Véget ért a Szélrózsa találkozó

2016. augusztus 02., címkék: kodácsy tamás, czagány gábor, szélrózsa, fiatalok

„Áldás leszel” mottóval zajlott a 11. Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó július végén a Mátra-Kemping Sástó területén. A fesztiválra idén is sok fiatal érkezett. A szervezők arra törekedtek, hogy a program a spiritualitás mellett a találkozásokról és a kulturális élményekről is szóljon, de a Szélrózsa középpontjában idén is a Krisztussal való találkozás állt.

Hittanórák után

2016. július 08., címkék: hittan, kodácsy tamás

Hidat kell építenünk a kötelezően választható hit- és erkölcstan és a nem kötelezően választható templom között.

Víz a fenntartható jövőben

2016. június 21., címkék: kodácsy tamás, european christian enviromental network (ecen), teremtésvédelem

Több mint 80 küldött, 23 európai országból vett részt Helsinkibe, az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) 11. Nagygyűlésén, ahol egyházunkat Szűcs Boglárka ökogyülekezeti referens, valamint Kodácsy Tamás, az ECEN Teológia munkacsoportjának vezetője képviselte.

Egy házunk van

2016. június 07., címkék: közéleti és kulturális központ (rkkk), ökogyülekezet, kodácsy tamás, teremtésvédelem

Egy otthonunk van, a Föld, ezért arra jó sáfár módjára nagyon kell vigyáznunk – ez volt az üzenete annak a teremtésvédelmi konferenciának, amelyet a fenti címmel rendezett meg június 3–4-én Debrecenben a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Tanácsa, a Református Közéleti és Kulturális Központ, valamint a rendezvénynek otthont adó Megújuló Energiapark.

Útonjárók a Skót Egyház zsinatán

2016. május 31., címkék: skót zsinat, skót egyház, kodácsy tamás

Kodácsy Tamás a Magyarországi Református Egyház delegáltjaként vett részt a Skót Egyház legutóbbi zsinati ülésén, melyről a részletes beszámolót küldött szerkesztőségünknek.

„Nem mindegy, mit teszünk...”

2015. december 03., címkék: ökogyülekezeti mozgalom, klímacsúcs, kodácsy tamás

Éghajlati igazságosság – Egy igazságosabb és fenntarthatóbb holnapért címmel rendezték meg a IV. Ökogyülekezeti Konferenciát november végén. Feiler József klímaszakértő előadásának témája a november 30. és december 11. között zajló párizsi klímacsúcs volt. Az előadó nemcsak felvázolta a környezeti változásokra vonatkozó lehetséges prognózisokat, hanem bepillantást nyújtott egy ilyen nagy horderejű csúcstalálkozó kulisszái mögé is. A rendezvény egyben a református Ökogyülekezeti Mozgalom közgyűlése is volt.

Ezt a világot kell megőrizni

2014. szeptember 29., címkék: ökogyülekezeti díj, teremtésvédelem, teremtés hete, ökogyülekezet, kodácsy tamás

A teremtésvédelem iránt elkötelezett gyülekezetek munkáját díjazták a Teremtés Hete idei nyitó istentiszteletén, mely egyben az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat magyarországi nagygyűlésének megnyitója is volt.

Energia, klímaváltozás és az egyházak szerepe

2014. szeptember 27., címkék: teremtésvédelem, teremtés hete, reformátusok lapja, kodácsy tamás

A Teremtés hetének idei témája: mit tud tenni az egyház az ökológiai válságban? Minden környezetvédelmi megfontoláson túl az energia és a klímaváltozás kérdése végső soron spirituális kérdés. Ez teremtésvédelmi ügy.

A Fiú fiú

2012. december 14., címkék: advent, karácsony, advent 2012, kodácsy tamás, fiú

"Ha nem lennének ilyen provokatív megnyilvánulásai az egyházi kommunikációs csapatnak, mi is kevesebbet gondolkodnánk arról, mi a karácsony, mi a református, mi a keresztyén" – írja Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi lelkésze a református karácsonyi kampány kapcsán.

