Budapesten ülésezett a Partnerhilfe

2019. október 28., címkék: partnerhilfe, német protestáns egyház (ekd)

Tíz év után újból Budapesten tartotta kihelyezett vezetőségi ülését a Németországi Protestáns Egyház (EKD) által alapított segélyszervezet október 20. és 22. között. A Partnerhilfén keresztül osztrák és német lelkészei támogatják jövedelmükből a közép- és kelet-európai kollegáikat. A szervezet vezetői  a Magyarországi Református Egyház, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselőivel folytatott megbeszélések alapján döntenek majd a magyarországi támogatás jövőbeli sorsáról.

Kirchentag 2019: Miben bízol?

2018. szeptember 11., címkék: német protestáns egyház (ekd), kirchentag

„Miben bízol?" – ez az igei mottója a 2019. június 19. és 23. között Dortmundba meghirdetett Kirchentagnak. Néhány fontos információt gyűjtött össze a jelentkezéssel és a részvétellel kapcsolatban a Magyarországi Evangélikus Egyház külügyi irodája.

Az EKD a menekültek védelmére hív

2018. június 23., címkék: német protestáns egyház (ekd), menekültmisszió

A menekültek világnapja alkalmából nyilatkozatot adott ki a Rajnai Egyház elnöke, Manfred Rekowski, aki egyben a Németországi Protestáns Egyház (EKD) zsinata menekültügyi bizottságának vezetője.

Németországban járt a kopt pápa

2017. október 27., címkék: közel-kelet, reformáció, ortodox egyházak, német protestáns egyház (ekd), kopt keresztyének, menekültkérdés

A német protestánsok történelmi jelentőségű találkozó keretében szerveztek ökumenikus istentiszteletet Berlinben, ahol kopt, szír, örmény és indiai ortodox egyházvezetőkkel együtt imádkoztak a közel-keleti békéért.

A német egyházak bizalma Európában töretlen

2017. április 03., címkék: német protestáns egyház (ekd), európai unió

Az EKD és a német Katolikus Püspökkari Konferencia ökumenikus nyilatkozatban kötelezte el magát az európai projekt mellett a Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

A befogadó kultúra nem szalmaláng természetű

2017. február 24., címkék: német protestáns egyház (ekd), menekültügy

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) nemrégiben átfogó tanulmányt jelentetett meg a menekülteket övező közérzületről Németországban.

Első egyházi reakciók

2016. december 20., címkék: ekd, német protestáns egyház (ekd), terrorizmus, berlin

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatot követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Németországi Protestáns Egyház elnöke az iszlám vallásoktatás kiterjesztését sürgeti

2016. május 30., címkék: migráció, iszlám, német protestáns egyház (ekd)

Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke szerint az általános iszlám vallásoktatás a legjobb módszer arra, hogy a fiatal muzulmánok ellenállóvá váljanak a fundamentalizmus kísértésével szemben.

Messze hat: német egyházak a reformáció globális jelentését ünneplik

2016. május 08., címkék: reformáció 500, német protestáns egyház (ekd), ekd

A reformáció és az egy világ az idei mottója a reformációi jubileumára készülő német egyházaknak. A Vesztfáliai, Rajnai és Lippei Egyház az egész világra kiterjedő partnerkapcsolataikat és a reformáció mai társadalmi üzenetét ünneplik a hetekben nagyszabású fesztiválsorozat keretében.

A protestáns egyházak aktuális kihívásairól

2016. április 27., címkék: német protestáns egyház (ekd), wittenberg

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Holland Protestáns Egyház (PKN) meghívására a közelmúltban hét nemzet 34 képviselője folytatott eszmecserét – elsősorban – a protestáns egyházak európai helyzetéről, legégetőbb feladatairól Wittenbergben, a reformáció „bölcsőjében.

Ajánlásokat fogalmaztak meg az egyházvezetők müncheni találkozóján

2015. október 30., címkék: egyházak világtanácsa (evt), német protestáns egyház (ekd), menekültügy

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), a Bajor Evangélikus Egyház és a Németországi Protestáns Egyház (EKD) közös meghívására Münchenben került sor egyházvezetők tanácskozására a menekültkrízis kapcsán.

