követő időszakkal foglalkozó, a Kálvin Kiadónál megjelent kiadványokat ajánljuk.

„Nincs bennem keserűség"

2013. október 22., címkék: reformátusok lapja, szabó dániel, interjú, október 23.

Sokan ismerik az egyházban. Nem csoda, hiszen mindig úton van, és tengernyi teendője ellenére sincs olyan jelentősebb egyházi esemény, amelyen ne lenne ott. A 475 éves Debreceni Református Kollégium jubileumi emlékérmével néhány hete kitüntetett Szabó Dániellel az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez közeledve beszélgettünk. A korábbi tiszáninneni főgondnokot, aki idén volt nyolcvanesztendős, az ötvenes évekhez kötődő emlékeiről kérdeztük.

Istentisztelet október 23. emlékére

2011. október 18., címkék: istentisztelet, budapest-józsefváros, október 23.

 Budapest, Külső- Józsefvárosi Református egyházközsége sok szeretettel vár mindenkit az 1956-os forradalom 55. évfordulóján tartandó ünnepi istentiszteletére 2011. október 23-án 10.30 órai kezdettel.

Októberi tavasz – egy kép meséje

2011. október 18., címkék: október 23., miskolc, Miskolc, 56-os forradalom

A régi fénykép repróján az ‘50-es évek jellegzetes ruhadarabjait viselő emberek, micisapkás és fejkendős gyerekek, nők és férfiak állnak Petőfi nemzeti zászlókkal teletűzdelt szobrának talapzatán, és figyelik a közöttük álló fiatalembert, aki egy papírról olvas fel épp valamit. Farkas Gyula amatőr fotós felvétele 1956. október 25-én készült Miskolcon, rajta Tóth-Máthé Miklós, az ismert református író fiatalkori énje szavalja a tömegnek forradalmi szerzeményét.

Tóth Ilonára emlékeznek Miskolcon

2010. november 03., címkék: október 23., Határon túl, Hírek

Az 1956-os forradalomra emlékezve rendezik meg a Lévay József Közművelődési Egyesület következő programját november 5-én, pénteken.

„Varga-betűk” – Beszélgetés Varga László nyugalmazott lelkésszel

2010. október 22., címkék: Háttér, október 23., Hírek, varga lászló

A magyarok a kiélezett helyzetekben képesek az összefogásra, ahogy ezt 1956-ban is bebizonyították – véli Varga László nyugalmazott erdélyi lelkipásztor.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.