Leggyengébb láncszem vagy faltörő kos?

2015. február 26., címkék: kommunista diktatúra, reformátusok lapja, könyvbemutató, református oktatás

A református iskolák államosítása Magyarországon (1945–1948) címmel jelent meg Horváth Erzsébet kötete a Zsinati Levéltár gondozásában. A Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője a hetven évvel ezelőtt kezdődött folyamatot tárta fel történetleíró, elemző módszerrel.

Szembenézni a múlttal és a jelennel

2014. február 18., címkék: kommunista diktatúra, tőkéczki lászló, interjú, reformátusok lapja

Az ember és a közösség a saját múltjával azonos. Akár tetszik az neki, akár nem, akár bevallja magának, akár nem, ott van ve­le, benne, ezért fontos megismernie – hangsúlyozza Tőkéczki László történész, a Dunamelléki Református Egy­házkerület főgondnoka. A köztévé rendszerváltoztatásra emlékező Szabadság tér '89 című műsorának szakmai szerkesztőjével a kommunizmus áldozatainak emléknapjához közeledve a vörös diktatúra által a református egyháztól követelt áldozatokról és a huszonöt évvel ezelőtt történt átalakulásról beszélgettünk.

Élettörténetek a kommunizmus idejéből

2011. március 19., címkék: lengyelország, kommunista diktatúra, múltfeltárás

A múltfeltárás kérdése nemcsak a református egyházban került a figyelem középpontjába. Amint az elmúlt héten  Krzyzowában rendezett konferencián kiderült, a volt keleti blokk minden szegletében számos élet vár gyógyulásra.

Zsebre dugott kézzel imádkozni

2011. február 25., címkék: kommunista diktatúra, interjú, Háttér

A második világháború utáni erdélyi ébredési mozgalom ellen indított koncepciós eljárás egyik vádlottja. A kommunista államhatalom húszévnyi kényszermunkára ítéli, amiből hat évet le is tölt. Karczagi Sándor nyugalmazott lelkipásztort a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megpróbáltatásairól kérdeztük.

Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban

2010. december 21., címkék: Ökumené, könyvbemutató, kommunista diktatúra, ökumené

Bemutatták az Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban című tanulmánykötetet Budapesten, a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolán.

A kitelepítések 60. évfordulójára emlékeztek

2010. augusztus 16., címkék: megemlékezés, kommunista diktatúra, ökumenikus istentisztelet, Hírek

A Tiszafüredhez közeli Kócsújfalun nyolcadik alkalommal találkoztak azok a túlélők és leszármazottaik, akiket 1950 és 1953 között munkatáborokba kényszerítettek.

Egyházi közbenjárásra 52 politikai fogoly szabadul Kubában

2010. július 14., címkék: kuba, Ökumené, kommunista diktatúra, ökumené

A kubai kormány a katolikus egyház közlése szerint 52 politikai foglyot helyez szabadlábra a közeljövőben. Közülük öt már elhagyhatta Kubát.

Joachim Gauck: lelkész és elnökjelölt

2010. július 06., címkék: Háttér, kommunista diktatúra, német protestáns egyház (ekd)

Ha közvetlenül választanák Németország államfőjét, akkor nagy valószínűséggel a hetvenéves Joachim Gauck vette volna át a májusban hirtelen lemondott Horst Köhler posztját. Mivel azonban a legnépesebb uniós tagállamban is a törvényhozás – pontosabban a parlament tagjai és a tartományok képviselői alkotta, erre a célra összehívott szövetségi közgyűlés – dönt az elnök személyéről, az egykori rostocki evangélikus lelkész az esélytelenek nyugalmával indult a posztért. A szövetségi közgyűlésben is többségük van a kormánypártoknak, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU), illetve a Szabaddemokrata Pártnak (FDP), ők pedig az alsó-szászországi miniszterelnököt, a CDU alelnökét, Christian Wulffot jelölték és választották meg a szövetségi állam tizedik elnökévé.

Átvilágítás, tényfeltárás, vagy múltfeltárás?

2010. május 08., címkék: erdő péter, kommunista diktatúra, Háttér, konferencia, bogárdi szabó istván, egyházüldözés, prőhle gergely, múltfeltárás, állam-egyház kapcsolatok, kósa lászló

"Az egyházüldözés nem csak közjogi, politikai síkon zajlott, hanem szellemin is, s bár a diktatúra megszűnt, a tartalom még nem párolgott el" – mondta Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban című konferencia megnyitóján, melyet május 6-án és 7-én, Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartottak. A rendezvényt a magyarországi keresztyén történelmi egyházak közösen szervezték.

Megszámlálhatatlanul – Regéczy-Nagy László az áldozatokról, a börtönről és a rajztári Újszövetségről

2010. február 25., címkék: reformátusok lapja, regéczy-nagy lászló, kommunista diktatúra, Hírek

„A hazugság már annyira természetes közegünk, mint a szennyezett levegő a belvárosban” – fogalmaz Regéczy-Nagy László. A Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökével – aki a napokban ünnepelte 85. születésnapját – a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja kapcsán beszélgettünk.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Határozati Állásfoglalása a temesvári népfelkelés és forradalom 20. évfordulóján

2009. december 21., címkék: királyhágómelléki egyházkerület, kommunista diktatúra, romániai forradalom, temesvár, Határon túl, tőkés lászló

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa Isten iránti hálával és köszönettel emlékezik meg a húsz évvel ezelőtt megtörtént forradalmi eseményről, amely Temesváron, a belvárosi református egyházközségben robbant ki. Tőkés László lelkipásztor és családja, a gyülekezet presbitériuma és az egyházközség tagjainak a kommunista diktatúrával szembeni küzdelme rövid időn belül tömegeket mozgósított és késztetett ellenállásra.

Felújították a református templomot Temesvár belvárosában – a temesvári forradalom 20. évfordulójára sikerült befejezni a munkálatokat

2009. december 21., címkék: kommunista diktatúra, Határon túl, tőkés lászló, temesvár, ökumenikus istentisztelet

Egyházi főméltóságok jelenlétében, ünnepi ökumenikus istentiszteleten avatták fel a teljesen felújított belvárosi református templomot Temesváron. Húsz évvel ezelőtt innen indult el a kommunista diktatúrát megdöntő romániai forradalom.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.