Egy cél felé

2018. január 27., címkék: kopt keresztyének, imahét, imahét 2018, Ökumenikus imahét, ökumenikus imahét, fotókiállítás, luzsica fanni

„Nekem ez nemcsak önkifejezés, öncélú dolog, hanem arra is törekszem, hogy új dolgokat nyissak meg az emberekben, új gondolatokat, érzéseket" – mondta el Luzsicza Fanni fotográfus január 25-én megnyílt tárlatáról. A Budai Református Egyházközség gyülekezeti termében március közepéig nézhetők meg a Conceptum fotókiállítás képei. Az elgondolkodtató, érzéseket és kérdéseket előhozó alkotások három témában, mégis szoros egységet alkotva néznek le a látogatóra.

Németországban járt a kopt pápa

2017. október 27., címkék: közel-kelet, reformáció, ortodox egyházak, német protestáns egyház (ekd), kopt keresztyének, menekültkérdés

A német protestánsok történelmi jelentőségű találkozó keretében szerveztek ökumenikus istentiszteletet Berlinben, ahol kopt, szír, örmény és indiai ortodox egyházvezetőkkel együtt imádkoztak a közel-keleti békéért.

Az EVT elítélte az egyiptomi merényletet

2017. május 27., címkék: terrorizmus, kopt keresztyének, egyiptom

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közleményében felszólította az egyiptomi elnököt, hogy haladéktalan tegyen intézkedéseket a vallási közösségek védelmében.

Az EVT nyilatkozata a kopt keresztyéneket ért támadásokról

2017. április 10., címkék: kopt keresztyének, EVT, terrorizmus, egyházak világtanácsa (evt), evt

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olaf Fykse Tveit nyilatkozatában megrendültségének és részvétének adott hangot, valamint imádságban hordozza az áldozatok családjait, a sebesülteket és az egyiptomi népet.

Keresztyének elleni merénylet Egyiptomban

2017. április 09., címkék: egyiptom, kopt keresztyének, terrorizmus, keresztyénüldözés

Virágvasárnapot ünneplő kopt keresztyénekre támadtak Egyiptom északi részén április 9-én.

Újabb kopt keresztyént gyilkoltak meg Egyiptomban

2017. február 27., címkék: keresztyénüldözés, kopt keresztyének

Az utóbbi két hétben közel kétszáz keresztény család hagyta el az északkelet-egyiptomi várost, El-Aríst, miután az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai több kopt keresztyént is meggyilkoltak.

Elítélték az egyiptomi keresztyének elleni terrortámadást

2016. december 14., címkék: keresztyénüldözés, terrorizmus, kopt keresztyének, egyiptom

A parlament december 13-án 175 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet. 2015-ben 7100 keresztényt végeztek ki a hite miatt, nyolcvan országban üldözik a keresztényeket. 130 millió embert folyamatosan üldöznek, miközben tavaly 2400 templomot ért támadást.

Beiktatták az új kopt pápát

2012. november 19., címkék: kopt pápa, kopt keresztyének, II. Tawadros

Az új pápát II. Tawadros néven november 18-án szentelték fel, pontosan nyolc hónappal az előző pápa halála után.

Vendéglőből református, majd kopt templom

2012. augusztus 21., címkék: kopt keresztyének, évforduló

Magyarország első kopt ortodox templomát 2011. augusztus 21-én szentelte fel III. Senuda (1923-2012), a kopt keresztény közösség pápája. A templom helyén korábban református templom állt, de miután kicsinek bizonyult, a református egyházközség presbitériuma döntött a régi templom eladásáról, amit 2008. július 7-én hagyott jóvá az egyházmegyei elnökség.

Egy kopt miniszter Egyiptomban

2012. augusztus 06., címkék: egyiptom, kopt keresztyének

Egy hónappal azután, hogy az Iszlám Testvériség jelöltjét, Mohamed Mursit beiktatták Egyiptom elnöki tisztébe, a kopt egyház félelmei beigazolódni látszanak. Az egyház vezetői szerint a keresztyének nincsenek megfelelően képviselve a frissen felállított kormányban, ugyanakkor iszlamista támadásokkal kell szembenézniük.

Egyiptomi Teréz anya

2012. augusztus 01., címkék: szegénység, kopt keresztyének, egyiptom

Maggie Gobran a Kairói Amerikai Egyetem professzoraként dolgozott Egyiptomban, mikor az élete egy különleges találkozás következtében gyökeresen megváltozott.

Hogyan tovább keresztyénként Egyiptomban?

2012. július 14., címkék: murszi, egyiptom, kopt keresztyének

Egyiptom első demokratikus úton választott elnöke Mohamed Murszi egyik alelnökéül egy nőt, a másik alelnöki posztra pedig egy keresztyént jelöl ki, nyilatkozta a CNN hírcsatornának Ahmed Deif, elnöki tanácsadó. „Egyiptom történelmében először – és itt nem csak a modern időkről van szó – nő tölti majd be az egyik alelnöki pozíciót. A másik posztra pedig nem csupán egy olyan alelnök kerül, aki egy felekezetet képvisel, hanem olyan, aki hatalommal rendelkezik, és az elnöki kabinetet tanácsaival fogja befolyásolni."

Hívei gyászolják III. Senudát

2012. március 20., címkék: egyiptom, in memoriam, egyházak világtanácsa (wcc), kopt keresztyének, In memoriam

Március 17-én szombaton, 88 éves korában elhunyt a III. Senuda, a kopt keresztény egyház vezetője. Amellett, hogy többek között Egyházak Világtanácsának, valamint a Közel-keleti Egyházak Tanácsának vezetői pozícióját is betöltötte, fáradhatatlanul dolgozott a kopt keresztény és muszlim közösségek békés egymás mellett éléséért Egyiptomban.

Ismét égnek a koptok házai Egyiptomban

2012. január 20., címkék: kopt keresztyének, egyiptom

Egyiptom déli részén, a Rahmanija-Kebli nevű faluban keresztyénellenes muszlim akcióra került sor. A kopt közösségeket vélhetően meg akarják akadályozni abban, hogy részt vegyenek a választásokon.

Arab tavaszból keresztyén tél lehet?

2011. december 15., címkék: egyházak világtanácsa (wcc), kopt keresztyének, egyiptom

Az egyiptomi egyházak imádkoznak és segítik a bevándorlókat, akik a politikai zűrzavar, erőszak és a bizonytalan jövő miatt inkább haza menekülnek. Nagyon nagy szükség lenne a stabil demokratikus társadalmak kialakítására, máskülönben az „arab tavasz” „arab télbe” fordulhat, mely során fenn áll a veszélye a vallási kisebbségek üldözésének.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.