Rendkívüli zsinat Vilniusban

2013. március 23., címkék: litván evangéliumi református egyház, zsinat

A litvániai reformátusok rendkívüli zsinati ülésre gyűltek össze március 23-án a főváros egyetlen református templomában, amelyen a helyi politikai elit is szép számmal képviseltette magát.

„Helytelenkedésből nem lehet jogot kovácsolni”

2011. július 13., címkék: zsinat, litván evangéliumi református egyház, egyházellenes

Senkit nem engedhetnek be a templomba, közölték a biztonsági őrök a Litván Evangéliumi Református Egyház idei Zsinatának nyitó istentisztelete után, amikor is bevonultak a Birzai-beli Evangéliumi Református Gyülekezet területére. A hívek virrasztást szerveztek, ami addig tart, míg a templomot őrizni kell. Aurelia Arlauskiene újságíró, felelős szerkesztő Tomas Sernas-t, a Litván Evangéliumi Református Egyház általános szuperintendensét kérdezte a kialakult helyzetről.

Világi tárgyalóterembe kerül az egyházi ingatlan ügye

2011. július 13., címkék: litván evangéliumi református egyház, egyházellenes, zsinat

A Litván Evangéliumi Református Egyház idei Zsinatának nyitó istentisztelete után biztonsági őrök vonultak be a Birzai-beli Evangéliumi Református Gyülekezet területére azért, hogy a templomot és a parókiát bezárják. A közösség azonnal reagált, nem engedte be az őröket a templomba, aminek épületét azóta is őrzik. A történések folytán az egyház és a gyülekezet is megerősödött, Európában pedig szolidaritási hullámot indított el a reformátusok között. A Református Egyházak Világközössége, a REV Európai vezetése és a MRE is közbenjáró levelet írt a litván igazságügyi miniszternek.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.