Az EKD zsinatán is a menekültkérdés volt a középpontban

2015. május 11., címkék: német protestáns egyház (ekd), tisztújítás, menekültügy

A Német Protestáns Egyház (EKD) 12. zsinati ciklusának május 3-án véget ért alakuló ülésszakán a választások mellett az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájának reformja volt a legfontosabb napirendi pont.

A hozzátartozókat segítik a lelkigondozók

2015. március 31., címkék: német protestáns egyház (ekd), Lelkigondozás, lelkigondozás

„A lelkigondozók Isten szeretetéről tanúskodnak a krízisbe jutott embereknek" – összegzi a Német Protestáns Egyház, az EKD honlapján a Germanwings katasztrófája kapcsán megjelent hír. A március 24-i légi katasztrófa után Németországban előtérbe kerültek a lelkészek és lelkigondozók, akik azóta is támogatást nyújtanak az áldozatok hozzátartozóinak.

Weizsäcker az igazságosság és béke hangja volt

2015. február 09., címkék: egyházak világtanácsa (evt), kirchentag, német protestáns egyház (ekd)

A hajdani német szövetségi államelnök, Richard von Weizsäcker január 31-én, életének 94. évében elhunyt. Az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára nyílt levélben fejezte ki együttérzését a családdal és méltatta a német politikus munkásságát.

Német protestánsok erőszakmentességre szólítanak fel

2014. augusztus 01., címkék: első világháború, német protestáns egyház (ekd), ekd

A német protestáns egyházakat tömörítő szervezet az erőszakmentesség jegyében augusztus 1-én egyperces néma főhajtásra hívja a keresztyénséget az első világháború borzalmaira emlékezve.

Születésnapján köszöntötte Merkelt az EKD elnöke

2014. július 17., címkék: nikolaus schneider, angela merkel, Nikolaus Schneider, német protestáns egyház (ekd)

Nikolaus Schneider, az EKD elnöke szenvedélyes, felelősségteljes és mértéktartó politikusként méltatta a hatvan éves Angela Merkel német kancellárt.

Nikolaus Schneider váratlanul lemondott

2014. július 01., címkék: német protestáns egyház (ekd), Nikolaus Schneider, nikolaus schneider

A Német Protestáns Egyház (EKD) tanácsának református elnöke felesége betegsége miatt jelentette be hétfőn lemondását Berlinben.

Sigurd Rink az EKD új tábori püspöke

2014. április 30., címkék: német protestáns egyház (ekd), tábori lelkészség

Dr. Sigmund Rink, hessen-nassau-i esperes lesz a Német Protestáns Egyház (EKD) új tábori püspöke. Az EKD egyháztanácsa és a tagegyházi vezetőket tömörítő testülete (Kirchenkonferenz) az 53 éves teológust nevezte ki a tábori püspökség szolgálatát jelenleg ellátó Martin Dutzmann utódjaként.

„Könyörületesség – na és?”

2014. március 23., címkék: német protestáns egyház (ekd), fazakas sándor

E provokatív mottó jegyében nyitotta meg a Kurhessen-Waldeck-i Tartományi Egyház a „Reménység Kelet-Európáért" (Hoffnung für Osteuropa) című segélyakció programját egy németországi szakmai fórumon. A március 8-i marburgi nyitó előadást Fazakas Sándor szociáletikus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára tartotta „Mert a szegény nem fogy el a földről (5Móz 15,11). Egyház és állam szociális felelőssége Európában" címmel.

Az EKD is békés megoldást sürget Ukrajnában

2014. március 04., címkék: közlemény, német protestáns egyház (ekd), ukrajna

A Német Protestáns Egyház (EKD) külügyekért felelős püspöknője, Petra Bosse-Huber az ukrán helyzetet értékelve a tárgyalásokhoz való visszatérést sürgette.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.