Öko-igazságosság, növekedés és remény

2012. szeptember 12., címkék: kodácsy tamás, környezetvédelem

Huszonkét országból – protestáns, ortodox és római katolikus egyházak képviselőiként – kilencvennyolcan érkeztünk a hollandiai Mennorode Konferenciaközpotba, Elspeetbe, hogy 2012. augusztus 29. és szeptember 2. között megtartsuk az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat 9. Közgyűlését. A közgyűlés témája az öko-igazságosság, növekedés és remény volt.

Fogolydilemmában

2012. augusztus 07., címkék: teremtésvédelem, interjú, reformátusok lapja, kodácsy tamás

Kézzelfogható eredmények és kötelező érvényű megállapodások nélkül zárult még június közepén a brazíliai Rio de Janeiróban megtartott Rio+20 elnevezésű környezetvédelmi csúcstalálkozó. A szakértők, állam- és kormányfők részvételével zajló ENSZ-konferenciát annak az 1992-es riói tanácskozásnak a huszadik évfordulóján rendezték meg, amelyik a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni küzdelem kérdését a világpolitika napirendjére emelte. Az esemény kapcsán Kodácsy Tamás teológussal, az Ökogyülekezeti Tanács egyik tagjával beszélgettünk a körülöttünk zajló folyamatokról.

Gyalog jöttünk, mert siettünk

2011. december 24., címkék: kodácsy tamás, karácsony, Advent 2011

„Amikor Betlehembe megyünk, egyszerre kell a földön állni és feltekinteni az égre: ezt pedig igazán gyalogolva lehet. Hagyjuk a mesterkélt lépéseket” – Kodácsy Tamás, a KRE egyetemi lelkészének írása.

A reformáció és a hétmilliárd napja: coram hominibus – de ennyien?

2011. október 31., címkék: reformáció, reformáció hónapja, Reformáció hónapja, kodácsy tamás

2011. október 31. nem csak a reformáció napja, hanem a hétmilliárd napja is, ugyanis az ENSZ becslése szerint ezen a napon érte el bolygónk népessége ezt a számot. Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) egyetemi lelkészének írása.

Bizalomra és törvényességre építeni a jövőt

2011. október 29., címkék: czibere károly, kovács levente, Reformáció hónapja, reformáció hónapja, kodácsy tamás

Hogyan viszonyul a protestáns etika a gazdasághoz és milyen kiút van az eladósodásból? Református szemszögből igyekszik megvilágítani ezeket a kérdéseket Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) lelkésze, Czibere Károly, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője és Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.

Hogy semmi ne menjen kárba

2011. szeptember 15., címkék: teremtésvédelem, ökumenikus tanács (meöt), gáncs péter, ökumené, ökumene, Ökumené, kodácsy tamás, teremtés hete

Három évvel ezelőtt döntöttek arról a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) tagjai, hogy minden évben megünneplik a Teremtés Hetét szeptember utolsó és október első vasárnapja között. Erről az időszakról beszélgettünk Gáncs Péterrel, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével, az Ararát teremtésvédelmi-ökológiai munkacsoport tagjával és Kodácsy Tamás református lelkésszel, az MRE Ökogyülekezet Programja vezetőjével.

Felhívni a figyelmet az egyenlőtlenségekre

2010. november 10., címkék: kodácsy tamás, gazdasági igazságosság, vallásközi konferencia, társadalmi igazságosság, gazdasági válság, európai egyházak konferenciája (cec)

Nagy jelentősége van annak, hogy a résztvevők fele harmadik világbeli országból érkezett – véli Kodácsy Tamás a Szegénység, jólét és ökológia Európában című nemzetközi konferenciáról.

Ahol élünk, ott kell felelősséget vállalnunk

2010. szeptember 21., címkék: teremtés hete, teremtésvédelem, Háttér, kodácsy tamás

Szeptember végéhez közeledve ismét eljött az ideje az ünneplésnek, hiszen a Magyar Katolikus Egyház OLI Teremtésvédelmi munkacsoportja, a Magyarországi Református Egyház teremtésvédelemmel foglalkozó munkatársai, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi munkacsoportja és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Szociáletikai Bizottsága a szeptember utolsó és október első vasárnapja közé eső időszakot immáron két esztendeje, európai mintára, a teremtés hetének ajánlja.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.