Megerősített hitvallási közösségben

2017. június 26., címkék: Közös Zsinat, magyar református egyház, közös zsinat, II. helvét hitvallás

Hitvalló közössége megalakulásának és a Második Helvét Hitvallás elfogadásának 450. évfordulóján ünnepi zsinatot tartott a Magyar Református Egyház 2017. június 24-én Debrecenben. Az alkalmon elfogadták a hitvallás új magyar fordítását, valamint a kanadai és a luxemburgi református diaszpóra is csatlakozott a határokon átívelő zsinati közösséghez.

Öt éve újra zsinati közösségben a magyar reformátusok

2014. november 12., címkék: xiii. zsinati ciklus 15. ülés, tarr zoltán, magyar református egyház

„Egyre határozottabban jelen van és jelen kell lennie gondolkodásunkban az egység ügyének. A református egyház szolgálata elképzelhetetlen e nélkül" – hangsúlyozta a Kárpát-medencei református együttműködés elmúlt tíz évét átfogó – a Generális Konvent működésének tizedik, a Magyar Református Egyház létrehozásának ötödik évfordulóján elmondott – visszatekintésében Tarr Zoltán zsinati tanácsos november 11-én a Zsinat cikluszáró ülésszakának első napján.

Püspöki kerekasztal - képgaléria

2014. június 02., címkék: halász béla, kató béla, magyar református egyház, csűry istván, bogárdi szabó istván, csáti szabó lajos, fazekas lászló, steinbach józsef

„Ha nincs egység, nincs jövő" – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztiválon tartott püspöki kerekasztalon, amelyet az egység elmúlt öt évéről és jövőjéről tartottak. Az eseményről már olvashattak beszámolót, most az ott készült képekből adunk közre egy csokrot.

Képriport a debreceni Református Egység Fesztivál megnyitójáról

2014. május 30., címkék: magyar református egyház, református egység fesztivál

Élőképben, szövegben is beszámoltunk már a május 24-i, debreceni Református Egység Fesztivál történéseiről, most a találkozó készített rengeteg fotóból tárunk azok elé, akik ott voltak, és azok elé, akik nem jártak a fesztiválon. A cikkben egy válogatást adunk közre a jobb hasábbal található galériából még több kép érhető el.

A szeretet rezdülései

2014. május 26., címkék: református egység fesztivál, magyar református egyház

Legyenek láthatóvá tetteid – ez volt a Református Egység Fesztivál mottója. Az istentisztelet, az orgonazene, a püspöki kerekasztal és a különböző gyülekezeti csoportok színpadi produkciói mellett egy Életút nevű programponttal is készültek a szervezők. A Nagytemplom felé vezető úton olyan intézmények, szolgálati ágak mutatkoztak be, amelyek az emberi élet legkülönbözőbb pontjain mutatnak rá Isten jelenlétére, csecsemőkortól egészen az időskorig.

Az egység jövője

2014. május 24., címkék: halász béla, zán fábián sándor, csűry istván, magyar református egyház, kató béla, református egység napja, magyar református egység napja, csáti szabó lajos, szabó istván, fazekas lászló

Történelmi idő volt 2009. május 22. – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztivál püspöki kerekasztalán. A Magyar Református Egyház részegyházainak lelkészi vezetői a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott beszélgetésen elmondták: ha nincs egység, akkor jövő sincs.

Percről percre Debrecenből

2014. május 24., címkék: református egység fesztivál, debreceni nagytemplom, református egység napja, magyar református egyház, Debrecen, debrecen

Minden esemény a május 24-i Református Egység Fesztiválról, szövegben, képben.

Választások éve

2014. január 14., címkék: 2014, egyházi választások, magyar református egyház

Világtalálkozóval ünneplik az öt éves magyar református egységet, megjelenik az újfordítású Biblia revíziója, véget érnek a Kálvin-emlékévek, s az egyházi tisztújítás jegyében telik majd a 2014-es év egyházunkban.

Megjelent a Kálvincsillag

2013. december 17., címkék: 2013, magyar református egyház, lapajánló, kálvincsillag

Önazonosság, számvetés és hitelesség kérdéseit járja körül a Magyar Református Egyház lapjának idei száma.

Kárpát-medencei körkép

2013. július 16., címkék: közös zsinat, magyar református egyház, Közös Zsinat, reformátusok lapja, körkérdés

Mik azok az egyházi, közéleti kérdések, amelyek mostanában a leginkább foglalkoztatják közösségüket? Ezt a kérdést a Magyar Református Egyházat alkotó részegyházak vezetőinek tettük fel még június 28-án, a debreceni közös zsinatot követően.

