Gazdálkodási törvény: megismerni az új alapokat

2014. március 21., címkék: kocsis márta, gazdálkodási törvény, lőrincz szabolcs, ejb, zsinati hivatal

Nemcsak tájékoztatást kaptak azok a gyülekezeti, megyei, kerületi és intézményi gazdasági vezetők, szakemberek, akik eljöttek az Abonyi utcai zsinati székházba az MRE új gazdálkodási törvényéről tartott fórumra, hanem a saját kérdéseiket is behozhatták. A mélyreható ismerkedés az alapvetően fontos új jogszabállyal ezzel még nem ér véget, hamarosan az ország nyolc helyszínen tartanak hasonló alkalmakat.

Magyar szakértő az európai reformcsapatban

2014. március 11., címkék: európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), ejb, lőrincz szabolcs

Lőrincz Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Hivatalának gazdasági osztályvezetője felkérést kapott az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) egyházi reformokat vizsgáló munkacsoportjába.

„A vallásszabadság megvalósítása Európában és szerte a világon”

2011. október 19., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), 2011, lőrincz szabolcs

Franciaországban, Strasbourgban tartotta az Európai Egyházak Konferenciájának Egyház és Társadalom Bizottsága (CEC CSC) idei, immáron nyolcadik alkalommal összehívott éves küldöttgyűlését október 11 és 13. között. Egyházunkat Lőrincz Szabolcs, a Zsinati Hivatal Gazdasági és Pénzügyi Osztályának vezetője képviselte, aki emellett az CEC CSC által nemrégiben felállított munkacsoportok egyikének is tagja.

Konstruktívan, de zökkenőktől nem mentesen

2010. november 30., címkék: Háttér, hámori ádám, papp kornél, czibere károly, velkey györgy, állam-egyház kapcsolatok, lőrincz szabolcs

A kormányváltás óta eltelt fél évről kérdeztünk néhány egyházi szakértőt. Arra kértük őket, értékeljék az új kabinet és az egyház viszonyát a szakterületükön.

Visszakerül egyházi üzemeltetésbe a balatonszárszói SDG-telep

2010. november 17., címkék: lőrincz szabolcs, Hírek, károli egyetem (kre), lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, egyszázalék, vakmisszió

A Zsinati Tanács szerdai ülésén döntött a konferenciatelep jövőjéről, elhatározta a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakítását és elfogadta a Károli Egyetem 2009-es zárszámadását. A tanácsi tagok beszámolót hallottak az MRE idei költségvetésének folyamatairól, a jövő évi állami büdzsé egyházi kilátásairól és az egyszázalékos felajánlások 2010-es alakulásáról is.

Hogyan tovább, Szárszó?

2010. november 15., címkék: lőrincz szabolcs, sdg konferenciatelep, nagy sándor

Az SDG Konferenciaközpont üzemeltetésére a külső vállalkozóval kötött megállapodás az év végén lejár, ezért a Zsinatnak döntenie kell a telep jövőbeni sorsáról.

Évtizedekre kell előre gondolkodni

2010. november 15., címkék: lőrincz szabolcs, zsinati tanács, lelkészi nyugdíjellátás

A Zsinati Tanács napirendjén szerepel a lelkészi nyugdíjrendszer hosszú távú átalakítása: a cél az, hogy az egyház a felosztó-kiróvó rendszer működtetése mellett a nyugdíjalap megerősítésével garantálja az ellátás biztonságát.

Nem a múlt, hanem a jövő szerveződése

2010. május 17., címkék: lőrincz szabolcs, sárospataki kollégium, Háttér

A Sárospataki Református Kollégium Alapítvány (SRKA) 1989-ben magánalapítványként jött létre 114 magánszemély – túlnyomó részben pataki öregdiákok – közös elhatározása nyomán. Az alapítvány kiemelt célja, hogy egyik motorja legyen azon összefogásnak, amely hosszú távon szükséges ahhoz, hogy a majd’ 500 éves Kollégium, súlyának megfelelő helyet töltsön be a magyar oktatásban, kultúrában és közéletben.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.