Hitvallás és tankönyv a Heidelbergi Káté

2013. június 28., címkék: heidelbergi káté, közös zsinat, magyar református egyház, Közös Zsinat

Egyszerre hitvallás és tankönyv, mely felkészít a felnőtt hívő életre. A Magyar Református Egyház június 28-án délelőtt elfogadta a Heidelbergi Káté megújított magyar szövegét. Az alkalomra, a káté mellett, a Kálvin Kiadó megjelentette annak kommentárját, Fekete Károly tollából, valamint egy többnyelvű díszkiadást is. Még aznap délután könyvbemutatót tartottak a Debreceni Református Kollégiumban.

Ünnepi Közös Zsinat

2013. június 28., címkék: közös zsinat, magyar református egyház, Közös Zsinat, debrecen nagytemplom

A Közös Zsinat elfogadta a Heidelbergi Káté magyar fordításának új szövegváltozatát és módosította a Magyar Református Egyház alkotmányát június 28-án a debreceni Nagytemplomban. Az Egyház felvette soraiba a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyházat is.

Ez történt a Közös Zsinaton

2013. június 28., címkék: magyar református egyház

Délelőtt tartották a Magyar Református Egyház Zsinatának ülését a debreceni Nagytemplomban. Az ülés után hálaadó istentiszteletet tartottak. Az ünnepi alkalomról szóló folyamatos szöveges közvetítésünk.

Újdonságok a Heidelbergi Kátéról

2013. június 26., címkék: reformátusok lapja, fekete károly, Közös Zsinat, magyar református egyház, heidelbergi káté, közös zsinat, Fekete Károly

A Heidelbergi Káté magyarázata – Hálaadásra vezető vigasztalás 129 kérdés-feleletben címmel írt kommentárt a 450 éves hitvalláshoz Fekete Károly teológus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. A Kálvin Kiadó által a napokban megjelentetett könyvet június 28-án, a Magyar Református Egyház ünnepi zsinatához kapcsolódó programként mutatják be a cívisvárosban. A szerzővel beszélgettünk.

Megújult a hitvallás

2013. június 19., címkék: heidelbergi káté, közös zsinat, magyar református egyház, Közös Zsinat

Elkészült a Heidelbergi Káté új fordítása. A mai nyelvre igazított szöveget a Magyar Református Egyház részegyházai közösen fogadhatják el Debrecenben.

Közös Zsinat Debrecenben

2013. június 18., címkék: debreceni nagytemplom, Közös Zsinat, közös zsinat, magyar református egyház

Június 28-án 2009 óta első ízben ül össze a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmányozó és törvényhozó testülete. A Magyar Református Egyház Közös Zsinatának ülése – melyen a Heidelbergi Káté új magyar fordításának elfogadása mellett a káté megjelenésének 450. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést is tartanak – délelőtt 10 órakor kezdődik a református Nagytemplomban.

Mi micsoda?

2013. június 18., címkék: magyar református egyház, közös zsinat, Közös Zsinat

Magyar Református Egyház, részegyház, Közös Zsinat, Generális Konvent – röviden összefoglalunk néhány fogalmat, amelyek az elkövetkező napok híradásaiban gyakran visszaköszönnek majd.

Megőrizni és erősíteni az egybetartó köteléket

2013. június 13., címkék: magyar református egyház, közös zsinat, generális konvent (gk)

A Heidelbergi Káté megjelenésének 450. évfordulója alkalmából a Generális Konvent (GK) tavaly júniusi közgyűlése idén június 28-ra hívta össze a Magyar Református Egyház Közös Zsinatát, amelynek napirendjén a káté új magyar szövegének elfogadása és a közös alkotmány néhány ponton szükségessé vált módosítása szerepel. A Kárpát-medencei református egység 2009. májusi deklarálása óta első alkalommal ül össze a testület. Mi történik két zsinati ülés között? Írásunkban annak igyekszünk utánajárni, hogyan működik az egység és az együttműködés a mindennapokban.

Közös zsinatra készülődve

2013. május 07., címkék: heidelbergi káté, generális konvent elnöksége, magyar református egyház

A június 28-ra tervezett közös zsinattal kapcsolatos gyakorlati előkészületek megvitatása volt a Kárpát-medencei református egyházvezetők május 6-7-i tanácskozásának kiemelt témája. A Magyar Református Egyház alkotmányozó és törvényhozó testülete Debrecenben ül majd össze.

Adventre előretekintve

2012. november 28., címkék: katolikus, evangélikus egyház, magyar református egyház, három egyház püspökei

Év végi találkozójukat tartották a katolikus püspöki konferencia állandó tanácsa, a református és evangélikus egyház püspökei.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.